Annons
Annons

Älskar du också cityresor? Vi har listat årets hetaste städer 2024. Foto: Getty Images

Nyhet

Årets bästa resor 2024 – hetaste städerna

Under pandemin trodde många att staden var slut som semesterkoncept. Men vår längtan efter myllrande metropoler visade sig vara starkare än så. Här är fem städer som är extra heta 2024.

Text: Fredrik Brändström • 2024-01-25 Uppdaterad 2024-01-25

1. Sevilla, Spanien

Den andalusiska drömmen

Sevilla om våren är en ljummen och väldoftande dröm. De blommande apelsinträden som kantar stadsgatorna sprider sin söta doft. Barerna med sina snirkligt dekorerade kakelplatteväggar myllrar av vino fino-drickande och tapasätande gäster. Musikklubbarna smattrar av ljudet från klackarna i golvet när ännu en flamenco rivs av. Sevilla har en gammal stadskärna med smala gränder fulla av liv och samtidigt ett av Europas mest spatiösa torg, Plaza de España. Där kan du ta en roddtur på kanalerna och dricka en öl i vårsolen. Kronan på verket blir besöket i Alcázar, det kungliga slottet  tillika inspelningsplats för tv-serien Games of Thrones


Snabbtåget från Madrid tar 2 tim 30 min till Sevilla. under våren flyger SAS direkt Stockholm–Sevilla. 

Möt våren i spanska Sevilla – en charmig stad med historiska sevärdheter och mysiga gränder. Foto: Getty Images

2. Oaxaca, Mexiko

Gastronomisk huvudstad

Oaxaca (wa-haa-kaa) är ett dynamiskt foodiemecka i sydvästra Mexiko som utan tvivel tillhör en av världens mest spännande matdestinationer just nu. Staden, som bär samma namn som regionen, osar av historia, ikonisk arkitektur och ett kök som kombinerar tusenåriga traditioner med ett kreativt nytänkande, något som gestaltas i Netflixserien Chef’s Table. La Mezcaloteca är den perfekta introduktionen till regionens kända agavesprit mezcal medan marknaden Mercado 20 Novembre är en livlig mötesplats med osande grillar, heta såser och mexikanskt temperament. Om kvällarna botaniserar du bland tacostånd, autentiska restauranger och kulturella cocktailbarer i stadskärnan.   

Läs också vår cityguide till Oaxaca – Mexikos gastronomiska hjärta


Besök familjeägda Gracias a Dios för vilda västernkänsla och genuint bemötande.  

Gör en dagsutflykt från staden Oaxaca till mezcaltillverkaren Gracias a Dios. Foto: Karin Wimark

3. Kraków, Polen 

Kulturstad till budgetpris (prisvärt resmål)

En oslagbar kombination av historia, kultur och låga priser. Kraków dras vi till för den välbevarade stadskärnan runt Stora torget med sin myllrande marknad och sina många konstmuseer och källarvalvskrogar. Men minst lika mycket för Kazimierz, stans judiska kvarter. 

På de judiska kulturarvskrogarna äter du kokt lammben med stekt kål, dricker israeliskt rödvin, lyssnar på klezmerorkestrar och förflyttas tillbaka till mellankrigstidens Europa. På Galiciska Judiska Museet lär du dig mer om det lokala judiska arvet. På andra sidan Wislafloden kan man besöka Oskar Schindlers Emaljvarufabrik där den tyska fabriksägaren anställde judar och därmed räddade dem från att sändas till dödslägren.


Färja Nynäshamn–Gdansk eller Karlskrona–Gdynia. Sedan direkttåg Gdansk–Kraków (5 tim), boka: bahn.com

Polen är ett av Europas billigaste länder att semestra i, och Krakow anses av många vara landets vackraste stad. Foto: Getty Images
Missa inte de judiska kvarteren i Krakow! Foto: Getty Images

4. Gent, Belgien

Medeltida pärla

Europa är fullt av mysiga städer som ofta hamnar i skuggan av de mer namnkunniga kioskvältarna. Vi slår gärna ett slag för Gent, en pärla med tusenåriga rötter i östra delen av Flandern. Gå vilse bland de ringlande kanalerna och drick trappist-öl av världsklass på någon av de mysiga uteserveringarna. Mest iögonfallande av alla gamla byggnader är borgen Gravensteen, som hämtad ur en Disneyfilm. Vill du sätta guldkant på din belgiska weekendresa så checka in på Pillows Grand Hotel Reylof, ett boutiquehotell med mysig innergård och spa.

Läs också: Upptäck Gent – en underskattad weekendstad i Belgien


Från Bryssels centralstation är det drygt 30 min med tåg till Gent. Från Bryssels flygplats drygt 1 tim. 

Sätt guldkant på semestern med en avkopplande spaupplevelse. Foto: Getty Images
Gent var under en period på 1500-talet Europas största stad, och har många välbevarade byggnader från medeltiden. Foto: Getty Images

5. Jodhpur, Indien

Den blå staden

Rundresegrupperna som utgår från Delhi nöjer sig ofta med Taj Mahal och Jaipur, den rosa staden. Nästan alla missar Jodhpur, den blå staden. Bra, för då slipper man turisthorderna. I basaren: doften från kryddhandlarnas bodar, de vita korna med sina blå- och rödmålade horn, de tunga silverarmbanden och tygerna med blocktryck, det tidlösa lugnet artigheten och mjukheten människor emellan. Promenera upp till fortet Mehrangarh på den 120 meter höga klippan mitt i stan och blicka ut över de blå husen. Ta sedan en autoriksha till majarajaslottet Umaid Bhawan Palace för en solnedgångsdrink. Avsluta med ökensafari (välj mellan jeep, häst och kamel). Bo kungligt på Umaid Bhawan eller Ajit Bhawan.


Direkttåg från Mumbai (15 tim) och New Delhi (10 tim), boka: railyatri.in eller ring svenska Indcen Resor

Jodphur kallas ofta ”Den blå staden”. Foto: Getty Images

Läs också:

Årets bästa resor 2024 – sol och bad

Årets bästa resor 2024 – episka rundresor

Årets bästa resor 2024 – bästa vandringen


Text: Fredrik Brändström • 2024-01-25
NyhetRestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen