Annons
Annons
Foto: Britainonwiew

Foto: Britainonwiew

Restips

London med barn

London och barn, går det ihop? Javisst, London har några fantastiska äventyrslekplatser, ett barnsligt roligt vetenskapsmuseum, ett stort zoo, konstmuseer med guidningar för barn och ett enormt pariserhjul.

Text: Johan Tell • 2004-11-30 Uppdaterad 2004-11-30

LEKPLATSER I LONDON är ingen självklarhet. Man kan förgäves traska genom hela stadsdelar med allt kinkigare barn utan att hitta den minsta lilla sandlåda. Därför är man väldigt stolta när väl en lekplats skapas och har den då dessutom något utöver den vanliga gungan och rutschkanan kallas den gärna “Adventure playground”.
Bra att tänka på är att de flesta större museerna numera har utmärkta aktiviteter för barn vilka ofta gör dessa mer uppskattade än mer kommersiella attraktioner skapade enkom för barn.
Den enda riktigt bra lekplatsen i det gigantiska grönområde som utgörs av Hyde Park och Kensington Garden heter Diana – Princess of Wales Memorial Playground. Lekplatsen har ett Peter Pan-tema dels för att boken delvis utspelar sig i parken efter det att grindarna stängt om kvällen, dels för att Prinsessan Diana vurmande för barn.
Spännande klätteranordningar att rasa runt i, rolig ljudavdelning och ett bra område för barn under tre. Fik för föräldrarna. Lekparken ligger i Kensington Gardens. Ingång från Orme Square Gate.

Holland Park Adventure Playground har imponerande klätteranordningar i tre plan. Föräldrar får inte vara med och leka då det är meningen att personalen ska hålla koll på barnen. Barnen måste vara fem år. Men är din femåring inte en tuffing som tar för sig kan denna lekplatsverklighet kanske vara i hårdkoktaste laget. Bredvid ligger dock en utmärkt variant för barn under åtta år.
Inom parken, men utom övervaktningsavstånd, finns ett utmärkt fik och en exklusiv lunchrestaurang och bar.

Battersea Park Adventure Playground ligger i Battersea Park, som är stor och lummig och ligger vackert vid Themsen. Lekplatsen är stor och imponerande med mÙ?ngder av klättermöjligheter som kan få vilken vuxen som helst att vilja äta “krummelurpiller”. Det finns ett bra fik i parken, fast utom syn- och hörhåll.
Om du vill titta på tavlor med dina barn ska du bege dig till The National Gallery. För 50 pence köper man ett litet häfte i informationen. Med detta snitslas barnet igenom diverse salar fram till ett tiotal tavlor där uppgifter ska lösas: detaljer ska hittas, gåtor ska lösas, funderingar ska göras och egna verk ska skapas. Kul för vetgiriga barn i alla åldrar. Varje dag även guidade visningar för barn, på engelska.

Tate Modern är ett annat bra konstmuseum för barn. Längs ner i turbinhallen hittar du informationen. Om du ber snällt rotar de fram ambitiöst material för ditt barn att sysselsätta sig med. Annars räcker det att ta sitt barn i handen, gå runt, glo, fnissa, förundras, förfasas, och låta associationerna flöda fritt. Se till att få med er en digital guide.

Science Museum är Londons allra bästa museum för barn. Stora barn tittar fascinerat på raketer, månlandare och ångmaskiner. Små barn plaskar med vatten i källarplanets avdelning för “så funkar en kanal”. Barn i alla åldrar fascineras också av den visserligen något ålderstigna “Så funkar prylarna i ditt hem” där de får försöka veva fram ström till en hårtork, gissa tekniska innovationer från 1800-talet eller studera en wc i genomskärning.
Barnens egen avdelning är stor och välgjord, dÙ?remot saknar vuxenavdelningen speciell vägledning för barn. Större barn uppskattar mycket ställets IMAX-bio. Alltså den form av gigantisk, omslutande bioduk som finns på Cosmonova i Stockholm.
Från 16.30 är det gratis inträde. Men att gå då är lite taskigt mot ditt barn. Dels hinner barnet inte trycka på alla knappar och prova allt som finns, dels är trängseln såklart betydligt större under denna tid.

The Natural History Museum. Många barn har ett obegripligt, överdrivet intresse för dinosaurier. Varför vet ingen. Hur som helst kan dessa glin få sin nyfikenhet stillad på detta naturhistoriska museum som hyser en av världens bästa samlingar av dinosaurieskelett.

Tower of London är en megastor turistfälla, jovisst, men framför allt kan barn likväl uppskatta ett besök. Towern ser ut som en borg ska, här finns fuktiga fängelsehålor och glittrande kronjuveler, hiskeliga historier om inspärrade barn och blodiga avrättningar.
Klart ungen ska åka “ögat”. London Eye är inte snyggt, går inte fort, kittlar inte i magen, fyller ingen funktion – fast lite svindel får man, det ska erkännas. Men det är som med Eiffeltornet. Det ska göras trots att man inte riktigt kan motivera varför.
Man får ett varv, det tar en halvtimme och som högst är man 135 meter över marken.

London Zoo är en klassiker. Det går inte att komma ifrån att det handlar om djur i bur och ju större djuren är desto svårare är det att betrakta dem med frid i sinnet. Men om man struntar i elefanter och björnar och i stället satsar på barnens zoo, aporna och pingvinerna blir det riktigt roligt. Missa inte showerna. Man får inte se papegojor cykla eller schimpanser boxas. Istället får djuren göra det de är bra på: apor klättrar efter bananer, ugglor dyker ner på möss, papegojor knäcker nötter – det är riktigt fascinerande.
Att titta på vaktavlösning vid Buckingham Palace är ett måste om du åker till London med barnen. The Queen’s Guard löser av varandra dagligen klockan 11.30, i varje fall mellan april och juli, resten av året är det lite mer oregelbundet. Kolla med turistbyrån om du vill vara säker. Och ja, björnskinnsmössorna är av kanadensisk björn. Man har försökt ersätta dem med såväl grävling som nylon men inte riktigt lyckats få rätt på stuket.
En annan ceremoni ägnar sig drottningens livvakter åt när de utövar vaktavlösning utanför Horse Guards Parade.

Fakta: London för barn

Läs mer om öppettider, aktuella utställningar och hur man tar sig dit:
National Gallery: http://www.nationalgallery.org.uk
Tate Modern: http://www.tate.org.uk/modern
Science Musum: http://www.nmsi.ac.uk
Tower of London:; http://www.hrp.org.uk
London Eye: http://www.ba-londoneye.com
London Zoo: http://www.londonzoo.co.uk

Mer information för barn:
Bra listning av barnaktiviteter om “children” skrivs in i sökordet: http://www.londontouristboard.com
Bra barnhemsida som täcker hela Storbritannien: http://www.kidsnet.co.uk
Brittiska turistbyråns svenska hemsida: http://www.brittiskaturistbyran.com

Detta var ett utdrag ur guideboken “London” av Johan Tell. Beställ boken från Vagabonds resebutik.


Text: Johan Tell • 2004-11-30
RestipsStorbritannienLondonResa med barn

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top