Annons
Annons
Nordirland

Gröna tips till den gröna ön. Foto: K. Mitch Hodge/Unsplash

Storbritannien

Grönt på Nordirland – 7 schyssta tips på boende, mat och naturupplevelser

Här är boenden och restauranger i Nordirland som har hållbarhet i fokus – vad sägs om schysst fish and chips, lyxigt boende med spa och naturupplevelser?

Text: Helle Kikerpuu • 2023-02-19 Uppdaterad 2023-02-19

Fish City

Schysst fish and chips

Suktar man efter riktigt god fish and chips eller någon annan fisk- och skaldjursrätt är Fish City att föredra. Här lagas riktigt god mat, fokus ligger på hållbarhet och restaurangen samarbetar så långt det går med lokala producenter. De är det första fish and chips-stället i hela Storbritannien som samarbetar med Marine Conservation Society (MCS), dessutom jobbar de med utbildning om hållbart fiske för barn samt tillhandahåller mat till hemlösa i Belfast.

Adress: 33 Ann St, Belfast, fish-city.com.

Satsa på hållbar fish and chips… Foto: Fish City
… eller beställ in musslor med vin på Fish City i Belfast. Foto: Fish City

Home

Vego-vänligt

Hemma hos Home är det lite mer finlir, men med stort fokus på hållbara råvaror. Deras vegetariska och veganska alternativ är många och spännande. Eftersom fokus ligger på säsong skiftar menyn en del och man kan alltid se fram emot någonting nytt. Restaurangen, som ligger i centrala Belfast, är en favorit bland såväl lokalbor och turister som vill äta schysst mat.

Adress: 22 Wellington Pl, Belfast, homebelfast.co.uk.

Finn Lough Resort

Lyxigt mitt i naturen

Mitt ute i skogen ligger glamping-resorten Finn Lough Resort vars design kommer väcka förtjusning bland alla naturälskare. Här kan man övernatta i genomskinliga, kupolformade bubbel-boenden med utsikt över stjärnhimlen. Dagtid kan man gå på upptäcktsfärd i skogen eller paddla kajak på den intilliggande sjön. I varje ”bubbla” finns ett badrum, badrockar och en kaffestation. Dessutom har Finn Lough Resort ett fantastiskt spa beläget vid sjön. Såklart servers mat med fingertoppskänsla som dels odlas på resorten eller produceras lokalt i området.

Bastu med naturen strax intill. Foto: Finn Lough

The Salthouse Hotel

Solcellsdrivet vid kusten

På Nordirland har det den senaste tiden öppnat flera nya övernattningsställen med hållbarhet i fokus. En av dem är resorten The Salthouse, ett komplex längs den välkända Causeway Coastal Route. Här finns 24 rum och sex stora stugor – med fantastisk utsikt över Atlanten. Engångsplast är bannlyst och hotellet har en egen brunn, väderkvarn, spaavdelning och solcellsanläggning.

Birch Eco Cottage

Lantlig hobbit-stämning

I Mourne Mountains, County Down, finns lilla Birch Eco Cottage. Här bor man i omgivningar med vacker utsikt, frisk luft och fågelsång – 45 minuters bilresa från Belfast. Boendet drivs uteslutande av sol- och vindenergi och har endast lågvoltsström; så att gästerna kan ladda sin telefon, men inte mer än det. Boendet är perfekt som utgångspunkt för besökare som vill utforska de nordirländska skogarna, bergen och stränderna.

The Gobbins

Äventyrlig kustled

Nordväst om Belfast ligger populära The Gobbins, en smal och spännande vandringsled längs med kusten där guiden tar vandrare förbi branta klippväggar, över broar, upp och ner för trappor uthuggna i klipporna och in genom grottor som varit tillhåll för smugglare.

Upptäck Nordirlands vilda kust vid The Gobbins. Foto: GettyImages

Portrush Whiterocks beach

Nästan tropiskt… nästan!

Sommarsemestern i Nordirland gör sig riktigt bra på Potrush Whiterocks beach i norra delen av ön. Stranden kan, på soliga dagar, nästan likna en tropisk plaja med sin finkorniga sand och de grönskande kullarna runtom. Här kan man bada och surfa, men hundar får inte vara på stranden mellan 1 juni till 15 september. Hotell, restauranger och småstadsliv finns i Portrush.


Text: Helle Kikerpuu • 2023-02-19
StorbritannienAnsvarsfull turismWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen