Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Restips

Skottlands bästa whiskydestillerier

Whiskyexperten Richard Paterson är tredje generationens master blender och har en näsa som är försäkrad till 1,5 miljoner pund. Här är hans favoriter bland Skottlands många destillerier.

Text: Redaktionen • 2012-04-23 Uppdaterad 2012-04-23

1 Longmorn, Elgin
Kvalitet över kvantitet

I en liten byggnad vid sidan av ett litet kapell ligger Longmorns destilleri – vars whisky är allt annat än liten. I över hundra år har de producerat högklassig dryck med en karaktär utöver det vanliga.
För att besöka destilleriet måste du boka tid – men det är det värt. En intressant historia i kombination med en genuin känsla gör Longmorn till en av mina absoluta favoriter.
•Tel +44-154 278 30 42

2 Balvenie, Speyside
Modernt och maffigt

Ett välbesökt destilleri som verkligen moderniserat sig. Jag är imponerad av deras ståtliga byggnader i kombination med högklassig produktion och en whisky som är både elegant och len. Det är maffigt, lärorikt och vackert. Dessutom kan man tappa sin egen whisky, ett roligt inslag i den annars seriösa turen.
thebalvenie.com

3 Springbank, Campbeltown
Historia och havsluft

I den gamla smugglarstaden Campbeltown finns det flera destillerier – Springbank är det äldsta. Här har det tillverkats whisky sedan 1828. Historia, karaktär och självständighet präglar destilleriet. Det intressanta är framför allt att se hur de fullföljer hela processen på en och samma plats, från malning till flasktappning.
springbankwhisky.com

4 Jura, ön Jura
Avlägsen ö med fin natur

Vidskepliga ön Jura ligger långt från trånga barer och konkurrerande destillerier. Det tar sin tid att ta sig hit – båt från mer välkända Islay är enda alternativet. Men ön är värd besväret. Knappt 200 invånare, 5 000 kronhjortar, en affär, ett hotell och ett destilleri. Häpnadsväckande natur och ett lugn man får leta för att finna.
isleofjura.com

5 Glenrothes, Rothes
Hjärtlig stämning

På en bakgata i staden Rothes, vid foten av Mannochkullarna, ligger ett destilleri med en familjär stämning som jag önskar att alla hade. Deras besökscentrum är trevligt och intressant. Glenrothes är en liten producent och det märks. Här möts man av gemytlighet, individualitet och värme.
theglenrothes.com


Text: Redaktionen • 2012-04-23
RestipsStorbritannienSkottland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen