Annons
Annons
Palawan, Filippinerna. Foto Thinkstock

Palawan, Filippinerna. Foto Thinkstock

Australien

Världens tio finaste stränder

Brittiska tidningen The Guardian har listat världens tio bästa stränder. Bland de absolut finaste finns både brasilianska cityplayor, exotiska stillahavsöar och skotska atlantstränder.

Text: Redaktionen • 2009-10-02 Uppdaterad 2021-09-15

1. Las Islas Cies, Galicien, Spanien

Säg spanska stränder och de flesta tänker överbefolkade playor med för mycket fimpar i sanden. Skippa det och satsa istället på Galicien på Spaniens atlantkust. Utanför den lilla staden Baiona ligger nationalparken Las Islas Cies. Den fantastiska stranden är känd bland lokalbefolkningen som deras egna ”karibiska strand”, även om vattentemperaturen kanske inte är fullt lika behaglig som i Karibien.

2. Tayrona nationalpark, Colombia

För att komma till Tayrona måste du klafsa dig genom djungeln en bra bit. Synen är dock värd det. Enorma klippblock ligger utslängda över sandstranden och vågorna slår dramatiskt in över stranden, definitivt inte din vanliga vykortsstrand.

3. Porto da Barra, Salvador, Brasilien

Pratar man om brasilianska stadsstränder är det svårt att inte nämna Rio de Janeiros Copacabana och Ipanema. En mindre känd men betydligt charmigare är dock miljonstaden Salvadors strand Porto da Barra. Då stranden ligger i en lagun är vattnet lugnt och otroligt rent, med tanke på att Salvador trots allt är Brasiliens tredje största stad. Perfekt för ett morgondopp eller att gå ner en sen eftermiddag och sitta i den fortfarande solvarma sanden och ta sig en kall öl.

4. Var som helst på Palawan, Filippinerna

Backpackerklassikern The Beach utspelar sig i Thailand, men det sägs att författaren Alex Garland egentligen fått det mesta av inspirationen från Filippinerna. Förståeligt, då Thailand de senaste tio åren blivit ett backpackarnas Mallorca. Filippinerna å andra sidan, består av ungefär 7000 öar, och befolkas bara av en bråkdel så många turister. Besöker du dessutom ögruppen Palawan har du otroligt goda möjligheter att hitta din alldeles egna lilla strandplätt långt bort från bargator och full-moon-parties.

5. Nungwi, Zanzibar, Tanzania

Zanzibar är en klassiker bland paradis-resemål, och en av de bästa stränderna på ön är utan tvekan Nungwi. Turkosa vågor och sand så fin att den knarrar när man vandrar ner till strandbrynet. Utan tvekan en av världens finaste stränder.

6. Arambol, Goa, Indien

Goa är sen gammalt känt som hippieparadis, vilket kanske inte känns jättetilltalande för en del. De flesta som lyckas ta sig till Arambol, den nordligaste av stränderna i Goa, glömmer dock bort alla sådana invändningar. Förutom att vara väldigt vackert är det också otroligt vidsträckt, och du kan lätt hitta en egen sandplätt att breda ut dig på.

7. Whitehaven, Whitsunday Islands, Queensland, Australien

Ännu en av de där makalöst vackra stränderna man bara trodde gick att hitta på vykort. Det tar en stund att ta sig till Whitehaven, men det är så vackert att det är värt det. Känner du för att bada får du dock se till att komma vid rätt tidpunkt på året, då vattnet annars kan vara späckat med brännmaneter.

8. Shell Beach, Isle of Purbeck, Dorset, England

Shell Beach i sydöstra England är kanske inte världens vackraste strand. Det finns dock någonting väldigt lugnande med att sitta på den gamla brittiska badortens sandstrand och se kanalbåtarna stäva in och ut i närbelägna Pooles enorma hamn.

9. Sinclairs Bay, Caithness, Skottland

Sinclairs Bay ligger i Skottland, men vid en första anblick hade det lika gärna kunnat vara Karibien, ända tills du ser 1500-talsborgen som vakar över stranden från en klippa. Vattnet är kanske inte jättevarmt, men djurlivet är otroligt närvarande med både tumlare, vadarfåglar och späckhuggare.

10. Aroa, Aitutaki, One Foot Island, Cooköarna

Mitt ute i Stilla Havet ligger Cooköarna. Återigen en vykortsstrand med fantastisk dykning, strålande vit korallsand och turkost kristallklart vatten. Var det inte för att det låg så fruktansvärt avlägset så hade Aroa kunnat vara den främsta stranden i världen.


Text: Redaktionen • 2009-10-02
AustralienBrasilienColombiaCooköarnaFilippinernaIndienSpanienStorbritannienTanzaniaGoaListorSkottlandZanzibar

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen