Annons
Annons
Fyren Hirakubo på den japanska ön Ishigaka. Foto: Istock.

Fyren Hirakubo på den japanska ön Ishigaka. Foto: Istock.

Restips

Topp 10 trendiga – men okända – destinationer i världen

Trött på Thailand och Mallorca? Här kommer 10 destinationer som ännu är relativt okända – men ändå checkar av de flesta boxarna för att lämpa sig för en härlig semester. Åk hit innan charterarrangörerna gör det!

Text: Johanna Jackson • 2018-01-16 Uppdaterad 2021-06-23

Resejätten Tripadvisor har avslöjat sin lista med vinnare i kategorin ”Destinationer på uppgång” som är en del av sajtens årliga utmärkelse ”Travelers choice awards” som baseras på tusentals recensioner från resenärer.

Samtliga platser på listan är hittills ganska outforskade, men har som gemensamt att bokningarna till dem ökar och att de har fått bra betyg från resenärer som besökt dem. I topp – den japanska ön Ishigaki, del av prefekturen Okinawa.

1. Ishigaki – Japan 

Tropiska Ishigaki är den näst största ön som hör till Yaeyama-öarna – den mest avlägsna delen av fastlandsjapan. På grund av dess geografiska position har ön influenser från både Japan och Taiwan, men har samtidigt en egen unik kultur som utmärker sig från fastlandet. Förutom att njuta av den vackra naturen, vandra och snorkla kan man även paddla kajak och utforska den omgivande övärlden. 

Topp 10 trendiga – men okända – destinationer i världen

Läs även: Anna driver svenskt café på japansk paradisö

2. Kapaa – Hawaii 

Den lilla staden Kapaa ligger på vulkanön Kauai som är den fjärde största av Hawaii-öarna och även går under smeknamnet ”the Garden Isle”. Jämfört med grannöarna Maui, Oahu och Big Island är frodiga Kauai relativt oexploaterad av turism, men det betyder inte att det finns brist på vare sig hotell eller aktiviteter. Vandring på smala och branta stigar som går längs med drakbergsryggar, surfing i salta brusande vågor och yoga i soluppgången på paradisstränder är bara några exempel. 

Topp 10 trendiga – men okända – destinationer i världen

3. Nairobi – Kenya 

Nairobi är inte bara porten ut till savannen – utan även ett av Afrikas största finansiella centrum. Här finns höga skyskrapor och breda avenyer. Strax bortom stadsljusen väntar sedan Kenyas rika djurliv. Giraffer, noshörningar och elefanter. Lejon, antiloper och zebror. Här finns även gott om ekolodger där man bor mitt i naturen och sover under öppen himmel om så vill. Vad sägs till exempel om nyöppnade Nay Palad i safariområdet Laikipia? Här kan man sova i ett gigantiskt fågelbo. 

Topp 10 trendiga – men okända – destinationer i världen

4. Halifax – Kanada 

Hamnstaden Halifax ligger vid atlantkusten i östra Kanada i delstaten Nova Scotia. Staden som har utnämnts till en av Nordamerikas vänligaste städer av näringslivsmagasinet Fdi Magazine är känd för att ha ett rikt näringsliv såväl som en blomstrande kulturscen. På den populära gågatan Argyle Street finns det gott om mysiga restauranger och barer och i parken Halifax Commons finns grönområden, promenadstråk och sportarenor som tennisplaner, fotbollsplaner och en utomhusbassäng. 

Topp 10 trendiga – men okända – destinationer i världen

5. Gdansk – Polen 

Charmiga Gdansk, med marknader, pittoreska gränder som kantas av pampiga hansabyggnader och en rik, men ömsom mörk historia, är kanske inte riktigt så okänd bland svenskar, men ändå mindre välbesökt jämfört med andra polska städer som Krakow och Warszawa. Under en weekend här bör man även passa på att ta tåget till kustpärlan Sopot, en halvtimme bort. Den romantiska konstnärsstaden är känd som Polens ”St Tropez”. 

Topp 10 trendiga – men okända – destinationer i världen

6. San Jose – Costa Rica 

Många som besökt Costa Rica har säkert fått rådet att undvika huvudstaden San Jose. Men det kan vara dags att omvärdera det. Förutom grandiosa viktorianska villor i området Barrio Amon och barlivet runt El Pueblo är guldmuseet, pampiga Teatro Nacional samt marknaderna Mercado central och Feria Verde de Aranjuez intressanta stopp för resenärer i staden. 

Topp 10 trendiga – men okända – destinationer i världen

7. Riga – Lettland 

Den historiska gamla staden med jugend-byggnader, den gåvänliga storleken och närheten till Sverige – Lettlands prisvärda huvudstad är en weekendpärla som kanske för ofta glöms bort när svenskar planerar sina storstadssemestrar. Vilket är synd, då ”Nordens Paris” har mycket att erbjuda, både när det kommer till barer och saker att göra. Missa inte Miera Iela – eller Fredsgatan – där hippa gallerier, caféer och butiker ligger på rad.

Topp 10 trendiga – men okända – destinationer i världen

Läs även: Är det här Europas 10 coolaste kvarter? & 15 saker du inte får missa i Riga

8. Rovinj – Kroatien 

Rovinj i vackra den vackra och kulinariska landskapet Istrien är inte heller direkt någon dold semesterpärla. Det räcker att bara att promenera runt i den historiska stadskärnan och läsa restaurangmenyerna på engelska för att förstå att Rovinj inte är en oskuld för turister. Men vad gör det? Gränderna är lika charmiga, havet lika blått och värmen lika behaglig för det. 

Topp 10 trendiga – men okända – destinationer i världen

9. Nerja – Spanien 

Nerja skulle nästan kunna spås att bli svenskarnas nya Malaga om några år. Men samtidigt inte. Visst finns det många övervintrade panchisar här, men de stora hotellkomplexen lyser med sin frånvaro. Den charmiga staden  ligger på den spanska solkusten en dryg timme från Malaga och karaktäriseras av söta vita hus, dolda badvikar och små gränder. Dessutom ligger en av Andalusiens bästa stränder – Playa de Maro – i närområdet. 

Topp 10 trendiga – men okända – destinationer i världen

 Läs även: 18 underbart charmiga byar i Spanien

10. Casablanca – Marocko 

Art Deco-byggnader, myllrande marknader med en touch av fransk charm. Moderna Casablanca – Marockos största stad – bjuder på en blandning av upplevelser där gammalt möter nytt. Shoppa inredning på Habous-medinan, upplev filmnostalgi på Ricks Café och bli imponerad av det kända landmärket Hassan II-moskén. 

Topp 10 trendiga – men okända – destinationer i världen

Kyushu: 17 måsten på de varma källornas ö

Resmålen som ökar mest i vinter

Tropiska Okinawa – sol, strand & sushi


Text: Johanna Jackson • 2018-01-16
RestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen