Annons
Annons

Regn i Stockholm? Junibacken är ett perfekt ställe för inomhusaktiviteter. Foto: Tommy Pedersen

Sverige

10 roliga inomhusaktiviteter i Stockholm för barn

Vad ska man göra i Stockholm när det regnar eller om man vill slippa värmen ett tag? Vi listar 10 aktiviteter för barnfamiljen i huvudstaden.

Text: Helle Kikerpuu • 2024-06-05 Uppdaterad 2024-05-31

Regnar det i Stockholm eller är det rent av för varmt? Det finns en hel del inomhusaktiviteter för barn året runt. Leos lekland känner nog många till, men här kommer fler roliga aktiviteter för barn och småbarnsföräldrar. Vi listar museum, teatrar, kulturhus och sportigare alternativ.

1. Kulturhuset

En institution i Stockholm för kulturintresserade och fikasugna, men även barnfamiljer. När det regnar i huvudstaden bjuder Kulturhuset in i form av regnskydd och underhållare. Här finns teater, konstverkstad, utställningar och bäst av allt – Biblioteket Rum för barn. Rum för Barn riktar sig till åldersgruppen 0–9 år. Här finns böcker på över 50 språk man kan låna hem och flera mysiga hörn där man kan läsa. Det finns också spel att låna och ett panoramafönster ut över Sergels torg för den som vill zooma ut lite mellan skriken.

TioTretton är en biblioteksoas för barn mellan 10 och 13 år. Också här finns mysiga ställen att läsa, pyssla och teckna. Lunch och fika finns på flera platser i huset. Man kan hålla igång hela dagen på Kulturhuset om man så vill.

Kulturhuset finns också i Skärholmen, Vällingby och Husby. På alla ställen finns teater, konst, dancehall, aktiviteter, kurser och workshops.

Barn som sitter i en specialdesignad soffa i biblioteket TioTretton på Kulturhuset i Stockholm.
Bibliotekshäng på TioTretton. Foto: Matilda Rahm
Barn framför bokhylla med böcker på Rum för barn på Kulturhuset i Stockholm.
Rum för barn har böcker på över 50 språk. Krypvänligt med många mysiga krypin för en lässtund. Foto: Matilda Rahm

2. Klätterverket

Att klättra på klättervägg med barn är en perfekt inomhusaktivitet, trots att många inte tänker på möjligheten. Klätterverket har flera anläggningar i stan som är såväl barnvagnsvänliga som välkomnande. Skor kan man hyra på plats och barn under 6 år kommer in gratis med vuxen.

Bouldering är ett lekfullt och enkelt sätt att introduceras till klättringen då man inte behöver klättra med rep och säkring. Små barn kan bouldra från omkring tre års ålder. Om en vuxen i sällskapet har grönt kort och kan säkra finns det även sele att hyra. Då kan man testa att klättra på klätterväggarna.

Litet fik finns, men ta gärna med barnvänligt snacks och mellanmål. Och låt inte barnen springa omkring obevakade under andra som klättrar – det är trots allt mer anpassat för vuxna. 

3. Dockteatern Tittut

I över 45 år har Dockteatern Tittut vid Zinkensdamm lockat Stockholms barnfamiljer till sina engagerande och konstnärligt starka föreställningar. Varje föreställning inleds med mötet mellan skådespelare och publik i foajén för att skapa förtroende och nyfikenhet.

Flera föreställningar finns att se, men vi vill slå ett extra slag för Babysalongen. Här får barn i åldrarna 3-18 månader uppleva teatermagin med kropp och knopp i en lugn atmosfär med skuggspel, musik, dockor och smaksensationer.

Barn och vuxna sitter på golvet på en dockteater med två skådespelare mitt bland dem.
Babysalongen introducerar de allra minsta för teatermagi. Foto: Sigyn Stenqvist
En bebis i knät hos en vuxen får känna och titta på ett lysande klot på dockteatern Tittut i Stockholm.
Dockteatern Tittut – Babysalongen. Foto: Sigyn Stenqvist

4. Moderna Museet

Det finns absolut bättre museum för barn att vistas i, speciellt efter att lekhörnan togs bort – men om man rullar vagn med liten knott är det ett härligt häng. På Moderna museet finns, utöver väldigt bra utställningar att ta del av, även stora ytor för vagn och två barnvänliga restauranger. Museibutiken har ett stort utbud för stora och små. Här hittar man leksaker och böcker som sätter igång tankeverksamheten och kreativiteten.

Dessutom finns en stor barnverksamhet på museet med specialvisningar, verkstad och konstkurser för barn och ungdomar.

5. Spårvägsmuseet

Spårvägsmuseet finns ett antal motor- och eldrivna vagnar som trafikerat Stockholms vägar. Det finns också hästdragna vagnar och båtar. Detaljerna i historierna som berättas är intresseväckande och nostalgiska. Bland annat finns min generations SL-biljett i en monter – förköpsremsan. Det var tider det!

De flesta vagnar får man inte gå in i vilket kan vara tråkigt för barnen, men med det sagt finns flera roliga aktiviteter för barn på museet. Istället för att riskera slitage på de gamla vagnarna kan barnen springa av sig på löpbanan och se om man är lika snabb som buss nr 4 i rusningstrafik, eller kanske en Djurgårdsfärja. Dessutom finns den populära minitunnelbanan som kör en kort sträcka genom museet samt en större lekhörna med båt, en marknad och kostymer.

6. Scenkonstmuseet

På andra sidan gatan från Dramaten ligger Scenkonstmuseet; ett statligt museum för musik, teater och dans. Museet invigdes i februari 2017 och har blivit lite av ett tillhåll för barnfamiljer. Här varvas fascinerande föremål som scenkostymer, musikinstrument och originalmanuskript med interaktiva stationer. Barnen kan låna plagg i kostymhörnan, testa digitalt teatersmink, mixa sin egen hitlåt och upptäcka mer om jobbet bakom teaterscenen. Fikapausen tar man på populära Stora bageriet som ligger vägg i vägg med museet.

Två barn leker med teaterdockor på Scenkonstmuseet i Stockholm.
På dockteaterscenen kan du styra både ljud och ljus och ta plats som en riktig skådespelare med Babblarna. Foto: Jonas André/Scenkonstmuseet

7. Tekniska museet

Ett favoritmuseum för barnfamiljer med lite större barn. På Tekniska museet finns föremål och bilder från svensk teknik- och industrihistoria men även modern teknikutvecklingen och företeelser i det moderna samhället – allt från flygplan till smartphones. Information och utbildning ges på ett roligt och interaktivt sätt som får utställningarna att fastna i minnet.

Nyaste tillskottet Wisdome är en sfärisk träkupol som omsluter en helt med högupplösta 3D-projektioner om bland annat rymden.

2025 ska Tekniska museet öppna en filial i Tensta som riktar sig till barn och unga i Järva.

8. Badhus x 3

Passa på att bada när regnet öser ner över Stockholm. Det finns flera simhallar att välja mellan. Här är tre favoriter:

Rivningshotade Eriksdalsbadet ligger centralt och har ett litet äventyrsbad med rutschkana, vildfors och strömvirvel. Minstingarna har en liten plaskdamm.

Gustavsbergsbadet har ett omtyckt äventyrsbad med en utomhuslagun och två vattenrutschkanor. För de allra minsta finns det också en småbarnspool.

Tyresö Aquarena har ett tropiskt äventyrsbad med rutschkanor och för de allra yngsta besökare finns en egen äventyrsdel och en plaskpool. På helger och lov kan barnen försöka sig på deras Wibit-bana som läggs ut i vattnet som en slags flytande hinderbana.

9. Junibacken

Ett kulturhus för lek och teater. Med avstamp i Astrid Lindgrens litterära värld får barnen träffa Pippi, Mumin, Alfons Åberg och många andra kända karaktärer. “Titta! Pippi!” är en dockteater för Junibackens allra yngsta besökare och är otroligt välgjord. “Pippi flyttar in” är en annan föreställning som spelas av en barnensemble vid Villa Villekulla. Hoppa på Sagotåget och träffa fler av Astrids älskade karaktärer och inta en måltid på restaurangen.

Barnvagnar lämnas utanför Junibacken på barnvagnsparkeringen under tak.

En Pippidocka på Junibacken i Stockholm.
Babydrama på Junibacken med dockteatern ”Titta! Pippi!”. Foto: Ulf Huett

10. Kungliga Operan

Här krävs det lite planering då biljetterna till Operans barnverksamhet går åt som smör i solsken. Som ett av Kungliga Operans konstnärliga ben är Unga Operan husets verksamhet som vänder sig mot barn genom föreställningar, samarbeten med skolor och aktiviteter som ”lovaktiviteter” och ”barnlördagar”.

På aktiviteterna som hålls under loven och vissa lördagar kan man gå en guidad tur genom Operan, prova kostymer och instrument, lära sig lite balett och operasång.


Text: Helle Kikerpuu • 2024-06-05
SverigeResa med barnStockholm

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen