Annons
Annons
Tre bilder på Gamlat sna

Vi guidar dig rätt genom Gamla stans mysiga gränder. Foto: GettyImages

Sverige

Gamla stan guide – 30 tips i Stockholms historiska hjärta

Upptäck Stockholms hjärta där historiens vindslag delar luft med cocktailbarer, spahotell, underjordiska kaféer och mycket mer. Vi guidar dig genom gränderna!

Text: Helle Kikerpuu • 2024-05-16 Uppdaterad 2024-05-16

Sevärdheter & aktiviteter

Gamla stan är ett historiskt utomhusmuseum, med mysiga gränder och torg. Men till skillnad från många andra historiska stadskärnor i världen finns här det omkringliggande vattnet. Kombinationen av smala gränder och öppet vatten är svårslaget. Här listar vi sevärdheter och aktiviteter, matställen, barer och hotell som kan förgylla vistelsen på ön.

Kungliga slottet

Det har hänt att en del turister inte hittar slottet i Gamla stan, trots att de står precis framför byggnaden. Avsaknaden av tinnar och torn gör att den helt enkelt går under slottsradarn. Med det sagt är Kungliga slottet Gamla stans kronjuvel. Det är inte bara arbetsplats för Kungaparet och de ämbeten som ingår i Kungl. Hovstaterna, här finns också skattkammaren med riksregalierna, Museum Tre Kronor, Gustav III:s antikmuseum och Slottskyrkan.

Att ha ett levande slott så nära inpå vardagslivet gör ändå att Stockholms slott är någonting alldeles speciellt. Folkligt! Kom och se högvaktsavlösningen och vaktparaden – populära bland turister och lokalbor. Vaktparaden kan ske till fots eller med häst. I den beridna vaktparaden, ackompanjerad av Livgardets dragonmusikkår, sker på utvalda dagar under sommarhalvåret – från april till och med augusti.

Livrustkammaren

Vi har sagt det förr! Ett av Stockholms bästa museum. Dels för de historiska och intressanta kungliga föremålen som visas upp, dels för deras otroligt roliga och smarta Instagramkonto. Museet ligger i Kungliga slottets sydöstra hörn, med ingång från Slottsbacken. Det bör tilläggas att Livrustkammaren är ett enskilt museum som inte hör ihop med slottets övriga museer.

Öppettider och biljetter på livrustkammaren.se.

Nobelprismuseet

Sveriges 15 minuts of fame varje år är Nobelprisutdelningen och den extravaganta middagen. I hjärtat at Gamla stan, på Stortorget, ligger Nobel Prize Museum som har utställningar, skolprogram, föreläsningar och samtal om vår tids stora frågor med utgångspunkt i ämnesområden som naturvetenskap, litteratur och fred. Här får man veta mer om Nobelpristagare och lära sig mer om vetenskapens plats i samhället.

Tips! Använd dig av Nobelprismuseets kostnadsfria audioguide – man lyssnar på den via sin egna mobiltelefon.

Öppettider och biljetter på nobelprizemuseum.se.

Stortorget

Skådeplatsen för Stockholms blodbad. Idag julmarknad på vintern och samlingsplats för vimpelviftande turistgrupper på sommaren. Omgiven av kaféer, restauranger och barer. Här finns gamla kaférävar som Kaffekoppen och Chokladkoppen där Pride-flaggan varit inkluderande i många.

Stortorget i Gamla stan, Stockholm. Foto: GettyImages

Storkyrkan

Intill Kungliga slottet ligger Storkyrkan som gästas av såväl troende och icketroende, stockholmare, turister och kungligheter. Det är speciellt att lämna de brusiga turiststråken bakom sig och kliva in i den tysta kyrkan, som är sval och skön på sommarhalvåret.

Kyrkan började byggas under olika etapper på 1300-talet. Under 1400-talet fick Storkyrkan ungefär den form som den har idag även om byggnationer och förändringar fortlöpte. Här hittar man bland annat skulpturen Sankt Göran och draken samt en kopia av den kända Vädersolstavlan från år 1535 – den äldsta kända bilden av Stockholm. Entréavgiften gäller turister, men inte barn, församlingsmedlemmar, eller människor som kommer till kyrkan för andakt eller för att tända ett ljus.

Guidade turer

En promenad genom Gamla stan är bästa sättet att upptäcka sevärdheter och hitta ett passande kafé att slå sig ner på. Ön är inte speciellt stor och det finns en mängd gator och gränder där man varken trängs eller ser in i butiksfönster med souvenirer. Gamla stan är fortfarande en levande stadsdel med hyreslägenheter, skola och mataffär.

Här är två speciella vandringar man kan göra om man tycker att det är tråkigt att knata på som vanligt folk.

Spökvandring

Följ med på en spökvandring genom Gamla stan. Guiden tar en med på en hisnande resa genom trånga gränder och historiska platser med berättelser om skrämmande legender, spöken och övernaturliga fenomen.

Mer info finns på stockholmghostwalk.com.

Takvandring i Gamla stan

Takvandring är en unik chans att Gamla stan och omkringliggande stadsdelar och öar från en helt ny vinkel. Klättra upp på de historiska byggnaderna och njut av en panoramautsikt över Stockholms takåsar och sevärdheter. Med en kunnig guide vid din sida får du inte bara en unik upplevelse av staden, utan även fascinerande historier om dess arkitektur och kultur. Just är takvandring i Gamla stan via happy-day.se tillfälligt pausad, men kommer förhoppningsvis igång snart. Håll ögonen öppna!

Takvandring i Gamla stan. Foto: Helle Kikerpuu

Kaféer

Det finns gott om kaféer i Gamla stan, de flesta är okey. Men är man ute efter något mer ska man inte hoppa in på vilket fik som helst. Här är våra tips!

Under Kastanjen

Ett bageri, en bistro och en bar i hjärtat av Gamla stan. På torget Brända tomten ligger detta rätt så undangömda ställe där lugnet ändå råder, trots den vackra platsen och närliggande kommersen på Västerlånggatan. Ett perfekt ställe för en kopp kaffe och fika under kastanjen, lunchen är helt okey. På somrarna brukar den ideella föreningen ”Berättarnätet Öst” anordna föreställningar med muntligt berättande på torget.

Adress: Brända tomten, 111 31 Stockholm.

Källarbyn

Ett riktigt gammalt ungdomshak som bytt ägare genom åren men bevarat möblemanget av eklektisk stil där secondhandsoffor blandas med fåtöljer och gungstolar, färggranna lampskärmar och kristallkronor. Här anordnas livemusik och olika slags uppträdanden.Beställ något från deras ekologiskt kök, kanske en kaffe på dagen och en ekologisk öl eller ett glas naturvin på kvällen.

Adress: Stora Nygatan 31, 111 27 Stockholm.

Chaikhana

Skippa kaffet och sikta in dig på kvalitetsteer på Chaikhana. Sedan 2004 har detta tehus försett lokalbor och turister med fantastiska teer från hela världen att njuta av på plats eller köpa med hem. Och det finns att välja mellan, här finns nämligen över 200 teer och en underbar afternoon tea med tillhörande brioche, scones och bakelser. Grundaren Ashok Kapoor har lycktas med mästerverket att skapa en lugn oas mitt i hjärtat av Gamla stan – precis som traditionen kräver av gamla tehus.

Adress: Svartmangatan 23, 111 29 Stockholm.

Gamla stans färger och gränder hänför. Foto: GettyImages

StikkiNikki

En varm sommardag kan glass vara att föredra. Och StikkiNikki har öns bästa. Dagsfärsk, egentillverkad glass, gelato och sorbet gjord på schyssta råvaror. Här finns såväl veganska som icke-veganska alternativ att välja mellan.

Adress: Stora Nygatan 17, 111 27 Stockholm.

Affärer

Det finns mer än bara souvenirbutiker och ”turistfällor” i Gamla stan. Spana in några av de här affärerna för lite kul grejer.

Trafik-Nostalgiska Förlaget

TNF är ju i grunden ett bokförlag som vurmar om nostalgi kring trafik, teknik och intressanta miljöer. Därför säljer de främst böcker i sin butik i Gamla stan, men här finns även en del nostalgiska prylar; skyltar, leksaker, modeller av tåg och bilar, skyltar, blandad trafiknostalgi och järnvägiana.

Adress: Österlånggatan 20, 111 31 Stockholm.

Science Fiction-bokhandeln

Djupdyk ner i fantasy, science fiction, skräck och manga. Välj och vraka mellan brädspel, filmer och läroböcker i japanska – på övervåningen finns lite mer kommersiella produkter från Harry Potter och Star Wars. Om du är en nörd eller kanske har en inre nörd inom dig, detta är platsen att gå loss på . Det finns mjukisdjur, lunchlådor med Totoro-motiv, udda kokböcker och en massa kul att lägga i kundvagnen. Extra plus i kanten att stället är anpassat och inkluderande med trapphiss!

Adress: Västerlånggatan 48, 111 29 Stockholm.

Välkommen in till Science Fiction-bokhandeln på Västerlånggatan. Foto: Helle Kikerpuu

Gamla stans bokhandel

Kika in på Gamla stans bokhandel på Stora Nygatan för allt från klassiker till samtida storsäljare, samt ett stort engelskspråkigt sortiment. Ett mysigt krypin som även arrangerar författarsamtal – så håll koll på deras kalender.

Adress: Stora Nygatan 7, 111 27 Stockholm.

Arras Tyger & Tidlösa Ting

För den som älskar jul – året om. Här kan man köpa små änglar, julgranskulor och speldosor. En del krimskrams också, men på det stora hela ett kul litet tillhåll med många år på nacken.

Adress: Köpmangatan 1, 111 31 Stockholm.

Arras Tyger & Tidlösa Ting firar jul året om. Foto: Helle Kikerpuu

Stockholms Stadsmissions second hand

Ett halv stenkast från Stortorget. Visst kan man besöka Stockholms Stadsmission på många andra platser i Sverige. Men här har man gallrat fram lite extra roliga kläder, prylar och smycken.

Adress: Köpmangatan 15, 111 31 Stockholm.

Vintage Lounge

Det finns ett par härliga vintageburtiker överfyllda med spännande prylar och kläder. Spana dock in Vintage Lounge för riktigt välfyllda hyllor, smala hallar och rum. Botanisera bland tavlor, inredningsdetaljer, porslin, möbler, märkesväskor osv osv.

Adress: Skeppar Karls gränd 3, 111 30 Stockholm.

Restauranger

Man kan äta gott i Gamla stan – no doubt about it! Här finns allt från pizza, italienskt, portugisiskt, husmanskost och ramen. Vi listar några favoriter!

Pastis

En fransk bistro med helt rätt känsla som gör att man för en stund förflyttas till en gränd i Paris eller en pittoresk småstad. God mat (vi rekommenderar den franska löksoppan och moules frites), bra vin och nästan alltid fullsatt, så boka bord!

Adress: Baggensgatan 12, 111 31 Stockholm

Corvina Enoteca

Italienska Corvina Enoteca är en riktigt bra restaurang på Kornhamnstorg. Kom in och möts av den avlånga bardisken, slå dig ner vid ett av de små borden och bara njut av maten, vinet och atmosfären. Det finns inte mycket utrymme men ändå lyckas man klämma in en hel italienare här. Imponerande!

Adress: Kornhamnstorg 47, 111 27 Stockholm

Stiernan Ramen

Ramen har tagit Stockholm med storm, om ändå vinden börjat mojna litet. Precis som utanför de flesta grymma ramenhak slingrar sig kön lång vid lunchtid. Deras nudelsoppa är baserad på kyckling och det finns inget vegetariskt alternativ.

Adress: Österlånggatan 45, 111 31 Stockholm.

Cork Vinbar

När Portugal är som bäst. Familjärt med ypperligt bemötande, fantastisk mat (vi rekommenderar deras risotto), och vinutbud. Väggar av vinflaskor och lådor, en stor bardisk i trä, valv och en liten ovanvåning. Det kan inte bli bättre – eller jo, på sommaren har de en härlig uteservering. Full pott!

Adress: Stora Nygatan 22, 111 27 Stockholm.

Härlig uteservering på Cork Vinbar i Gamla stan. Foto: Cork Vinbar/Instagram

Goose Alley Pizza Kiosk

I ett hål i väggen i en liten gränd ligger Goose Alley Pizza Kiosk där man kan äta pizza slices med eller utan dipp. Perfekt om man bara vill någonting litet tilltugg. En slice räcker om man bara vill ha något litet och då blir också priset överkomligt.

Adress: Gåsgränd 4, 111 27 Stockholm.

Strömmingsvagnen

En gång stod ikoniska Strömmingsvagnen på Slussen men har idag sitt residens på Kornhamnstorg. Här serveras nystekt, högklassig strömming – stekt strömming med mos, på en bit knäckebröd eller strömmingburgare. Slå dig ner på en bänk och iaktta arbetet kring Slussen eller ta maten med dig genom Gamla stan.

Adress: Kornhamnstorg, 111 27 Stockholm.

Barer

Det finns för många bra barer i Gamla stan än vad vår guide kan ta med, så vi gör ett axplock och tar med en mysig pub, ett cocktailställe, en ölhall och ett mixat ställe som erbjuder både dryck och kul atmosfär.

Wirströms Pub

På Wirströms Pub är det alltid genuint god stämning, även om det bara är några få gäster eller fullt ös med livemusik i källaren eller quizkväll. Kom in i den irländska värmen! Det enda problemet man stöter på är i valet av whiskey – det finns så många.

Adress: Stora Nygatan 13, 111 27 Stockholm.

Pharmarium

Här serveras cocktails med en twist till smårätter. Ett vinnande koncept. Inredningen berättar historien om Sveriges första allmänna apotek som öppnade på adressen år 1575 – trädetaljer, schackrutigt golv och små kuriösa detaljer.

Adress: Stortorget 7, 111 29 Stockholm.

Zum Franziskaner

Här häller de upp tysk öl som riktiga proffs. Zum Franziskaner är en omtyckt ölhall som serverar svensk och tysk husmanskost. Här dricker man sin öl omgiven av vacker jugendinredning, stuckatur och träpanel från 1910. Det är med andra ord en välbevarad klassiker i Gamla stan.

Adress: Skeppsbron 44, 111 30 Stockholm.

Kouthoofd Familie Winkel

Stockholms kanske mest gömda bar – inte för att den ligger bakom någon lönndörr eller så. Utan för att det knappt finns några digitala spår hit – varken hemsida eller sociala medier. Fokus på musik, bra ljud, indonesiska mellanrätter och god dryck. Slå dig ner på den lilla uteserveringen i gränden.

Adress: Stora Nygatan 19, 111 27 Stockholm.

Hotell

Bo mitt i smeten, i hjärtat av Stockholm. Gamla stan har flertalet hotell och vandrarhem att välja mellan. Här är ett axplock.

The Collector’s Hotels

En familjeägd hotellkedja med tre trevliga hotell i Gamla Stan. Lilla mysiga Lord Nelson Hotel ligger mitt i smeten på Västerlånggatan. Inredningen är enkel, ytorna små men det finns gott om roliga sjöfartsdetaljer. På lite mer romantiska Lady Hamilton Hotel finns enkelrum och större dubbelrum med charmiga takbjälkar och hörnrum med vacker utsikt över Gamla stan. Här bor man granne med självaste kungen. Exklusiva Victory Hotel har än mer bekvämligheter, en unik privat samling av marina antikviteter samt en bastu och relaxavdelning. Alla tre hotell har rätt stor variation på prissättningen beroende på dag och säsong.

Boka på thecollectorshotels.se.

På Victory Hotel lidar min ingen nöd på lyx eller antikviteter utvalda av hotellets grundare, Gunnar Bengtsson. Foto: The Collector’s Hotels

Hôtel Reisen

Bo vid Skeppsbron för vackra utsikter över Stockholms Ström. Efter en totalrenovering för ett par år sedan är det en noggrann inredd flärd som gäller på Hôtel Reisen. Vill man slå på stort finns en svit med egen bastu. I de tegelbeklädda valven i källaren finns hotellets spa med bastu, kallvattenpool på 15 grader och intilliggande gym.

Boka på hyatt.com/hotel-reisen.

Hôtel Reisen, vackert beläget vid Stockholms Ström. Foto: Hôtel Reisen

Castanea Old Town Hostel

Ett härligt vandrarhem vid Brända tomten. Här sover man i sovsal eller privatrum med enkelsängar med delat badrum. Laga frukost i det gemsamma köket, slå dig ner i en fåtölj och prata med andra resenärer. Socialt, trevligt och samtidigt väldigt bekvämt.

Boka på castaneahostel.com.

Ta sig till Gamla stan

Tunnelbana, buss, taxi och båt – det finns många sätt att ta sig till Gamla stan från övriga Stockholm. Tunnelbanans gröna och röda linje trafikerar stationen som ligger på öns västra sida. Busslinjerna 2 och 76 trafikerar hållplats Slottsbacken på öns östra sida. Där, på Skeppsbron finns också Djurgårdsfärjan som tar en till Djurgården och Skeppsholmen.


Text: Helle Kikerpuu • 2024-05-16
SverigecityresaGuideMat och dryckStockholmWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen