Annons
Annons
Varför inte passa på att besöka Kiruna i sommar? Foto: Mats Lindberg/Getty Images

Varför inte passa på att besöka Kiruna i sommar? Foto: Mats Lindberg/Getty Images

Nyhet

3 heta tågluffartips på nära håll

Intresset för att åka tåg i sommar är på topp och allt fler vill tågluffa – även inom Sverige. Här är tre tips på härliga tågpass: Tågluffa i magisk fjällnatur genom Europas sista vildmark eller upptäck Bergslagens smultronställen från tåget. I år finns också ett tågluffarkort som gäller i hela Sverige för studenter och ungdomar.

Text: Linnéa Axelsson • 2019-07-01 Uppdaterad 2021-06-23

Att semestra i Sverige är hett i sommar. Sex av tio svenskar tänker semestra på hemmaplan, enligt SJs Sifo-undersökning. Och aldrig förr har så många åkt tåg genom Sverige. Därför satsar SJ på att ge svenskarna möjlighet att luffa runt inom Sverige.

Nytt för i sommar är ett tågluffarkort för ungdomar och studenter, som gäller i hela Sverige. Blir kortet populärt kan det bana väg för fler och mer omfattande tågluffarkort från SJ nästa sommar.

– Tack vare den digitala utvecklingen kan vi lättare skräddarsy nya produkter efter kundernas önskemål. I sommar testar vi till exempel tågluffarkort i Sverige för ungdomar och studenter. Slår det väl ut kan det bli tågluffarkort även för andra målgrupper nästa år, säger Mats Almgren, kommunikations- och försäljningsdirektör på SJ.

I år är sommarkortet på Tåg i Bergslagen digitalt, liksom Arctic Circle Pass, som gäller mellan Kiruna och Narvik. Nytt för i sommar är att Arctic Circle Pass även går att köpa för sju dagar.    

3 heta tågluffartips på nära håll
Vackert intill Siljan. Foto: Markharr/Getty Images

Fakta om de olika tågpassen:

Luffa i Europas sista vildmark med Arctic Circle Pass

Arctic Circle Train mellan Kiruna och Narvik bjuder på en magisk resa genom fjällvärlden. Det är en hisnande färd, inte minst den sista sträckan längs branta bergsväggar vid Ofotsfjorden till Narvik. Genom att köpa SJs Arctic Circle Pass får man resa obegränsat under tre eller sju dagar och hoppa av på vilken av de tretton stationerna man vill; Kiruna, Abisko Östra, Abisko Turiststation, Björkliden, Låktatjåkka, Vassijaure, Katterjåkk Riksgränsen, Bjørnfjell, Søsterbekk, Katterat, Rombakk eller Narvik.

På sommaren sätter SJ in extra avgångar på från Kiruna på morgonen och från Narvik på kvällen, den mytomspunna ”Karven”. De extra avgångarna underlättar för vandrare som vill ta sig mellan de olika vandringslederna och hotellen, men också för turister som vill åka över dagen till Narvik. (Dessa två avgångar är i tillägg till de två dagliga förbindelser som SJ kör året runt).

Läs mer och boka här.

Äventyr, kultur och spa med sommarkortet på Tåg i Bergslagen

Res runt med tåg på en minisemester i Bergslagen. Välj bland mängder av guldkorn för alla smaker. För familjer på äventyr finns allt från actionbadhuset Kokpunkten i Västerås till övernattning i kolarkojor ute i granskogen på vandrarhemmet Kolarbyn. Den kulturelle kan till exempel besöka Carl Larsson-gården i Sundborn, Zornmuseet i Mora eller gå på konsert på Dalhalla. Eller kanske är det istället god mat och spa i Tällberg och vandring längs Siljans strand som lockar? SJs tågluffarkort i Bergslagen räcker i tre dagar för obegränsat resande i ett somrigt Bergslagen.

Läs mer och boka här.  

Äventyr för unga i hela Sverige med SJ Tågluffarkort

Stränder på västkusten, vandring i fjällen, storstadssemester eller festivalsommar? Med SJ Tågluffarkort Sverige blir hela landet, från Kiruna i norr till Malmö i söder, mer tillgängligt för unga och studenter. Upplevelserna kan starta på närmaste SJ-tåg och fortsätta under två veckor på någon av de 281 stationer som det nya tågluffarkortet gäller på.

Läs mer och boka här. 

Ny expresslinje mellan Stockholm City och Arlanda

8 svenska fjällklassiker – vandra i storslagna landskap


Text: Linnéa Axelsson • 2019-07-01
NyhetSverigeTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen