
Planerar du att vandra? Se till att du är förberedd och har kolla på läget! Foto: GettyImages
5 tips för en lyckad vandring
Vandring lockar allt fler, såväl korta dagsturer i närområdet som längre strapatser i nya miljöer. Utemagasinets chefredaktör Marie Kjellnäs bjuder på fem tips för dig som längtar ut.
1. Läs på om leden
Ju mer du vet om leden och naturen som omger den, desto mer får du ut av din tur. Många kommuner och destinationsbolag har bra hemsidor med vandringstips, kartor att ladda ner och annan praktisk information. På Facebook finns en rad friluftsgrupper där du kan posta frågor om ett specifikt område och få aktuella och detaljerade tips – sök till exempel efter Vandringsleder i Sverige, Sörmlandsleden, Vandra Skåneleden och motsvarande.

2. Skaffa en karta
Om du ska gå en enkel och välmarkerad slinga i närområdet kan det kännas overkill att ta med en karta – du hittar förmodligen ändå. Men om du kommer upp på en höjd och får lite utsikt, visst kan det vara kul att veta vad det är du ser? Appar kan vara bra i okomplicerade miljöer, men kartan och kompassen är dina bästa vänner.
Tips! Passa på och öva på de små äventyren hemikring – det har du igen senare om du vill dra till fjälls eller gå utanför markerade leder. Dessutom kommer din karta aldrig få slut på batterier!

3. Kolla efter vatten
I svenska fjäll har vi generellt lyxen att kunna dricka vatten direkt ur bäckarna, medan det kan vara knepigare att få tag på dricksvatten i jordbrukslandskap och skogar söderöver. Och den som vandrar behöver vatten – ofta mer än man kan tro. Se till att ta reda på vattentillgången längs den led du tänkt vandra. Passeras brunnar? Källor? Butiker? Kaféer? I annat fall är det bra att ha en vattenflaska med reningsfilter eller ta med vattenreningstabletter.

4. Packa mycket snacks
Ta med rejält med mat, även om turen är tänkt att hållas kort. Och särskilt om du ska vandra med barn. Få saker kan motivera småvandrare (och större, för den delen) som en outtömlig ficka med snacks. Satsa på energirika grejer som nötter av olika slag, mandlar, oliver, ölkorv, lufttorkad skinka, torkad frukt, choklad, parmesanost. Soppa i termos värmer fint om vädret är kyligt, och hjälper dessutom till med vätskenivåerna.

5. Hyr utrustningen
Ju tuffare miljö och ju längre turer, desto större blir kraven på både utrustning och kunskap. Men på enklare dagsturer behövs oftast inte mer än ett par sköna vandringsskor och någon form av ryggsäck med avbärarbälte. Ett tips till dig som inte redan har garderoben full med vandringsgrejer är att hyra sällanprylarna hos exempelvis outdoorbuddies.se (här finns allt), naturkompaniet.se (tält och ryggsäckar) eller hygglo.se (som Blocket fast uthyrning).
En fråga rakt ut på Facebook kan också vara idé – alltid finns det någon vän som har mer friluftsprylar än hen har fritid, och gärna lånar ut.

Podcast “Resor med Vagabond”
Marie Kjellnäs, chefredaktör för Utemagasinet, tipsar om tio svenska vandringar – från Öland i syd till Kebnekaise i norr.
Text: Helle Kikerpuu • 2020-05-06
Sverige • Aktiv semester • Vandring