Annons
Annons
Uppsala och Gränna är två platser där både stora som små kan ha kul. Foto:Anna Hållams/GettyImages

Uppsala och Gränna är två platser där både stora som små kan ha kul. Foto:Anna Hållams/GettyImages

Sverige

Höstlov i Sverige – 7 resmål med tåg för hela familjen

Runt om i Sverige vimlar det av roliga äventyr och aktiviteter för barn och vuxna. Här tipsar SJ om sju resmål som passar barnfamiljer och som går att nå med tåg – allt från Grännas polkagrisar till Höga kustens eldar och spökvandringar.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-10-14 Uppdaterad 2021-06-22

Gränna

Sveriges polkagrisstad

I Grännas gränder står fönsterluckorna till Grevskapets polkagriskokerier på vid gavel året runt. Gör en dagsutflykt hit och vandra över kullerstensgatorna mellan provsmakningar av alla sorters polkagrisar och karamelldegar. Om du vill sätta din egen twist på det söta hantverket kan du besöka ett av flera kokerier, ta på dig bagarmössan och själv kliva in i rollen som polkagriskokare.

Gränna har även en spännande historia och för den äventyrslystna rekommenderas ett besök på Grenna museum med den berömda Andrée- och polarutställningen. Ta reda på hur det gick till när tre polarforskare färdades i en luftballong mot Nordpolen!

Ta sig hit: SJ-tåg till Jönköping. Sedan direktbuss 122 till Gränna.

Höstlov i Sverige – 7 resmål med tåg för hela familjen
Grädda polkagrisar med barnen i Gränna Foto: Anna Hållams

Åre

Vildmark i miniformat

Under höstlovet fylls Åre med aktiviteter som passar både stora och små. I Åre park kan man uppleva vildmarken i miniformat och bland annat lära sig att tälja, göra upp eld och knyta knopar. Runt om i byn finns massor av kul att göra tillsammans; varför inte testa parkour eller mysa på en renfäll och spana efter norrsken? Ni kan också tjuvstarta vintern och ta säsongens första skidtur i längdspåret i Vålådalen på snö som är sparad sedan i vintras.

Ta sig hit: SJ-tåg till Åre. Du kan även ta nattåget från Göteborg eller Stockholm till Åre.

Höga Kusten

Eldvecka och spökvandring

Att kura i höstmörkret runt en värmande lägereld är en alldeles speciell känsla. En känsla som Höga Kusten sprider genom att för fjärde året storsatsa på det som kallas Eldveckan. Runtom i regionen, mellan Örnsköldsvik och Härnösand, tänder man upp marschaller och facklor och bjuder in hela familjen till upplevelser i skenet från eldslågor. Baka tunnbröd i traditionell vedugn, packa med dig korv och grillspett och mys runt en av de många brasorna eller vågar du utmana mörkret och följa med på en gastkramande spökvandring?

Ta sig hit: SJ-tåg till Härnösand, Kramfors eller Örnsköldsvik. Sedan lokalbuss.

Läs mer: 13 anledningar att älska Höga Kusten

Höstlov i Sverige – 7 resmål med tåg för hela familjen
Eldveckan på Höga Kusten passar såväl vuxna som barn. Foto: Fredrik Lewander

Uppsala

Hälsa på Pelle Svanslös

Uppsala är Pelle Svanslös hemstad. Besök Pelle Svanslös egen lekplats, Pelleparken, och tassa över katternas övergångsställe för en promenad genom de mysiga kvarteren runt Åsgränd och Övre Slotts. På äventyrsbadet Fyrishov kan den coolaste katten ta Pelles badmedalj och åka vattenrutschkana.

För mer lugn och ro finns sköna Selma CitySpa – unna dig en behandling och fika på Günterska Hovkonditori & Schweizeri nere vid Fyrisån.

Ta sig hit: SJ-tåg till Uppsala. SL-pendeln från Stockholm och Upptåget från Gävle tar dig också dit. 

Falun

Upptäck Falu Koppargruva

Vid Falu Gruva i Falun kan alla barn och vuxna göra en rysligt spännande resa genom folktro, sägner och gruvans hemligheter och det finns aktiviteter både ovan och under jord. För att få ut det bästa av besöket kan du välja ett av de unika höstlovspaketen som är anpassade för både små och lite större barn. Då ingår bland annat en guidning i gruvan, entré till Gruvmuséet, den kluriga Bokstavsgåtan och kittlande spökhistorier i Erikssons stuga.

Stannar man ovan jord kan man botanisera bland dalahantverk, beakta dagbrottet Stora Stöten och ha nära till både lunchrestaurang och café som finns på området.

Ta sig hit: SJ-tåg till Falun.

Höstlov i Sverige – 7 resmål med tåg för hela familjen
Ovan eller under jord i Falun? Foto: Visit Dalarna

Söderåsens nationalpark

Bad och naturupplevelser

Söderåsens nationalpark är perfekt för mysiga höstvandringar med familjen. Njut av den omväxlande och dramatiska naturen med lövskog, rasbranter och vattendrag och utsikter. Drick källvatten, utforska spännande grottor eller lek på naturlekplatsen i Skäralid.

Boende hittar du på till exempel rofyllda STF Pensionat Söderåsen, där du även kan köpa husets grillkorg med lokalproducerade korvar till en härlig utelunch till exempel vid Odensjöns kristallklara vatten. Kanske någon modig utmanar resten av familjen att ta sig ett höstdopp?

Ta sig hit: SJ-tåg eller Snälltåget till Hässleholm. Sedan Pågatåg till Klippan och buss 518 den sista biten.

Kalmar

Slottsvandring och spöken

Ta tåget till Kalmar och gör ett besök på Kalmar Slott där har man öppnat upp slottsportarna och välkomnar besökare till spännande höstlek i en historisk miljö! Följ med på ett sagoäventyr genom slottets korridorer och lös olika uppgifter, delta i Paradvåningens bildbingo, gå tipspromenad med Halloweentema och lär dig mer om Kungen Gustav i sifferjakten Räkna med Vasa. På tisdagen och torsdagen arrangeras en spökstund med fika i Slottsrestaurangens källare som gärna förbokas.

Är djurintresset stort så kan man klappa får, hästar och kaniner bland flera djur på närliggande Skälby 4H-gård som har öppet hela höstlovet med gratis inträde för hela familjen.

Ta sig hit: SJ-tåg eller Snälltåget till Alvesta. Sedan byte till Öresundståg eller Sj-tåg.

Höstlov i Sverige – 7 resmål med tåg för hela familjen
Spökstund på Kalmar slott. Foto: Ludvig Gropp

Härliga höstvandringar på nära håll

13 anledningar att älska Höga Kusten

Guldkorn i Småland – 13 tips du inte får missa


Text: Helle Kikerpuu • 2020-10-14
SverigeResa med barnTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen