Annons
Annons
Bo avlägset och isolerat i den här nya havsstudion i Bohuslän. Foto: Bruno Maltor.

Bo avlägset och isolerat i den här nya havsstudion i Bohuslän. Foto: Bruno Maltor.

Sverige

Sveriges mest isolerade ö-boenden

De är avlägsna, naturnära och helt omringade av vatten. Här har vi listat några av Sveriges mest isolerade ö-boenden – från fyrvaktarbostäder, till havsstudios till Ernst Kirschteiger-signerade skärgårdsrum.

Text: Sofia Zetterqvist • 2021-05-09 Uppdaterad 2021-12-20

1. Havsnära utanför Haparanda

Malören Lodge, Norrbotten

Om du drar ett rakt streck 30 kilometer rakt ut i havet från Kalix eller Haparanda hittar du ön Malören. Ett naturreservat med en fyr, gamla fiskeläger, sjömansgrav och en söt kyrka. Malören har länge varit otillgänglig för besökare men sedan ett par år är lotsstugan omgjord till ett hotell med sju dubbelrum och en havssvit uppe i utkikstornet som lovar 360-gradig utsikt året runt. Vill du slå på stort hyr du hela fyrvaktarbostaden själv. Mat får man som gäst ta med sig själv och tillaga på plats men färsk fisk finns att köpa hos öborna. Till kvällen står den vedeldade bastun redo att eldas!

Sveriges mest isolerade ö-boenden
En avlägsen ö utanför Haparanda. Foto: Malören Lodge.
Sveriges mest isolerade ö-boenden
Bo i havssviten uppe i utkikstornet. Foto: Malören Lodge.

2. Isolerad havsstudio

The Island Studio, Bohuslän

På den lilla ön Långaskäret utanför Grebbestad i Bohuslän har den faluröda sjöboden stått orörd i nästan tjugo år. Nu har familjen som äger den så kallade ”havsstudion” renoverat huset och öppnar i sommar upp för övernattande gäster. Förutom att du får hela ön helt för dig själv så ingår även bland annat hemlagad frukost, skaldjursmiddag och guidad båttur. Möjlighet till fisketur, kajakpaddling, yoga på SUP-bräda eller yinyoga på bryggan finns också. Välj själv om du vill paddla ut till ön eller bli utkörd med båt.

Sveriges mest isolerade ö-boenden
På en slät klippa intill havet står den, havsstudion. Foto: Bruno Maltor.
Sveriges mest isolerade ö-boenden
Ingela och Marcus erbjuder även aktiviteter som kajakpaddling och SUP-yoga. Foto: pressbild.

3. Lyx i fruktat farvatten

Pater Noster, Bohuslän

Långt ute i havsbandet mellan Kattegatt och Skagerrak hittar du Pater Noster – fyren och dess fyrvaktarbostad som nyligen gjorts om till lyxigt hotell. Fyrens namn är en anspelning på den kända ”Fader Vår”, en bön som många skeppare sagt innan de vågat närma sig alla de skär och småöar som utgör skärgården här. En fruktad plats, men desto mer spännande att besöka! Här sover du i något av de nio rummen som ryms i fyrvaktarfamiljernas hem.

I priset ingår bland annat hemlagad frukost, skaldjursmiddag, guidad visning runt ön som avslutas med champagne, fyrbesök och bad i saltvattentunnor. En vistelse kantad av lyx – den som vill slå på stort bokar dessutom till helikoptertaxin!

Sveriges mest isolerade ö-boenden
Där Kattegatt och Skagerrak möts. Foto: Henrik Trygg.
Sveriges mest isolerade ö-boenden
Fyrmästarens vardagsrum. Foto: Pater Noster.

4. Kirchsteiger-somrigt

Garpen, Småland

Ön Garpen ligger i Kalmarsund söder om Kalmar och nås genom en femton minuters båtresa från Bergkvara småbåtshamn. Ön är ett populärt besöksmål för dagsutflykter, här finns till exempel en restaurang med fullständiga rättigheter, glass, kafé och möjlighet att följa med på sälsafari. Men för den som vill spendera mer tid med havet och naturen så väntar ett bed & breakfast i de gamla fyrvaktarbostäderna – havsutsikten är garanterad! Den som väljer ”Andrummet” bor dessutom i ett rum inrett av Ernst Kirchsteiger i programmet ”Sommar med Ernst” år 2009. Somrigare än så kan det knappast bli.

Sveriges mest isolerade ö-boenden
Populär både som dagsutflykt och för övernattningar. Foto: Garpen.
Sveriges mest isolerade ö-boenden
Bo i de gamla fyrvaktarbostäderna. Foto: Garpen.

5. Fyr vid Höga kusten

Högbonden fyr & vandrarhem, Ångermanland

Ön Högbonden ligger vid den dramatiska kustremsan Höga kusten i Ångermanland. Ett kargt naturreservat som toppas av en fyr med tillhörande klarröd bostad. De vidunderliga vyerna är storslagna och vill du vara helt själv passar du på att hyra hela ön. Annars bor du i en av 30 bäddar som finns fördelade på två hus. Vandrarhemsstandard råder så se till att boka lakan och middag i god tid om du inte tar med dig det själv. I kaféet kan du köpa fika och på kvällen finns bastu för vindpinade själar.

Sveriges mest isolerade ö-boenden
Omgiven av världsarvet Höga kusten. Foto: Nils Bjuggstam / Höga kusten.
Sveriges mest isolerade ö-boenden
Den röda fyren Högbonden. Foto: Henrik Sendelbach / Wikimedia commons.

6. Bland kobbar och skär

Huvudskär, Stockholm

Längst ut i havsbandet i den södra delen av Stockholms skärgård ligger Huvudskär. En ögrupp med runt 200 öar, kobbar och skär där det röda fyrtornet tornar upp sig som kronan på verket. Här har det bott människor i mer än 700 år – allt från fiskare och jägare till tullare och fyrvaktare. Idag finns det inga bofasta kvar på Huvudskär, men plats för övernattande gäster. Tullhusen har gjorts om till vandrarhem med totalt 27 sängplatser och och lotshuset till två lägenheter som hyrs ut. Det är enkelt och avlägset, varken mat, sängkläder eller båtskjuts ingår. Men för den som ändå lyckas ta sig till den avlägsna ögruppen (taxibåt går t ex att ta från Dalarö) så väntar en svensk skärgårdsidyll!

7. Gotländsk fyrby

Stora Karlsö, Gotland

Som en rest av ett urtida korallrev ligger kalkstensön Stora Karlsö intill sin gotländska moder. Ön nås genom en dryg halvtimmes båtresa från Klintehamn på södra Gotland. En ö som varit populär sedan 9000 år tillbaka i tiden – då besöktes ön av säljägare, idag är det framför allt naturälskare som hittar hit. Ön har flera övernattningsmöjligheter där det mest exotiska är på fyrplatån med vidunderlig utsikt över havet. Här bor du antingen i den vackra fyren från 1887, i  fyrvaktarbostaden eller i fyrbiträdets bostad. Restaurangen Stora Karlsö finns på gångavstånd där frukost, lunch, middag och fika serveras med utsikt över havet – och vidunderlig solnedgång till kvällen.

Sveriges mest isolerade ö-boenden
I det karga gotländska landskapet med havet som utsikt! Foto: pressbild / Stora Karlsö.
Sveriges mest isolerade ö-boenden
Bo i den gamla fyren från 1887. Foto: pressbild / Stora Karlsö.

8. Lusthus mitt i skogssjö

Ramoa äventyrsby, Småland

I äventyrsbyn Ramoa har man satsat stort på udda boenden. Förutom jättekåta, flotell (flytande hotellrum), och hammock i skogen – så kan du välja att sova i ett lusthus på en helt minimal ö. Du når ön genom en tjugo minutres paddlingstur från äventyrsbyn. Sedan är det du, det lilla huset och den småländska sjön Örken. Betala extra för att få frukostkorg eller en exotisk planka med dryck levererad till ön, eller njut av att vara eremit på heltid ett tag. Blir du rastlös har du hela äventyrsbyn med aktiviteter som äventyrsorientering, cykling, femkamp, kräftfiske, vildmarksspa och mycket annat. Där finns även Café Mangelboden för den som blir sugen. Hittas mellan Växjö och Vetlanda i Småland.

Ikoniska Pater Noster har blivit hotell

5 underskattade öar i Stockholms skärgård

Bästa maten i Stockholms skärgård

12 svenska hotell vi drömmer om att bo på

Tälta glamoröst – 11 glampingar i Sverige


Text: Sofia Zetterqvist • 2021-05-09
SverigeHotell

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen