Annons
Annons
Jämtland är en populär destination för vandrare och skidåkare. Foto: GettyImages

Jämtland är en populär destination för vandrare och skidåkare. Foto: GettyImages

Restips

Äventyr i Jämtland – 3 dagsturer i Vålådalen

Sugen på att vandra eller cykla i Jämtland? Vi tipsar om tre dagsutflykter med vacker natur och schyssta leder i Vålådalens naturreservat.

Text: Anton Furuland • 2020-09-06 Uppdaterad 2021-07-21

I västra Jämtland, tre mil från Åre, tornar ett stort utbud av möjligheter upp sig. Vandrare, löpare eller cyklister – de härliga lederna i Vålådalens naturreservat passar alla nivåer och uteaktiviteter. Hit tar du dig med tåg till Unders­åker, vidare med buss eller taxi till Vålådalen där du checkar in på STF Vålådalen Fjällstation.

Blanktjärnsrundan

Trä på dig trailskorna och jogga iväg längs Blanktjärnsrundan, över myrar och genom björk- och granskog. 12,5 kilometer totalt, men målet hittar du redan på vägen när du når de vackert gröna Blanktjärnarna. OBS! Området kring tjärnarna är begränsat för tillfället och att man måste hålla sig på stigarna, inte gå ner till stranden eller bada i tjärnen. En dagsvandring tar cirka 5 timmar.

Läs om leden här!

Issjödalen och Pyramiderna

Är du trygg på cykeln och njuter av en långtur bör du satsa på en dag till Issjödalen och Pyramiderna. Under de 22 kilometerna med start  möter du björkskog, spänger och sporrande stenpartier. Lägg hojen åt sidan när du når gruspyramiderna, fyll på energidepåerna och beundra skapelsen från istiden. Se men inte röra – Pyramiderna är känsliga och det är förbjudna att beträdda för att de skyddas mot slitage.

Runt omkrimg syns fjälltopparna Stor-Gröngumpen och Stor-Anahögen som bägge tillhör Anarismassivet.

Läs om leden här!

Nulltjärnsrundan

Nulltjärnsrundan ger en halvdagstur i enkel men fin terräng. Starta vid Naturum och gå genom böljande björkskog, med fjällvyer ständigt närvarande. På den åtta kilometer långa rundan kommer du även till en badinbjudande sandstrand, vid Nulltjärnarna.

Läs om leden här!

Äventyr i Jämtland – 3 dagsturer i Vålådalen
Pyramiderna i Vålådalen, Jämtland. OBS! Får ej beträdas. Foto: Anette Andersson

Minguide till romantiska Orust

Vandra klassiska Kungsleden – hela vägen eller i etapper

17 anledningar att besöka härliga Hälsingland


Text: Anton Furuland • 2020-09-06
RestipsSverigeAktiv semesterLissabonVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen