Annons
Annons
Varje gång han ser vägmärket för sevärdhet svänger han av. Foto: Caroline Furness.

Varje gång han ser vägmärket för sevärdhet svänger han av. Foto: Caroline Furness.

Sverige

Tobias stannar vid varje “kringla” – har sett 287 sevärdheter

Du har säkert kört förbi dem, vägskyltarna med en kringla på. Men brukar du stanna? Tobias Rönnquist började svänga av när han såg en kringla för två år sedan – nu är han uppe i 287 sevärdheter. Här tipsar han om platserna som överraskat mest.

Text: Sofia Zetterqvist • 2021-02-11 Uppdaterad 2021-09-15

Kringlan-projektet började för ungefär två år sedan när Tobias Rönnquist, som kör mycket i tjänsten, började tröttna på att bara se tråkiga motorvägar.

– Jag såg den där kringlan-skylten och insåg att jag inte ens visste vad den betydde. Tänkte det kanske stod för någon konstig rondell, berättar Tobias och skrattar.

Nästa gång han såg en kringla bestämde han sig för att svänga av. Sedan dess har det blivit flera sevärdheter i veckan – totalt är han uppe i 287 stycken, alla inom Värmland, Halland och Västra Götaland.

Ett enkelt sätt att se något nytt på

Konceptet går ut på att det ska vara enkelt och inte behöva ta mer än några minuter. Tobias gör inget förarbete utan kör oftast bara tills han ser en kringla och då svänger han av. Varje stopp fotas och läggs ut på Instagram.

– Ibland är det ganska dåligt skyltat, och det kan vara svårt att googla på saker som “sten i Falköping”. Då brukar jag få veva ned rutan och fråga lokalbefolkningen. Det blir ett litet äventyr i sig, säger Tobias.

7 sevärdheter som överraskat Tobias

1. Skara domkyrka

Skara domkyrka är en av Sveriges största kyrkor och har delar som är så gamla som från 1000-talet. Den är byggd i gotisk stil med spetsiga valv och höga torn. 

– Skara domkyrka är verkligen wow! Den är extremt pampig och när jag var där, innan corona bröt ut, så fick jag även vara med på deras lunchgudstjänst, berättar Tobias.

Tobias stannar vid varje
Skara domkyrka med sina spetsiga torn. Foto: Gettyimages / TT.

2. Bexells talande stenar

Ute i Hallands skog står en sten med inristade livsbudskap på. Det var en man, godsägare Alfred Bexell, som under sju år lät två stenhuggare göra ristningar i olika stenar på hans ägor. Ristningarna består av olika livsbudskap, det kan stå saker som “Bättre slinta med foten än med tungan” och “Om Gud ej funnes skulle man nödgas uppfinna honom”.

– Det var en så cool – och lite konstig – känsla att gå runt där i skogen och få livsråd från 1800-talet genom några talande stenar, säger Tobias.

Tobias stannar vid varje
Livsråd från 1800-talet. Foto: Tobias Rönnquist.

3. Republiken Risön

Risön ligger i sjön Mjörn i Alingsås kommun. Förutom att ön är del av ett naturreservat så har den även varit en egen republik sedan 1894.

– De har alltså en egen president, valuta, och nationalsång. En sådan där plats jag aldrig hade hört talas om annars, säger Tobias.

Tobias stannar vid varje
Republiken Risön. Res till ett annat land – i Sverige. Foto: Tobias Rönnquist.

4. Drottning Hackas grav

Drottning Hacka är något av en legend. Hon ska ha varit gift med en kung vars lösning på den rådande hungersnöden var att döda var tredje invånare i landet. Drottningen, som var lite bättre på det där med lösningar, ska ha frågat “varför ger vi dem inte varsin hacka istället så de kunde odla sin egen mat?”.

– Kungen tyckte det lät som en smart idé och, ja, så blev hon “Drottning Hacka”, berättar Tobias.

Tobias stannar vid varje
Graven för den lösningsorienterade Drottning Hacka. Foto: Tobias Rönnquist.

5. Mölndalsfallen i Kvarnbyn

I Mölndal utanför Göteborg finns ett område som kallas för Kvarnbyn. En plats som blivit populär med trendiga butiker och hippa kaféer.

– Det här är ett jättemysigt område som jag verkligen gillar. Ett tips är att bara åka dit och ta en öl och titta på vattenfallet och forsen som rinner här, säger Tobias.

Tobias stannar vid varje
Trendiga Kvarnbyn i Mölndal utanför Göteborg. Foto: Gettyimages / Johner Images.

6. Olsbrostenen

Utanför Falköping står runstenen Olsbrostenen. Det är pappan Guve som låtit rista in att hans son Olav blivit dräpt i Estland.

– Tyckte det var fint att där står en sten som hedrar pappans son än idag. Känns inte som att det var så vanligt att män på den här tiden visade sina känslor på det här sättet. Det gjorde mig lite rörd.

Tobias stannar vid varje
Till minne för sonen Olav. Foto: Tobias Rönnquist.

7. Onsala kyrka

Den medeltida kyrkan Onsala kyrka ligger vackert inbäddad i halländsk grönska. Tobias tips här är att gå in i gravkammaren.

– Jag blev så förvånad, där låg två pirater från 1600-talet begravda i helt enorma kistor. De hade levt ett busigt liv minst sagt, skrattar Tobias.

Tobias stannar vid varje
Onsala kyrka där två pirater ligger begravda. Foto: Tobias Rönnquist.

Visste du att…

…vägmärkets egentliga namn är H22 och står enligt Transportstyrelsen för ”en sevärdhet av nationellt intresse”. Det kan innebära allt från gravar och runstenar till slott och skidbackar.

Quiz: Hur bra koll har du på världskända monument?

50 mest googlade sevärdheterna i världen


Text: Sofia Zetterqvist • 2021-02-11
SverigeIntervju

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top