1307762.jpg

Restips

Här är världens 10 äldsta bebodda städer

Antika byggnader som har sett civilisationer födas och falla och gator som har vandrats längre än vad historieböckerna minns. De här uråldriga städerna har funnits i tusentals år och är bland de äldsta bosättningarna som finns kvar i modern tid.

Text: Johanna Jackson • 2016-06-15

10. Beirut, Libanon

Grundades ca 3 000 f Kr.

Vackra Beirut är en myllrande metropol som ibland kallats för “Mellanösterns partyhuvudstad” med moderiktiga butiker, soldränkta caféer och uråldriga tempel från romarriket som kan konkurrera i wow-faktor med självaste Akropolis.

Libanon har ett konfliktdrabbat förflutet och på senare år har det politiska läget i landet varit instabilt. Explosionerna i Beirut 2020 var två stora explosioner i hamnområdet som klassats som en av historiens tio kraftigaste civila explosioner.

Här är världens 10 äldsta bebodda städer
Foto: Istock.
Här är världens 10 äldsta bebodda städer
Pigeon Rocks utanför stadsdelen Raouché i Beirut är kanske en av de mest karaktäristiska landmärkena som förknippas med staden. Foto: Istock.

9. Gaziantep, Turkiet

Grundades ca 3 600 f Kr. 

Gaziantep ligger i södra Turkiet nära gränsen till Syrien cirka 10 mil norr om Aleppo. Med sina drygt 1,5 miljoner invånare är staden den sjätte största i Turkiet. Här finns en hel del intressanta sevärdheter som representerar både det moderna och det historiska.

Zincirli Bedesten-basaren som grundades under den Ottomanska eran och mosaik-museet är två exempel. Mellan museibesöken frossar ni i baklava, köfte och kebab. 

Här är världens 10 äldsta bebodda städer
Zincirli Bedesten. Foto: Istock.
Här är världens 10 äldsta bebodda städer
Den sjunkna staden Halfeti utanför Gaziantep.

8. Plovdiv, Bulgarien

Grundades ca 4 000 f. Kr

Universitetstaden Plovdiv är Bulgariens andra största stad och ligger upphöjd på kullar. I den charmiga gamla stadskärnan ligger barer och konstgallerier på rad och här finns det gott om grönområden.

Förutom en rik kulturscen och historiska lämningar som bland annat inkluderar en mycket välbevarad romersk amfiteater lockar Plovdiv med friluftsaktiviteter i de närliggande Rhodopebergen.

Här är världens 10 äldsta bebodda städer
Vingliga gränder i Plovdiv. Foto: Istock.

7. Sayda, Libanon

Grundades ca 4 000 f. Kr

Den bibliska hamnstaden Sayda, eller Saida, är en gammal fenicisk stad som tros ha besökts av både Paulus och Jesus. Staden ligger omringad av fruktplantager och Medelhavet och fungerade som en viktig handelsförbindelse med Egypten en gång i tiden.

Under det libanesiska inbördeskriget, och konflikten med Israel, skadades staden svårt. Men idag har det historiska centrumet, området runt hamnen och det gamla korsfararborgen byggts upp och återskapats.

Här är världens 10 äldsta bebodda städer
Havsslottet i Sayda. Foto: Istock.

6. Fayoum, Egypten

Grundades ca 4 000 f. Kr

Den bördiga staden och regionen Fayoum ligger i en sänka drygt 13 mil sydväst om Kairo. I dalen odlas mängder av olika grödor som daldar, rosor, fikon och granatäpplen.

Här finns ett flertal basarer och hamambad och runt staden finns flera viktiga kulturlämningar. Bland annat Pyramiden Hawara som byggdes av den fornegyptiska faraon Amenemhet III i den 12:e dynastin som varade varade omkring 1991–1783 f.Kr. Pyramiden har plundrats på stenar och är idag ett berg av lertegel.

Här är världens 10 äldsta bebodda städer
En koptisk kyrka i Fayoum. Foto: Istock.

5. Susa, Iran

Grundades ca 4 200 f. Kr

Den forntida staden Susa utnämndes till ett världsarv 2015 och ligger i västra Iran cirka 50 mil sydväst om Teheran. Susa var ett viktigt centrum, förmodligen med religiös betydelse,son utvecklades till en kommersiell, administrativ och politisk knutpunkt med olika kulturella influenser genom sin position längs gamla handelsvägar. Den moderna staden som byggts inpå kallas idag för Shush. 

Det finns många bibliska kopplingar till Susa. Bland annat ska denn bibliska profeten Daniel ligger begravd i Daniels grav i Susa och Esters bok (1:5) i Gamla Testamentet utspelar sig i Susa och handlar om kung Xerxes I.

Här är världens 10 äldsta bebodda städer
Den moderna staden som ligger där Susa än gång låg heter Shush. Foto: Wikimedia.

4. Aleppo, Syrien

Grundades ca 4 300 f. Kr

Uppgifterna om när exakt Aleppo grundades går isär, och det finns tecken på att området kan ha varit befolkat så tidigt som 9 000 år före modern tid. Innan det Syriska inbördeskriget startade 2011 var den välmående metropolen en stor turistmagnet som lockade med sitt anrika historiearv och många kulturlämningar. 

2006 utnämdes Aleppo bland annat till arabvärldens kulturhuvudstad och turismen blomstrade. Idag är stora delar av staden i ruiner. 

Här är världens 10 äldsta bebodda städer
Det gamla fortet i Aleppo var tidigare en av stadens största turistattraktioner.

3. Damaskus, Syrien

Grundades ca 5 000 f. Kr

Precis som med Aleppo är det svårt att faststÙ?lla exakt när Damaskus grundades men staden har varit befolkad minst 7 000 år tillbaka i tiden. 2010 publicerade Vagabond ett reportage om Syrien som beskrev Damaskus som “en orientalisk dröm med tusen-o-en-natt-magi” där “allt det vackra som andra arabiska städer saknar samlas”. Det var förstås innan inbördeskriget bröt ut. 

Här är världens 10 äldsta bebodda städer
Al-Hamidiyah-souken 2010.

2. Byblos, Libanon

Grundades ca 7 000 f. Kr

Byblos, eller Jbail är en antik hamnstad med en medeltida mur och stadscenter. Byblos var en gång i tiden en hotspot för tillverkning av papyrus och keramik och tros vara en av de första bosättningarna i Fenicien. Med ett bekvämt avstånd på drygt fyra mil norr om Beirut är staden ett populärt utflyktsmål för den som vill komma bort från den stressiga storstadspulsen.  

Här är världens 10 äldsta bebodda städer
Hamnen i Byblos. Foto: Istock.

1. Jeriko, Västbanken

Grundades ca 9 000 f. Kr

Världens äldsta stad har varit bebodd av människor i över 11 000 år. Det är länge. När man tänker på att Stockholm inte grundades förrän på 1200-talet och att Dubai bara var en liten fiskeby fram tills för drygt 50 år sedan blir den informationen plötsligt, om möjligt, ännu mer häpnadsväckande.

Här kan man bland annat se ruinerna av den gamla staden Tel al-sultan som har funnits i nästan 8 000 år och kliva upp för berget där Jesus enligt bibeln frestades av djävulen.

Här är världens 10 äldsta bebodda städer

Källor: Illustrerad Vetenskap /The Telegraph


Text: Johanna Jackson • 2016-06-15
RestipsListor

Scroll to Top