Annons
Annons
Brans slott i Rumänien. Som taget ur en spökhistoria. Foto: Istock.

Brans slott i Rumänien. Som taget ur en spökhistoria. Foto: Istock.

Rumänien

6 läskiga hotell att boka för sömnlösa nätter

Tjutande vindar, knarrande steg och gnisslande dörrar är inget för dig i behov av fridfullt nattlogi. Men för morbida nattugglor är dessa hotell perfekta.

Text: Redaktionen • 2008-09-11 Uppdaterad 2021-09-14

1. Stephen Kings hotell – Colorado

I natursköna Estes Park i Colorado blickar Stanley Hotel ut över de snöklädda Klippiga bergen. Hotellet är mer känt som “The Overlook” från Stephen Kings succéroman The Shining och det var även här som tv-versionen av boken spelades in. Skräckförfattaren skrev The Shining i rum 217, inspirerad av det storslagna hotellet och dess spöklika historia. Stanley Hotel öppnade 1909 och sägs vara hemsökt av ägarens fru, Flora Stanley, som föredrar att spela piano mitt i natten. Barnröster har även hörts utanför rum 408. 

stanleyhotel.com

6 läskiga hotell att boka för sömnlösa nätter
The Stanley. Foto: Istock

2. Hemsökt oceanångare – Kalifornien 

Mellan 1936 och 1967 tuffade den ökända oceanångaren RMS Queen Mary fram och tillbaka över Atlanten tusentals gånger. Idag har hon gjorts om till hotell och ligger permanent förankrad i Long Beach i Kalifornien. Gäster säger sig bland annat ha sett mystiska våta fotavtryck och drunknade kvinnor i gammeldags baddräkter vistas vid poolen. Hytt B340, där ångarens purser mördades, hyrs inte längre ut på grund av oförklarliga störningar. Varje dag erbjuds guidade rundturer på den spöklika båten. 

queenmary.com

6 läskiga hotell att boka för sömnlösa nätter
Queen Mary. Foto: Istock

3. Lettiskt fängelse – Liepaja

Vad är helvetet på jorden om inte ett KGB-fängelse? Nu har du chans att själv få avgöra genom att övernatta på ett. I den lettiska staden Liepaja ligger före detta mil­itärfängelset Karosta. Den tegelröda anläggningen byggdes i början på 1900-talet och erbjuder idag guidade turer och övernattningsmöjligheter i de otäcka gamla cellerna. Kallvatten och toaletter i sovjetisk stil är det enda som gäller. För den luttrade historiefantasten finns möjlighet att spela fånge och genomlida en natt under hårda men fängslande förhållanden.

6 läskiga hotell att boka för sömnlösa nätter
Karosta. Foto: Istock

4. Draculas slott – Rumänien

I Transsylvaniens karga berg ligger Draculas slott. Eller ja, ruinerna av det i alla fall. Men det har inte hindrat rumänerna från att istället utnämna slottet Bran, där Draculas namne Vlad III kvartade ett par dagar, till den blodsugande 1400-talsfurstens bostad. Den sagolika boningen har idag gjorts om till museum. Här finns möjlighet att boka en guidad tur för att sedan övernatta på ett närliggande slott i Borgopasset, också kallat, ja just precis, Draculas slott.

hotelcasteldracula.ro/, bran-castle.com/dracula.html 

6 läskiga hotell att boka för sömnlösa nätter
Slottet Brans innergård. Foto: Istock
6 läskiga hotell att boka för sömnlösa nätter
Slottet Bran. Foto: Istock

5. Kuslig prästgård – Jämtland 

Vid Storsjön i Jämtland härjar inte bara sjöodjur. På den närliggande prästgården i Borgvattnet finns också ett och ett annat spöke, sägs det. Den gamla prästgården har varit Sveriges mest omskrivna spökhus sedan 1947, då pastor Erik Lindgren började se syner och höra steg, gnissel och knackningar. I början av 1980-talet försökte prästen Thore Forslund driva ut andarna men blev själv utdriven av ett irriterat kyrkoråd. Idag är prästgården en populär turistattraktion som varje år besöks av undersökande journalister och nyfikna besökare som vill spendera natten på den hemsökta gården.

borgvattnet.eu

6 läskiga hotell att boka för sömnlösa nätter
Prästgården. Foto: LaxTon.se

6. Trivsamt spökslott – Skottland

Det kryllar av historiskt mättade slott i Storbritannien och alla har de åtminstone ett litet spöke som lever rövare. Men över det skotska 1400-talsslottet Guthrie vilar en kuslig fridfullhet. Här har besökare möjlighet att snusa natten lång i “the Ghost Suite” och bli omhändertagna av den forna Lady Guthrie. Spökhistorien tog sin början då bis­kopen av St Andrews besökte slottet år 1620. Under biskopens vistelse besökte Lady Guthries ande hans rum varje natt för att se till att han trivdes. Och det har hon fortsatt med sedan dess. De som gästat rummet påstår att de aldrig sovit så gott i hela sitt liv

guthriecastle.com

6 läskiga hotell att boka för sömnlösa nätter
Guthries slottsträdgård. Foto: Dominic Dawn Harry and Jacob Paterson via Wikimedia Commons

Text: Redaktionen • 2008-09-11
RumänienSverigeUSAColoradoListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top