Annons
Annons
Så här planeras Lisebergs nya vattenpar, Oceana, att se ut! Foto: Liseberg/QuarryFold Studio

Så här planeras Lisebergs nya vattenpar, Oceana, att se ut! Foto: Liseberg/QuarryFold Studio

Nyhet

Liseberg firar 100 årsjubileum med gigantisk vattenpark

Trots ett tufft år med miljoner i förlust planerar Liseberg att bygga en av norra Europas största vattenparker, Oceana. Vattenparken och det intilliggande hotellet väntas stå klara lagom till nöjesparkens 100 årsjubileum 2023.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-11-12 Uppdaterad 2021-06-23

I år väntas Liseberg gå runt en halv miljard i förlust. Trots det har Lisebergs styrelse undertecknat ett avtal med byggentreprenören NCC och kan nu påbörja arbetet med Lisebergs vattenpark som fått namnet Oceana.

Den nya parken planeras stå färdig om drygt tre år när Liseberg firar 100 årsjubileum, samtidigt ska Liseberg Grand Curiosa Hotel invigas som en del av Lisebergs Jubileumsprojekt. Budgeten för bara vattenparken är satt till 1.06 miljarder kronor.

10 000 kvadratmeter

Med totalt 14 attraktioner och rutschkanor, och plats för upp till 1750 gäster blir Oceana en av de största vattenparkerna i norra Europa. Vattenparken kommer likt hotellet få en helt unik tematisering, inspirerad av Göteborgs historia och det Ostindiska Kompaniet med en badyta på nästan 6000 kvm inomhus och 4000 kvm utomhus.

Liseberg firar 100 årsjubileum med gigantisk vattenpark
Skiss på Oceanas barnområde. Foto: Liseberg/QuarryFold Studio
Liseberg firar 100 årsjubileum med gigantisk vattenpark
Oceana i genomskärning. Foto: Liseberg/QuarryFold Studio

Finansiella risker

I ett pressmeddelande utrycker Lisebergs styrelseordförande Christer Holmgren (M) både stolthet och förväntansfullhet inför byggstarten.

– Det här är precis vad destinationen Göteborg behöver för att få igång turistnäringen igen efter Coronakrisen. Vattenparken kommer att kunna ta emot en halv miljon besökare om året och generera 185 000 extra gästnätter till staden. Det kommer att ge nytt liv till en krisande bransch, säger Christer Holmgren.

Till DN säger vd:n Andreas Andersen att avgörandet för beslutet varit svårt.

– Ja, vi har haft en hel del diskussioner. Det är klart att covid19 ställer till det för oss, pandemin har stora konsekvenser för ekonomin i år och sannolikt till viss del även nästa år. Vi måste ha järnkoll på vilka finansiella risker vi tar med det här projektet, säger Andersen till DN.

Jubileumsprojektet finanseriar en del av byhhet, genom lån i Göteborgs stads egen ”koncernbank”, men styrelsen har också beslutat att sälja en del tillgångar till bland andra kommunägda Higab, som beslutat sig för att köpa Hotell Liseberg Heden samt ett stycke mark till Volvo, som planerar bygga ett stort besökscenter.

Liseberg firar 100 årsjubileum med gigantisk vattenpark
Det ska finnas plats för upp till 1750 dagliga gäster. Foto: Liseberg/QuarryFold Studio

Sveriges skönaste spa – 14 favoriter för en lyxig weekend

11 restauranger i Göteborg du inte får missa

Sveriges bästa öar – redaktionen korar sina 20 favoriter


Text: Helle Kikerpuu • 2020-11-12
NyhetSverige

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen