Annons
Annons
Över hela Sverige finns fantastiska restauranger – vi listar 18 ställen du måste upptäcka. Foto: Tina Stafrén

Över hela Sverige finns fantastiska restauranger – vi listar 18 ställen du måste upptäcka. Foto: Tina Stafrén

Restips

Sveriges bästa restauranger värda en omväg

Den svenska landsbygden har mycket att erbjuda den som gillar att äta och dricka gott! Anna Norström listar 16 matdestinationer över hela landet värda att resa till vare sig det är nära eller fjärran – kanske rent av en omväg.

Text: Anna Norström • 2020-08-13 Uppdaterad 2022-12-27

Furillen, Gotland

Fabriken Furillen

Den karga naturen på lilla halvön Furillen på norra Gotland är kuliss till en av öns mest naturnära matupplevelser. Ratta bilen förbi gamla kalkbrott på grusvägen som leder till vad som känns som världens ände. Fabriken Furillen rymmer både hotell och restaurang i ett naturreservat. Och rikligt med naturjäst cider. För maten står Nyplings Mat & Vin, med råvaror från gotländska gården i Lokrume med samma namn.

Till vardags driver ägarna det hajpade cidermärket Frukstero. Dessutom gör familjen Hellström som äger hotellet egen gin. Den fasta menyn om tre rätter styrs av råvaror i säsong och man äter vid gemensamma bord.

Också i närheten: Rökeriet i Lergrav säljer nyrökt fisk och på restaurang Rot i Norrlanda lagar kocken Luqaz Ottosson mycket nära grönt och grillat.

Sveriges bästa restauranger värda en omväg
Foto: Furillen

Svartsö, Stockholm

Svartö krog

Stockholms skärgårds mest ambitiösa krog är Svartsö krog. Och båtturen ut hit till Alsviks brygga går heller inte av för hackor. Den som lyckas knipa boende i krogens omättligt populära kanvastält, komplett inrett med liten kamin, kan skriva hem om en riktig glampingupplevelse. Lägg därtill en fin frukostkorg fylld med nybakade surdegsfrallor och morgondoppet bara någon meter bort.

Menyn på Svartsö Krog skrivs dagligen och består av det bästa som skärgårdens producenter har att erbjuda. Lunchen är något enklare än middagen, men stämningen alltjämt lika familjär. Viner från mindre producenter, främst från Europa.

Bonustips: Hyr cykel av krogen och rulla ut på upptäcktsfärd.

Sveriges bästa restauranger värda en omväg
Njut av skärgården och Svartö krogs schyssta mat. Foto: Svartsjö krog

Nykvarn, Sörmland

Taxinge krog

Kocken Gustav Öhman jobbade på en rad finkrogar innan han lämnade det stressiga livet i köksluckan för den sörmländska landsbygden och Taxinge krog. Han handplockar allt till sin meny, från svamp och Stjärnhovstryffel, till örter och blad. Hållbarhet står högt upp på agendan, och i köket gör man allt för att inte låta något gå till spillo. Traktens småproducenter styr kockens råvarukorg och i matsalen hittas Gustavs mamma Christiane.

De första åren huserade restaurangen i en gammal handelsbod, men från och med slutet av juni i år lämnar Taxinge Krog sin första adress och flyttar till nya lokaler vid vattnet. Det här är en doldiskrog som lämnar få oberörda.

Bonustips: Tjugo minuter bort ligger pittoreska Mariefred.

Käringön, Bohuslän

Petersons Krog

Väst­kustbor med koll kallar öns Petersons Krog för ett ”bohuslänskt måste-stopp”. Dyk in mellan en armada av seglarjackor men notera, om du är utsocknes, att namnet uttalas ”Pettersson”. Hit levereras färsk fisk sex dagar i veckan och det är huggsexa om borden. Den egna bryggan gör att många tar båten hit. Det är fullt nästan jämt men sällan svårt att få bord för den som kan tänka sig att vänta.

Menyn innehåller många fiskrätter men inte särskilt mycket skaldjur. Men de ört- och vitlöksgratinerade musslorna som serveras på en varm panna har en stadig plats på menyn.

Också i närheten: Simsons Prästgård serverar både lunch och middag mitt pÙ? ön, fokus ligger på lokalproducerade råvaror.

Sveriges bästa restauranger värda en omväg
Ingen asfalt eller turistiga glasskiosker vid Käringsön. Foto: Amplifyphoto

Falkenberg, Halland

Lilla Napoli

Lilla Napoli är förmodligen Sveriges mest kända pizzeria. Inuti en anspråkslös liten vit byggnad som tidigare varit en bensinmack gräddas hundratals pizzor dagligen. Stället har varit nedläggningshotat, hajpat till skyarna och i omtalad dispyt med sina Instagram-följare om huruvida de bör använda tryffelolja eller inte. Lilla Napoli skriver, befriande nog, sin egna regler. Pizzan gräddas fluffig och tunn, som i Neapel, fast ändå med en touch av Falkenberg.

Faktum är att det finns så många skolor av napolitansk pizza att ingen riktigt vet vad som är urreceptet. Den halländska pizzerian är så populär att det inte sällan är kö. Toppings varierar från dag till dag, men så lokala som möjligt är devisen.

Också i närheten: På Skrea backe driver tv-kocken Lisa Lemke Prostens Pizza, här finns även Skrea Matbruk och Skrea Ost.

Sveriges bästa restauranger värda en omväg
Uppdukat för riktigt god pizza i Falkenberg. Foto: Petter Backlund

Växjö, Småland

Restaurangen PM & Vänner

Restaurangen PM & Vänner blir ständigt prisad för sina vinetiketter och expertis, faktum är att många av landets sommelierer någon gång under sin karriär jobbat just här. Men såklart lockar även maten, restaurangen har en stjärna i Guide Michelin. Rätterna tar ursprung i råvarans småländska hemvist: skog, hav eller äng. Men det serveras inte bara avsmakningsmeny, PM & Vänner driver även bistro, bar och bageri.

Det är lätt att förvånas över det internationella gästklientelet. Men sedan ägaren Per Bengtsson för några år sedan satsade på att öppna ett gastrohotell med 74 rum har allt fler internationella foodies hittat hit.

Också i området: Krögarna bakom mysiga retrostället Kafé de luxe öppnar nya Villa de luxe med vedugnspizza, ölbar och naturvin.

Sveriges bästa restauranger värda en omväg
Har man tur bjuder kockarna på PM & Vänner med en på skördetur i växthuset ovanpå taket. Foto: Fanny Dausak/Alex Hall

Bräcke, Skåne

Holy Smoke

Holy Smoke var först i Sverige med Texas-stilen av BBQ och har därför en trogen fanskara. Folk reser från Sverige, Danmark och Tyskland till Bräcke, en halv mil norr om Höganäs, där runt 1 000 personer dagligen bänkar sig för lunch eller middag. Här röker man bringa, brisket, gör short ribs och egen korv i sann jänkaranda. Men det slutar inte där. En butik säljer t-shirts, grillpannor och andra måste ha-produkter för den perfekta grillen.

Kända matprofiler som Jonas Cramby, Tommy Myllymäki och Texas-kocken Jess Pryles gästspelar emellanåt med olika matlagningskurser, givetvis med grilltema. I samarbete med hajpade Köpenhamns-baren Balderdash har man även tagit fram nya drinkar.

Också i närheten: Landets bästa tomater? Testa själv hos Vikentomaters gårdsbutik, Viken.

Wanås slott, Skåne

Wanås slott driver ekologiskt jordbruk med råmande kor på fälten, liksom konsthall och skulpturpark. Sedan förra året driver ambitiösa kocken Lina Ahlin restaurangen tillsammans med sin man Henrik Eriksson. Inuti en gammal kulturbyggnad från 1700-talet sätter de omgivningarna i fokus, även på menyerna. Här- och närproducerat är principen, som bygger på ett tajt samarbete med bygdens bönder och slottets eget jordbruk.

Wanås har blivit ett pitstop för finsmakare som reser över från Köpenhamn och gärna bor över på det tillhörande gastrohotellet med 11 rum.

Också i närheten: Wanås konsthall och skulpturpark med Yoko Onos önsketräd i den permanenta samlingen.

Sveriges bästa restauranger värda en omväg
Holy Smoke för den ultimata grillen. Foto: David Back

Österlen, Skåne

Talldungen Gårdshotell

När man checkar in på Talldungen fylls näsborrarna av det senaste sur­degsbakets doft – och inte sällan får man med sig ett bröd hem. Emma och David Höök driver sitt gårdshotell med stort hjärta. Längtan efter kökets porchetta med linser lockar folk året om, såväl en krispig decemberdag som mitt i högsommaren. Maten är rustik och vällagad, vinerna noga utvalda från naturliga producenter.

Bäst inleds kvällen med bubblande Pet Nat-vin ute i trädgårdsmöblerna på framsidan för att sedan fortsätta med middag uppe i matsalen, och allra helst kring slagbordet vid köksdörren. Det känns knappt som om man är på en restaurang, utan snarare bjuden hem till Talldungens familj. Att betala middagsnotan är därför lätt glömt men löses ändå vid utcheckningen.

Också i närheten: En av landets bästa restauranger just nu, Daniel Berlin Krog som har två stjärnor i Guide Michelin. Pastafabriken i Ingelstorp har egensvarvad pasta till lunch och middag samt deli.

Hörte Brygga, Skåne

Hörte är en gammal välvårdad hamn som aldrig varit statligt ägd. Därför har den behållit sin pittoreska charm! På grusplanen köar gästerna dagtid för att köpa lunchkorgen där man väljer sitt eget protein: fisk, kött, vego eller veganskt och får en rad smarriga tillbehör. Sedan bänkar man sig vid något av borden ute med bara tjugo meter till havet. Från fyratiden svidar stället om till kvällsservice.

Råvarorna kommer veckovis från olika nära gårdar, och det är fokus på grill. Menyn består av fyra rätter som gästen själv hämtar upp från köken. Det är gästerna som sätter tempot: Vill man äta på en timme går det lika bra som om man vill ta fyra timmar. Därför går det heller inte att boka bord i förväg, men man ska inte låta sig nedslås av kö – den brukar gå ganska fort.

Bonustips: Missa inte ägarnas utmärkta vinbar Julie i centrala Malmö.

Sveriges bästa restauranger värda en omväg
Checka in på Talldungens Gårdshotell och njut av rustik och vällagad mat. Foto: Talldungen/Oskar Falck

Örnsköldsvik, Ångermanland

Linnéa och Peter

Ett stopp hos Linnéa och Peter i Ö-vik är ett måste. Här kan man jaga sommarkänsla senare än söderut, den första färskpotatisen grävs upp i slutet av juli. Därför är september den här restaurangens prime time och under juli håller den stängt. Smakbilden på maträtterna är tydlig: ”Vi gillar käftsmällsmat”, säger kocken Linnéa Liljedahl som både tävlat i Kockarnas kamp och varit jurymedlem i Årets kock. Menyn är lokalpatriotisk med det bästa platsen har att ge, och signaturrätten är sikrom med norrländsk mandelpotatis och västerbottenost.

Också i närheten: Ulvön i skärgården utanför Ö-vik är känd för sin surströmming och Ulvö Hotells restaurang vurmar för lokalproducerat.

Storlien, Jämtland

Flammans Skafferi

”Osminkad mat”. Så beskriver kocken Lena Flaten sin mat. Hennes ställe Flammans Skafferi i Storlien serverar ett tvärsnitt av det naturen har att ge runt knuten. Den röda tråden är det vildplockade som genomsyrar både mat och dryck. Som saften gjord på älgört smaksatt med te infucerat med brännässla och kvänne, eller läsken som barnen får blanda själv. Lena tar vara på allt och målet är zero waste och i mitten av restaurangen finns det öppna köket. Inte sällan börjar gäster ta av sig skorna när de kommer innanför dörren, just för att Flamman känns så familjär.

Antingen serveras en avsmakningsmeny eller så grillas vedeldade surdegspizzor med jämtländsk röding som topping. Men ibland sker matlagningen utomhus eller på vägen via hjortonplock vid Lenas fjällrestaurang, Skurdalsporten, eller under gourmet­ridning till häst.

Bästa tiden att besöka: September (öppet bara för events under juli och halva augusti).

Sveriges bästa restauranger värda en omväg
Osminkad mat på Flammans Skafferi! Foto: Tina Stafrén

Åre, Jämtland

Åre Nature Studio

Vi befinner oss två och en halv mil väster om Åre på en udde invid Järvsjön. Närskjutet är devisen på Åre Nature Studio. Det är inte en vanlig restaurang, utan en matstudio där kocken Fredrik Karlsson tar emot grupper på mellan 5 och 10 personer. Hit kommer man för att ta jägarexamen, flugfiske eller för att äta middag med starkt fokus på vilt och fisk från sjön. Nästan allt på menyn har Fredrik skjutit eller fiskat själv, vilket gör matupplevelsen väldigt direkt. Det är så nära cirkulär service man kan komma, och stället har därför blivit en snackis bland foodies i skogshuggarflanell.

  • Förbokning krävs.

Abisko, Lappland

Kungsleden

Här finns Kungsleden, en kravmärkt restaurang, med stort fokus på lokala råvaror i säsong. Viltkött, svamp, bär – till och med öl – kommer från närområdet. Om kvällarna serveras en 3-rättersmeny som skiftar dagligen och det finns även några à la carte-rätter. Tartar på ren är en klassiker. Den norrbottniska kokkonsten lockar inte bara boende från fjällstationen, utan många gäster kommer utifrån. Dessutom har Kungsleden ett eget bageri.

Också i närheten: Våfflorna på Låkta fjällstation snackas det om i hela Norrbotten.

Läs mer: Vandra klassiska Kungsleden – hela vägen eller i etapper

Sveriges bästa restauranger värda en omväg
Innan du upptäcker vandringsleden Kungsleden, smaka på restaurangen med samma namn. Foto: Anette Andersson

Göteborg

Wine Mechanics

Tanken med denna guide var att lyfta ställen på landet som liksom är en reseanledning i sig. Men vi måste göra ett undantag och ta en omväg in i självaste Göteborg. För i Gamlestans gamla slakthusområde finns det fog för ett stopp i dryckens tecken. Wine Mechanics är ett urbant vineri, som alltså gör vin. Druvorna kommer visserligen, än så länge, från vingårdar söderut men fraktas till vineriet för själva vinmakandet.

Eric Jonsson står bakom drycken på det som kallas Skandinaviens första urbana stadsvineri. Här kan man nörda loss på vinprovningar eller få en tur i vineriet. Ständigt är nya vinprojekt igång, och i år vill man släppa fem nya etiketter. Givetvis finns här också en restaurang och även vin från andra delar av världen än Göteborg.

Läs också: Favoriter i Göteborg – 11 restauranger du inte får missa

Sveriges bästa restauranger värda en omväg
Goa Göteborg levererar urbant vin på Wine Mechanics. Foto: Tina Stafrén

Bonus

Hampholmen, Bohuslän

Obs! Det här stället har redan hunnit stänga portarna för i år men kommer tillbaka 2021.

Kocken Thomas Sjögren, vinnare av Kockarnas kamp, har många järn i elden. Men ett av hans främsta guldkorn är popup-restaurangen på Hampholmen som bara håller öppet tre veckor i juli. Det är ett smått unikt restaurangbesök som inleds med att gästerna plockas upp på Smögen, intill Thomas andra restaurang Skäret. Efter den korta färden ut i en gammal Zitabåt i trä serveras champagne på bryggan.

Själva avsmakningsmenyn består av fisk och skaldjur i alla dess former och är vädret bra kan en eller flera rätter, som rökta musslor, serveras på bryggan. Efter middagen blir gästerna skjutsade tillbaka till Smögen, och de som vill kan fortsätta i Skärets partyglada pianobar.

Också i närheten: Hela Smögen är en gastronomisk smältdegel.

Stockholm för foodisar – 8 ställen du inte får missa

10 unika äventyr i Sommarsverige

Sveriges 12 bästa hantverksbagerier

Bildquiz: Känner du igen de här svenska städerna?


Text: Anna Norström • 2020-08-13
RestipsSverigeListorMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen