Annons
Annons
En person går på en gata i Hjo.

Upptäck charmen hos svenska trästäder som Hjo. Foto: Jesper Anhede/Westsweden.com

Sverige

Nora, Eksjö och Hjo – de tre pittoreska trästäderna

Svenska trästäder är något speciellt – vykortsvackra och levande. Här är tre trästäder du måste se till att besöka.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-08-26 Uppdaterad 2022-08-26

I Sverige är kanske trästaden det mest pittoreska vi har. I kulörta färger inhyser husen konditorer, skomakare, glassbutiker och en och annan butik. Eksjö, Hjo och Nora är tre trästäder som gick samman redan 1997 för att framhålla den svenska trästaden och utveckla den som ett kulturhistoriskt besöksmål. De själva beskriver de tre städerna så här: “Något förenklat uttryckt är Eksjö militärstaden på småländska höglandet, Hjo kurortsstaden vid Vättern och Nora järn- och gruvstaden i Bergslagen”.

Nora

Deras egna turistbyrå kallar Nora för “den livs levande trädstaden”. De gamla trähusen som byggdes på 1700- och 1800-talet, efter att staden hade brunnit ner, är välbevarade och färggranna, de inhyser butiker, kaféer och frisörsalonger. Man knatar enkelt mellan Noras sevärdheter som den vackra tågstationen där turistbyrån nu huserar, Göthlinska gården – det vackra borgarhemmet som idag är museum – och Bryggeriet, Noras kreativa kvarter med hantverkare, restaurang och mikrobryggeri. Där kan man bland annat botanisera bland keramik hos Bi Berg och inhandla handgjorda praliner på Marias Chokladmakeri.

Läs mer på visitnora.se.

Eksjö

Mitt i hjärtat av Småland ligger denna idylliska trästad. Börja upptäcka Ekjsö från Aschanska gården – ett museum där man kliver rakt in i familjens Aschans vardagsliv som spänner från 1830-talet till 1984. Här och var skymtar man ån som rinner mellan husen. Sedan en fika på Lennarts konditori eller en bit mat och dryck på Restaurang Brons uteservering intill ån. Ta sedan tillfället i akt och upptäck mer runt omkring Eksjö. I Mariannelund, som man kanske känner igen från Emil i Lönneberga, kan man bege sig ut på vandring på Sevedeleden och på Filmbyn Småland upptäcker man Astrid Lindgrens filmvärld – för att inte nämna självaste Vimmerby 15 minuters bilväg bort.

Läs mer på visiteksjo.se

Hjo

Precis invid Vättern ligger staden som en del kanske kommit att förknippa med mjölk tack vare Hjordnära Mejeri. Från att ha varit en viktig hamn under Medeltiden är det idag en sommaridyll och huserar en hel del hantverkare och konstnärer – idag finns här kulturkvarteret Pedagogien, den årliga slöjdmässan och flertalet gallerier. Dessutom måste man besöka Gula Paviljongen, ett landmärke i Hjo för alla glassälskare (obs endast öppet under sommaren). Ta dig också tid att upptäcka alla gårdsbutiker och lokala producenter som finns omkring Hjo. Några att lägga på minnet är bland andra Almnäs Bruk för ost, Mofalla Lantgård för grönsaker och tulpaner och Hjo Bryggeri för enbärs- och svagdricka. Kolla in öppettiderna innan du besöker de olika gårdsbutikern!

Läs mer på vastsverige.com/hjo

Tre personer på en utställning.
Passa på att unna dig lite konst och kultur i Hjo. Här om Estrid Ericson – en designikon som startade Svenskt Tenn. Foto: Jesper Anhede/Westsweden.com

Text: Helle Kikerpuu • 2022-08-26
SverigeRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top