En timmes färjeresa från huvudstaden Auckland ligger ön Waiheke. Pensionärernas högborg och stadsbornas vattenhål, men även vinernas ungdomsgård. Här är jag äldre än de äldsta vinrankorna som planterades i slutet av 80- och början av 90-talet. På väg hit passerar man den grönskande vulkanön Rangitoto som är en av 50 slocknade vulkaner i Aucklandområdet. Väl framme vaggas man direkt in i en hypnotiserande weekendrytm.

På vingården Te Motu möts jag av en blandning av Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc och Malbec. Smaken kanske påminner om fransk Bordeauxvin, men vingården och de förbipasserande surfarna, de subtropiska skogspartierna är utan tvekan Nya Zeeländska.

Vinprovning på underbara Te Motu. Foto: Te Motu Vineyard
Kom för vinerna, men stanna för maten. Foto: Te Motu Vineyard
Gå från eleganta och stillsamma vinprovningar på dagen till festliga Cellar Door Nights på Te Motu. Foto: Te Motu Vineyard

Smaken av det Bordeaux-inspirerande vinet bryts av mot Nya Zeeländsk blåmögelost. Från restaurangens terrass sveper blicken ut över rullande kullar och en sprakande grönska. Till skillnad från många vingårdar i Sydöns vindistrikt Marlborough känns inte vinodlingen här som en industri utan mer som ett helgnöje.

– The Strip Dunleavy, servitrisen håller fram en ny flaska från vinprovningens utbud.

Vinet, som bär familjenamnet, är sönernas hyllning till sin pappa. För över 30 år sedan planterade han de första vinrankorna på gården och sedan dess har de producerat Cabernet Merlot viner av hög klass. Vingårdens namn ”Te Motu” kommer från det ursprungliga maorinamnet för Waiheke, Te Motu Arai Roa ”ön med långt skydd”.

Idag är vingården en oas för en den som gärna tar sitt vin med lite festlig stämning på helgerna och deras Celler Door Nights.

En kort promenad genom vinodlingarna över till andra sidan av kullen gränsande till Te Motu ligger vingården Obsidian. De var först på ön att producera Montepulciano och Tempranillo och har en liten svalkande uteservering. Ända hit kan man ana havets salta vindar.

En person vandra mellan vingårdar på Waiheke
Man kan vandra, lifta och cykla mellan vingårdarna på Waiheke. Foto: Helle Kikerpuu

Medan praktiskt taget alla vingårdar i Nya Zeeland erhållit den lite breda och urvattnade certifieringen ”Sustainable Winegrowing New Zealand” är det få vingårdar på ön som certifierats som fullskalig eko-gård.

­– Många skyller på omständigheter som luftfuktighet, men Kennedy Point har ju inte bara lyckats producera ekologiska viner utan hela gården är ju certifierad. Det borde vara bevis nog att det går att vara miljömedveten, säger kvinnan som plockat upp oss vid sidan av vägen.

Att lifta på Waiheke är löjligt enkelt. Det är öns bästa, snabbaste och mest utbredda kollektivtrafik – utan tvekan. Man kan men andra ord enkelt cruisa omkring mellan öns alla vingårdar och provsmaka sig fram.

Awaroa Organic Winery.
Lilla Awaroa Organic Winery gör några av öns bästa viner. Foto: Instagram/Awaroa Organic Winery.

Kennedy Point har förutom en vingård två hus man kan hyra. Vill man satsa på stor eller är 8 personer som kan dela på kostanden finns det lyxiga huset på toppen med tappa-hakan-utsikt över havet. Dessutom finns en färjelinje mellan Auckland och Kennedy Point som gör det löjligt enkelt att ta sig till vingården direkt från staden.

Är man som jag intresserad av hållbarhet och inte särskild imponerad av välputsade exteriörer men noll personlighet, då ska man ta sig till vingården Awaroa Organic Winery. En av de minsta vingårdarna på ön bevisar att man inte behöver ha tunnland med vinstockar för att producera några av de bästa vinerna på ön. Gården omgärdas av skogsdungar och namnet är taget från den närliggande bäcken.