Annons
Annons
Ny tåglinje mellan Boden och Haparanda. Foto: VY Tåg och Gettyimages.

Ny tåglinje mellan Boden och Haparanda. Foto: VY Tåg och Gettyimages.

Nyhet

Nu kan du ta tåget från Ystad till Haparanda

Idag är det premiärtur för den nya tåglinjen mellan Boden och Haparanda. Det är Norrtåg som gör entré på Haparandabanan – något som i framtiden möjliggör en tågluff vidare till Finland, Ryssland och resten av Asien.

Text: Sofia Zetterqvist • 2021-04-01 Uppdaterad 2021-06-23

För snart trettio år sedan försvann den regionala persontågtrafiken mellan Boden och Haparanda. Men från och med 1 april 2021 börjar Norrtåg återigen trafikera sträckan. Tåget kommer köra tre turer dagligen från Luleå, via Boden, till Haparanda – och lika många åt andra hållet. 

– Det känns bra att skapa fler möjligheter till hållbart resande genom att koppla samman städer och orter i Norrtågland. Det blir också enklare för de som bor i Haparanda och Kalix att ta sig till Stockholm, eftersom tidtabellen är anpassad till fortsatt resa med Nattåget Norrland, säger Christer Berglund från Vy Tåg i ett pressmeddelande.

Nu kan du ta tåget från Ystad till Haparanda
Inom ett par år hoppas Region Norrbotten kunna utveckla tågtrafiken från tre till fem dagliga turer. Foto: Pressbild Vy Tåg.

Möjlighet att fortsätta med tåg genom Finland

Haparandas geografiska läge precis vid den finska gränsen möjliggör en framtida tågluff vidare ned genom Finland.

– De svenska och finska spåren ligger intill varandra, och ett framtida tågbyte är en smidig promenad genom stationshuset, säger Göran Wigren från Haparanda kommun.

I teorin skulle du till exempel kunna fortsätta med tåg hela vägen ned till Helsingfors, för byte till tåg mot Sankt Petersburg eller Moskva – och vidare med Transsibiriska järnvägen till Kina.

Nu kan du ta tåget från Ystad till Haparanda
Järnvägsbron som går mellan Sverige och Finland. Foto: Wikimedia commons / Andreas Lakso.

Kalix får ny tågstation

Den nya tåglinjen kommer bara göra ett stopp mellan Haparanda och Boden, och det är i Kalix. Där har man byggt en helt ny tågstation, Kalix Resecentrum, som invigs idag 1 april. Stationshuset är en storsatsning där man hoppas gynna både inflyttningen och möjligheten för invånarna att jobba på annan ort.

I Haparanda har man å andra sidan haft sin järnvägsstation i över hundra år. Haparanda station invigdes år 1919 och har haft stor historisk betydelse – under första världskriget var den enda öppna järnvägsförbindelsen mellan Västeuropa och Ryssland. Inför lanseringen av nya tåglinjen har man renoverat den vackra tegelbyggnaden som återigen står redo att ta emot nya tågresenärer!

Nu kan du ta tåget från Ystad till Haparanda
En gång i tiden var Haparandas tågstation en het knytpunkt – kanske blir det så igen? Foto: Wikimedia commons / TeVe.

Text: Sofia Zetterqvist • 2021-04-01
NyhetSverigeTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen