Annons
Annons

Under fem år har Annika besökt Sveriges städer och landskap – vilka är hennes favoriter? Foto: Annika Myhre / Resfredag.

Restips

Resebloggaren Annikas tips inför sommarens semester i Sverige

I fem år har Annika Myhre besökt svenska städer och landskap som en del av hennes bloggserie Svenska pärlor. Från skärgårdsidyll i Blekinge till Lapporten i Abisko. Här kommer Annikas absoluta favoriter från resorna!

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-06-18 Uppdaterad 2024-02-18

Vilket är ditt bästa tips för en stadsweekend?

– Uppsala! Staden passar för alla typer av resenärer oavsett om du reser som singel, med kompisar eller familj. Här kan du bland annat ta en guidad visning i Uppsala domkyrka, besöka Gustavianum (missa inte den anatomiska teatern högst upp i byggnaden!) eller strosa i Botaniska trädgården. Jag gillar också restaurangutbudet och de finfina fikamöjligheterna på bland annat Günterska nere vid Fyrisån. Vill du bo extra lyxigt kan jag tipsa om boutiquehotellet Villa Anna, som utöver att vara väldigt mysigt även serverar hotellfrukost i toppklass, säger Annika Myhre.

En storstadsfavorit hos Annika är Uppsala med sin vackra domkyrka och Fyrisån. Foto: Getty images.

En vecka med familjen – vart bär det helst av?

– En återkommande favorit för oss är Bohuslän – här finns fantastiska möjligheter för att skapa en rolig familjesemester! Åk ut och kika på Marstrands fästning, cykla på Sydkoster, bada vid Hamburgö och besök Akvarellmuseet på Tjörn. Andra lämpliga besöksmål som passar hela familjen är Havets Hus i Lysekil eller hällristningarna i Tanum i kombination med ett besök på Vitlycke museum. Annars räcker det såklart väldigt långt med att fiska krabbor och bada från de bohuslänska klipporna.

Familjefavorit: åka ut till Marstrand och kika på fästningen. Foto: Getty images.

Något tips till den som vill vandra med guldkant?

– För en vandring med guldkant rekommenderar jag Helsingborg i kombination med Kullaleden. Sikta gärna på sträckan mellan Mölle och Kullens fyr på Kullahalvön som är både vild och vacker. När du känner dig klar med vandringen tar du dig tillbaka till Helsingborg för att njuta av pulserande stämning och stadsliv under sen eftermiddag och kväll. Avsluta gärna dagen med middag på Fria Bad och Bad och efterföljande kvällsdopp och fortsätt sedan upp mot utsikten vid Kärnan för att se solen gå ner över både stad och hav.

För en spaweekend – vart åker du helst då?

– Absolut Varberg! Förutom att Varberg är en av Sveriges trevligaste småstäder finns också en skön spa-kultur som är karaktäristisk för staden. Asia Spa i centrala Varberg håller väldigt hög spa-standard, vill du komma precis intill havet kan du istället boka Varbergs Kusthotell. Spa-ritualerna varvas såklart med att gå längs Strandpromenaden, som sträcker sig från fästningen bort mot Kusthotellet.

Varbergs stadshotell med sitt Asia Spa slår det mesta i spaväg, enligt Annika. Foto: Mikael Kenta & Carolina Ehn / Lotus Hotel Group.

Bästa maten?

– På skärgårdskrogen Brygghuset i Fiskebäckskil blev jag serverad den bästa fisksoppan jag hittills har ätit. Salt och Sill på Klädesholmen (även det i Bohuslän) är en annan favorit när det gäller riktigt bra fiskrätter!

Bästa hotellet?

– Då checkar jag in på Kivikstrand badhotell, en fantastisk liten hotellpärla på Österlen. Hotellet är familjeägt, personligt och ombonat. Det är lyxigt att kunna svepa in sig badrocken på det hemtrevliga hotellrummet och ta några steg ner till piren för ett dopp från badstegen – eller för all del gå i från den vita sandstranden ett stenkast från hotellet. Jag hyrde cykel och tog mig sedan vidare till Kiviks musteri, Stenshuvuds nationalpark och de ljuvliga vyerna vid Vitemölla och Haväng. Österlen kan liksom aldrig bli fel, särskilt inte i kombination med ett mysigt boende!

För skönaste sömnen checkar Annika in på Kivikstrand badhotell på Österlen och beger sig ut med cykel till bland annat Haväng. Foto: Getty images.

Till sist: går det att utse EN svensk pärla som din absoluta favorit?

– Jag är uppvuxen i Karlskrona skärgård och älskar att komma hem till ö-livet och mina välbekanta havsvyer! Om jag inte får välja min egen hemstad blir svaret istället Abisko och dess sagolikt vackra fjällvidder. Det är förvånansvärt smidigt att ta nattåget hela vägen från Stockholm för att 17-18 timmar senare kliva ut i en fascinerande värld så olik allt jag van vid. Jag blir lycklig av blotta tanken på den mäktiga Lapporten, den forsande fjällälven Abiskojåkka och fjället Nuolja! För att få det bästa av båda världar gjorde jag dagsturer från STF Abisko turiststation och kom sedan hem lagom till det serverades middag i restaurangen – för att sedan nöjd, glad och mätt krypa ner i en bäddad säng på hotellet.

På Annika Myhres reseblogg Resfredag hittar du mängder med fördjupande guider och listor under fliken Svenska pärlor.


Text: Sofia Zetterqvist • 2022-06-18
RestipsSverigeIntervjuListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen