Annons
Annons

En weekend i Tylösand bjuder på avkoppling i havsmiljö. Dessutom en stor dos konst och kultur för den som övernattar på Hotel Tylösand. Foto: Hotel Tylösand

Sverige

Spaweekend i Tylösand – spa, musik & konst

På första parkett vid havet i Tylösand ligger ett spahotell där musik, konst och innovation står i fokus. Vi reste dit för en avkopplande weekend.

Text: Karin Wimark • 2024-05-05 Uppdaterad 2024-05-01

Säg Tylösand och många tänker förmodligen på sol, salta bad och stora sanddyner vid en vidsträckt strand. Redan tidigt 1900-tal blev det på modet att bege sig till badorter för att koppla av och leva strandliv. Begreppet ”den svenska synden” spred sig internationellt då skånska Mölle var tidiga med att låta kvinnor och män bada tillsammans. Men Halmstad och Tylösand var inte långt efter.

Mjuka böljande sanddyner i flera kilometer. En dröm för strandälskaren. Foto: Hotel Tylösand
Lyckas du knipa ett rum med utsikt över havet kan du skatta dig lycklig. Foto: Hotel Tylösand

Tylösand, som länge varit känt som ett oglamouröst smugglarnäste, blev snabbt en populär sommardestination och redan 1915 upprättades ett hotell på platsen – Hotel Tylösand. Idag möts man av ett modernt strandhotell som breder ut sig i ena änden av den långa stranden med musik i blodet, konst på väggarna, en ferrariutställning att skryta med och ett sprillans nylanserat spa!

– Att skapa en ny miljö för vårt spa har varit en spännande resa, där ambitionen – förutom alla tekniska förbättringar var att själva spamiljön på ett tydligare sätt ska hänga ihop med den övriga hotelldesignen, säger Åsa Gessle, ansvarig för design och inredning på Hotel Tylösand.

Läs också: Guide: Här är Göteborgs 15 bästa spa 

Sjunk ner i den varma poolen med bästa utsikt över landskapet i Tylösand. Foto: Hotel Tylösand

Nyrenoverat spa

Spa-avdelningen är uppdelad på två plan där du på första plan möts av behandlingsrum, en bar med DJ och bartender samt en stor infinitypool med bioduk och spotlights i taket som skimrar likt en stjärnhimmel. En våning upp väntar pooler – både inomhus och utomhus, ett relaxrum med ljudterapi och IR-behandling som är tillgängligt för alla att testa, olika bastur och ett gym med bästa utsikt över havet. Ett plus är de många olika behandlingarna som finns – med allt från IR-bastu till massage med radiofrekvens och vacum.

I den stora infinitypoolen visas det bio två gånger om dagen. Ett mysigt inslag i värmande miljö. Foto: Hotel Tylösand
Det finns flera sociala ytor för avkoppling i spa-avdelningen. Foto: Hotel Tylösand

Mat, konst & musik

Vid ett besök på Hotel Tylösand är det obligatoriskt att ta trapporna. Men inte med motion i syfte utan för konsten. Här är nämligen varenda vägg prydd med tavlor på den ena världsartisten efter den andra. Att hotellet omvandlats till ett gigantiskt konstgalleri med popkulturinriktning var en idé som föddes då Per Gessle blev delägare 1995. En annan idé som tillkommit på senare dagar är Ferrariutställningen du möts av i entrén med flertalet polerade favoriter ur Per och Åsa Gessles unika bilsamling. Middagen? Den lämnar lite mer att önska – åtminstone om du äter på Restaurang Tylöshus som ingår i spapaketet. Tur då att rummen med utsikt över stranden, havet och den blinkande fyren förlåter det mesta.

Välj mellan olika spapaket på hotellet. Ett populärt är Spapaket Tylösand där kvällsbesök på spa, övernattning och trerättersmeny på Restaurang Tylöshus ingår. läs mer på tylösand.se.

Den absolut vackraste tavlan på hotellet finner man i sovrummet om man blickar ut. Foto: Hotell Tylösand

3 andra saker att göra i Tylösand

1. Sol & bad

De allra flesta kommer hit för att njuta av den långa fantastiska stranden, Tylösand strand. Sola och bada, promenera och njut av vattenaktiviteter. Runt hörnet ligger stranden Tjuvahålan också värt ett besök och fortsätter du stigen ytterligare längre bort kommer du så småningom till Svärjarejålan.

2. Prins Bertils Stig

En av Halmstads vackraste vandringsleder heter Prins Bertils Stig och stäcker sig från naturreservatet Möllegård, förbi Tylösand och hela vägen in till Halmstad. Vandra längs kustens klippor, gamla stenbrott och mysiga fiskevikar. Missa inte den ljuvligt vackra Rhododendronparken.

Läs också: Weekend i Halmstad – 8 saker att göra  

Promenera en utvald etapp av Prins Bertils stig eller utmana dig och gå hela sträckan in till Halmstad. Foto: Joakim-Lindstrom

3. Spela golf

Den som gillar att spela golf kommer förmodligen inte att bli besviken på golfbanan i Tylösand. Halmstad Golfklubb är en av Sveriges bästa banor och har hållit flera internationella tävlingar. Utöver denna finns Haverdals Golfklubb och Ringenäs golfklubb i krokarna.

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Karin Wimark • 2024-05-05
SverigeRedaktionens favoriterspa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen