Annons
Annons
Ta sikte på de svenska vågorna och surfa! Foto: GettyImages

Ta sikte på de svenska vågorna och surfa! Foto: GettyImages

Sverige

Surfa i Sverige – 5 schyssta ställen och nybörjartips

Vi slår hål på myter och fördomar om att surfa i Sverige och surfa som tjej. I en intervju med Sofia Edgren snackar vi om hennes surfingbok och så tipsar hon om de bästa platserna för surfing i Sverige.

Text: Karin Wimark • 2020-05-26 Uppdaterad 2022-06-06

Vagabond träffade Sofia Edgren, journalist och surfare samt författare till boken ”Allt för vågorna – Om vänskap, vågsurfing och viljan att hitta rätt i livet” för att snacka om surfkultur, fördomar och var man surfar bäst i Sverige!

Hej Sofia….

En fördom är att surfkulturen är rätt mansdominerad. Hur är det att surfa som tjej idag?

– Det är en gammal fördom som förändrats massor under det senaste decenniet. När surfkulturen blev stor och växte sig till folksport i Kalifornien på 60-talet var den absolut mansdominerad och ända in på 90-talet rådde en viss machokultur och ”störst-går-först-mentalitet” i vågorna.

MEN idag är läget helt annorlunda – på vissa ställen där jag surfar skulle jag säga att könsfördelningen är nästan 50/50. Och stämningen är oftast superpepp! Dessutom är surfhistorien full av ikoniska kvinnliga surfare som förtjänar att lyftas – från Gidget till Bethany Meilani Hamilton och Layne Beachley.

Vad fick dig att börja surfa?

– Jag signade upp mig på en 10-dagars surfkurs med svenska Surfakademin när jag var i Costa Rica 2013. Mitt första möte med vågorna var överväldigande – underbart och skräckinjagande. Men fast att jag var rädd och saknade talang fortsatte jag. Vågorna, flowet, surfkulturen… det finns en magi kring surfing som är lätt beroendeframkallande.

Vilka är de bästa vågorna du har upplevt – var?

– I södra Sri Lanka. Små, rullande vågor som passar longboards perfekt!  

Fördom om Sverige – dåliga vågor. Är det en 100 procent sanning?

– Stämmer inte heller! Själv surfar jag helst i varma vatten, men med tanke på att Sverige har 240 mil kust så har vi såklart vågor! Kanske inte världens bästa vågor – det på grund av att Danmark och Norge till viss del blockerar oss från Atlantens fina vågor – MEN vi kan vi surfa vindvågor. Så är man på tårna och redo att sticka iväg när det blåser tillräckligt mycket från rätt vindriktning så finns det gott om vågor.  

Sveriges genom tiderna bästa surfare, Freddie Meadows, har under flera år sökt efter tubade, tuffare och kvalitativa vågor i Sverige. Hans film som har premiär i sommar kommer att bevisa att Sverige har vågor av hög klass!

5 surfställen i Sverige

1. Varberg

Sveriges surfmecka där mina vänner Jens Holmer och Peter Sahlberg, som driver Sveriges största surfersföretag, har surfcamp under våren och hösten.

2. Österlen

Även här kör Surfakademin surf- och yogacamp i sommar – på en sagolik herrgård!

3. Gotland

Öar har den fördelen att vi kan surfa oavsett från vilket håll det än blåser. Sedan finns vågen från Gotlandsfärjan som en back-up, haha!

4. Åsa

Söder om Göteborg. Hoppa i från bryggan, surfa in till stranden och gå tillbaka ut på bryggan för att fånga nästa våg.

5. Torö

Stockholmarnas surfmecka numero uno. 


Bäst tipsen för en nybörjare?

Börja på en lång bräda och i små vågor. Och paddla ut med någon som kan surf, och surfförhållanden, i början. Bäst är såklart att gå en surfkurs, exempelvis med Surfakademin. Men framförallt: ha kul och ge inte upp!

Från botten till toppen – hon besteg 61 berg efter skilsmässan

Resa i Sverige – ny Facebookgrupp lockar tusentals på en vecka

12 sätt resenördar uthärdar världens reserestriktioner


Text: Karin Wimark • 2020-05-26
SverigeAktiv semester

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen