Annons
Annons
Kvinna med surfbräda.

Det finns gott om bra surfställen världen över – från Margaret River i Australien till Santa Teresa i Costa Rica. Foto: Unsplash

Restips

10 surfställen i världen för nybörjaren och proffset

Från turkosa drömvågor i västra Australien till vilda vågor i Varberg. Vi listar 10 favoritställen att surfa på världen över för såväl nybörjaren som den mer erfarna surfaren.

Text: Karin Wimark • 2023-05-22 Uppdaterad 2023-05-18

1. Ericeira, Portugal

För den som älskar det vilda & vackra

Vågor i världsklass hittar du 45 minuters bilresa norr om Lissabon i Ericeira – Europas surfhuvudstad med en åtta kilometer lång kustlinje med allt från nybörjarvänliga vågor i Praia da Foz do Lizandro till världsberömda Praia de Ribeira d’Ilhas där Portugals första nationella surftävling hölls 1977. Här håller svenska Lapoint till och bjuder inte bara på surflektioner utan även vuxencamp med skatebowl, utegym, yogasal och annat skoj. Det finns också gott om lokala surfskolor på plats. 

Kvinna med surfbräda tittar ut mot havet.
Strax utanför Lissabon ligger surfmeckat Ericeira. Foto: Unsplash

2. Biarritz, Frankrike

En klassiker i Europa

Surfmekka på franska Atlantkusten som bjuder på långa sandstränder med världskända vågor. Addera baskisk matkultur, en vackert bevarad stad och du har Biarritz. Strax söder om stan bjuder Surfakademin in till en baskisk villa för surf, yoga, meditation och avkoppling medan Friends of Alohas surfvilla har gångavstånd (eller skateboardavstånd) till Biarritz bästa surfspots. 

3. Santa Teresa, Costa Rica

Tropisk favorit i Centralamerika

Vidsträckta stränder, världskänd surfing och ljummet vatten på Nicoyahalvöns södra spets. I tropiska Santa Teresa finns det flera schysta arrangörer för den som vill åka på ett surfcamp med Surfakademin, Lapoint eller Kilroy. Kombinera surfdagar med yoga, utflykter till vattenfall och ridturer på stränderna. Dessutom mysiga camps med pooler och gemensamma måltider.

Strand, hav och frodig grönska.
Costa Rica är en populär surfdestination för svenskar. Foto: Unsplash

4. Galicien, Spanien

Vilt och vackert

Spaniens västligaste utpost lockar med otämjd natur, spännande mat och surfing iavbästa klass. Res hit på surfcamp med Surfakademin för roadtrip mellan surfstränder, laguner och långa middagar. 360 Travel kombinerar surf och yoga, andningsövningar och möjligheter till utflykter i området.

5. Hoddevik, Norge

Turkost vatten i grannlandet

Det är svårt att tro att man befinner sig i Norge när man ser Hoddevik från ovan. Den slingriga vägen, bergen som omger stranden och det turkosa havet skulle kunna vara vilken tropisk surfort som helst. Men i själva verket befinner du dig i Stadlandet, åtta timmar nordväst om Oslo. Här kan du boka in surfkurser och längre surfcamps med Lapoint eller norska Stadsurfing.

Berg och små hus vid vatten.
Visste du att man kan surfa i Norge? Vattnet är kallt, men turkost! Foto: Unsplash
Surfare i vattnet.
Norge har flera fina men kalla surfställen. Foto: Unsplash

6. Dakar, Senegal

Västafrikas surfspot

Senegals huvudstad Dakar är ett avslappnat surfmecka i västra Afrika som figurerade i surffilmen The Endless Summer från 1964. Området Almadie sjuder av hippa surfbarer och bjuder på modernare vibbar än de södra delarna av Dakar. Här finns surfskolor som Malika Surf Camp liksom Ngor Island Surf Camp som ligger tio minuters båtresa ut till ön Ile de Ngor – en liten paradisisk ö som är hem till konstnärer och surfare.

Läs också: 5 favoriter i Dakar – Senegals hippa huvudstad

7. Ahangama, Sri Lanka

Nybörjarvänligt och autentiskt

Tropiska Sri Lanka och södra provinsen Ahangama är en autentisk surfidyll med avslappnad stämning, ikoniska vågor och äventyr runt hörnet. Soul & Surf Beachside Bed & Breakfast erbjuder skräddarsydda yoga- och surfstays, svenska Sunshine Stories arrangerar intima surfcamps i en 100 år gammal kolonial villa, Lapoint ligger nära stranden och Surfakademin huserar i närliggande Kamburugamuwa.

8. Varberg, Sverige

Västkustens surfmecka

Sveriges surfhuvudstad lockar med vind- våg- och kitesurfing för de som inte räds de nordiska vattentemperaturerna. Bege dig til Apelviken och Surfers Center där du kan hyra utrustning eller boka in dig på kurs. Under säsong finns också surfskolor som Surfers Paradise och Surf & yogaretreats med Surfakademin som håller till i Varberg fästning. Lite längre söderut, i Halmstad, ligger surfskolan Namasea och den som lockas av kitesurfing kan spana in Villa Surf Garden i Ugglarp.

Läs även: Weekend i Varberg – 9 saker att göra

Personer i våtdräkt med surfbrädor.
Visst kan du surfa även i Sverige. Varberg är en populär destination om du befinner dig på västkusten. Foto: Peter Sahlberg

9. Margaret River, Australien

Orörda vågor på västkusten

Glöm östkusten och sikta på sydvästra Australien om du vill ha vågorna för dig själv. Här väntar turkosa vikar utan en människa i sikte om du så vill. Området Margaret River kryllar av surfvikar som passar alla nivåer. Fråga lokalborna för bästa tips för dagen beroende på vindar och väder. Den som söker en paus från surfandet befinner sig dessutom i ett spännande vinområde!

10. Lombok, Indonesien

Avslappnad surfing i Indonesien

Tropiska Lombok bjuder på surfing i mer avslappnad miljö än grannön Bali. Mest kända surfstället är Desert Point på sydvästra spetsen, men längre österut ligger svenska surfcampet Surfcamp Indonesia i den lilla byn Gerupuk. Här är du offline, tar båten ut till olika point breaks och blir snabbt en del av byn. Spana också in nyöppnade surfcampet Roots i Gerupuk. 

Vattenfall i regnskog.
Skippa Bali för grannön Lombok. Här finns förutom surfing vackra vandringsleder och storslagna vattenfall. Foto: Unsplash
Kvinna på surfingbräda i vatten.
På Lombok finns bra surfing och mindre trängsel. Foto: Unsplash


Text: Karin Wimark • 2023-05-22
RestipsListorsurfing

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen