Det finns massor att göra på en svemster eller hemester. Foto: GettyImages

Det finns massor att göra på en svemster eller hemester. Foto: GettyImages

Restips

Svemester!

Vagabonds bästa tips för en semester på hemmaplan. Vi listar de bästa destinationerna i Sverige under olika årstider, upplevelser du inte får missa och tips på restauranger, udda ställen och mycket mycket mer!

Text: Helle Kikerpuu • 2009-05-28

Svenska säsonger

1. Vinter

Utförs och långfärds, pulka, snöänglar, hundspann, vinterbad, en skridskotur på isen i Kungsträdgården mitt i Stockholm eller varma och sköna inomhusaktiviteter på museum, lekland, spa-anläggningar och matställen. Vintern är lång men det finns en mängd saker att hitta på under de kallaste månaderna i vårt avlånga land.

Läs mer: Ta tåget till skidbacken

2. Vår 

Efterlängtad, älskad och alltid lite överraskande. Våren kommer smygande med inslag av “den sista snön” och vi dyrkar solen på promenader och långa vandringar, utflykter och insvepta i filtar på balkonger och i trädgårdar. Damma av vandringskängorna, ta sats för årets “kanske” första dopp, leta reda på marknader som slår upp portarna och ta med dig glaset till uteserveringen.

Läs mer: I behov av en ryggsäckför dagsturer? – vi har testat 12 modeller!

Läs mer: 5 tips för en lyckad vandring

3. Sommar

Ljusa kvällar, midsommar, sill, potatis, sjöar, kuster, berg, pulserande storstader, myllrande marknader och loppisar. Sverige på sommaren är “high on life” och det anordnas festivaler, konserter, allsång, parkteatrar, utebio samtidigt som karusellerna tar fart – runt, runt, runt! Visst finns det också mygg och regn, men då har vi museum, utställningar, inomhusserveringar och en hel del mer att njuat av!

4. Höst

Trött på att jäkta runt och stressad över att ta vara på sommaren, längtar du efter tjocktröja och friska fläktar? Hösten är en perfekt tid för vandringar, camping och weekendresor till annan ort. Lite sensommarvärme och ombyte för naturen som skiftar i färg. Hösten bjuder på skördefester, kräftskivor och kanske  semester 2.0. för att vila upp sig efter sommaren?

 

Mer tips från Sverige

Unika sommaräventyr

Varför inte upptäcka Sveriges unika upplevelser? Fiska havskräftor, simma med sälar, skåda varg, åk vildmarkståg i Lappland och upptäck Sverige vackraste strand.

Läs mer: 10 unika äventyr i Sommarsverige

Nationalparker

Packa tältet, kompassen och vandringsskorna när vi listar Sveriges 30 nationalparker från norr till söder. De är vilda, de är sköna, de är mäktiga och skyddade för att bevara vårt gemensamma natur- och kulturarv.

Läs mer: Sveriges fantastiska nationalparker från norr till söder

Mat och dryck

Det finns en uppsjö ställen i Sverige för såväl mat- och dryckesnördar som någon som bara vill äta något gott på ett härligt hak. Missa inte vår populära lista över Sveriges bästa hantverksbagerier.

Läs mer: Tips på bästa matställena i StockholmGöteborg och Malmö.

Upptäck Skåne

Skåne har mycket att erbjuda: nationalparker, stränder, härliga städer, pittoreska orter. Kolla in Visit Skåne fÙ?r mer information.

Läs mer: 9 udda ställen i Skåne du inte visste fanns

Läs mer: 7 favoriter på sköna Österlen

Svemester!
Rapsfälten i Skåne är en klassisk vy! Foto: GettyImages

Upptäck Hälsingland

Hälsingland är ett av Sveriges vackraste landskap enligt Vagabonds redaktör Karin Wimark som själv har rötter i de trolska skogarna. Hon ger dig 17 anledningar att besöka härliga Hälsingland!

Pittoreska resmål

Du behöver inte åka långt för att semestra i pittoreska små byar och vackra städer. Vi listar nio resmål i Sverige, Norge och Danmark som inte bara är urgulliga utan också bjuder på en hel del aktiviteter.

Läs mer: 9 pittoreska resmål i Skandinavien

Nostalgisk roadtrip

Älskar du att dra i vägen på en roadtrip? Älskar du också skrikiga tapeter med blommor, anrika konditorier och Amerikanska diners från 50- och 60-talen. Då är Retrovägen något för dig!

Läs mer: Upptäck nostalgiska Retrovägen

Svemester!

Podcast om Svemester

Ibland kan de räcka att ta lokalbussen några kilometer för att upptäcka det exotiska. Om att resa på hemmaplan berättar författaren och fotografen Niklas Kämpargård i det här avsnittet av Resor med Vagabond.

Vandra i Sverige

Det finns hur många härliga vandringsleder i Sverige som helst. Från norr till söder och kust till kust. Du kan gå i stadsmiljöer, i vildmark, i skärgården och genom skogar.

Läs mer: 8 svenska fjÙ?llvandringar i storslagna landskap

Läs mer: Vandra klassiska Kungsleden

Mer podcast! Nedan ger Utemagasinets chefredaktör Marie Kjellnäs sina bästa tipsar för tio svenska vandringar som får dig att tappa hakan. 

Quiz!

Quiz: Har du stenkoll på Sveriges landskap?

Quiz: Har du koll på Stockholm?


Text: Helle Kikerpuu • 2009-05-28
RestipsSverige

Scroll to Top