Annons
Annons
Retrovägen tar dig på en tur bak i tiden. Foto: GettyImages

Retrovägen tar dig på en tur bak i tiden. Foto: GettyImages

Restips

Svensk roadtrip längs nostalgiska Retrovägen

Älskar du att dra i väg på en roadtrip? Älskar du också skrikiga tapeter, anrika konditorier och Amerikanska diners från 50- och 60-talen. Då är Retrovägen något för dig!

Text: Helle Kikerpuu • 2020-05-22 Uppdaterad 2022-08-18

Den som vill ge sig ut på ett ordentligt retroäventyr bör i så fall ratta in på den så kallade ”Retrovägen”. Sträckan är delad i två; den södra delen som går från Göteborg till Nossebro och den norra delen som går från Nossebro till Lyrestad.

Det hela började i det lilla samhället Nossebro, år 2010, då några retroentusiaster bestämde sig för att lyfta fram platsens interiörer och exteriörer från 50-, 60- och 70-talen. Projektet växte och fler ställen bildade till slut det som skulle komma att kallas Retrovägen. Längs de slingrande småvägarna finns 70 smultronställen från förr – caféer, bensinmackar, butiker, restauranger, muséer och mycket mer.

Några stopp på vägen är: 

Kortedala Museum, Göteborg

Levde du inte på tiden då det begav sig eller har du glömt hur det kunde se ut? Då ska du bege dig till Kortedala. Museet är en lägenhet med två rum och kök som är inredd med möbler och föremål från åren 1955–1965.

Svensk roadtrip längs nostalgiska Retrovägen
Välkommen hem till 60-talet i Kortedala. Foto: Retrovägen

Alingsås Dock- & Nallemuseum

Det här är en nostalgitripp utöver det vanliga. Dockor, nallar och mjukisdjur från åren 1900 till 1970. Museet ligger i centrala AlingsÙ?s och inhyser tusentals objekt.

Svensk roadtrip längs nostalgiska Retrovägen
Alingsås Dock- & Nallemuseum drivs av Björn och Ingalill Gustafsson tillsammans med dotter Nina. Foto: Leif Boström

Andra Våningen, Nossebro

Skulle du missa lägenheten i Kortedala eller vilja se ännu mer av samma är retrolägenheten ”Andra Våningen” i Nossebro en unik trerumslägenhet tidsenligt inredd från 1960-talet. Det lilla samhället Nossebro är dessutom ett slags centrum på Retrovägen med flera besöksmål.

Läs mer om Retro Nossebro här!

Svensk roadtrip längs nostalgiska Retrovägen
”Andra Våningen” – en trerumslägenhet fylld med 60-talsprylar; möbler, burkar, kläder, hyllpapper mm. Foto: Retrovägen

S/S Nossan af Stallaholm

Doften från den vedeldade ångmotorn, det lugna tempot och Nossebros omgivningar. Hoppa på ångbåten för en stillsam tur.

Conditori Nordpolen, Vara

Stanna till på anrika Conditori Nordpolen för en härlig fikastund. Här möts man av doften av läckra bakverk, nyttigt matbröd, kakor, bullar, tårtor och praliner.

Svensk roadtrip längs nostalgiska Retrovägen
Bulla upp på Conditori Nordpolen i Vara. Foto: Retrovägen

Skara-Lundsbrunns Järnvägar

Skara-Lundsbrunns Järnvägar är en tolv kilometer lång smalspårig museijärnväg som drivs av en ideell förening. Sträckan tar cirka 30 minuter att avverka och de gamla tågvagnarna uppskattas av såväl tågentusiaster som barnfamiljer. Tågen utgår från Skara station och biljetter köps i biljettkuren vid perrongen. Väl framme i Lundsbrunn kan man passa på att fika på kaféet och kanske skaffa sig en souvenir.

Svensk roadtrip längs nostalgiska Retrovägen
Byt bilen mot tåget i Skara. Foto: Retrovägen

Läs mer om Retrovägen

Kolla in alla platser på retrovagen.se

OBS! Ring besöksmålen innan du åker dit. De flesta drivs av ideella föreningar och för att vara på den säkra sidan med restriktioner eller öppettider är det bäst att ta kontakt med dem innan avresan.

Så började det…

Det hela började med att dåvarande stadsarkitekt Tord Hallén och AM (Anna Margaretha) Alströmer, idag styrelseledamöter i föreningen Retrovägen, spånade kring frågan hur man skulle kunna utveckla Nossebro, centralorten i Essunga kommun. AM kommer mycket väl ihåg hur det började:

– Tord sa något i stil med: Har du noterat så mycket retro som finns i vår ort – så många byggnader, detaljer på husen, aktiviteter, miljöer, näringsställen, sevärdheter, retromarknader och mycket mer?

En EU-ansökan gjordes och godkändes och så var projektet igång. Det fanns inte heller någon centralort i närheten som marknadsförde sig som ett retrosamhälle. Efter en aktiv marknadsföring, tidningsartiklar och reportage i tidskrifter, konferenser, marknader, föredrag, guidade bussturer, inbjudningar till föreningar gjorde till slut att Nossebro blev känd som ”retroplatsen”.

Nya sevärdheter tillkom som Andra Våningen – en unik trerumslägenhet från 60-talet mitt i Nossebro – och andra med retro som nämnare.

Tord Hallén betonade vikten av vidareutveckling och så kom Retrovägen till. Det är en vägsträcka genom hela Västergötland där man lyfter viktiga sevärdheter, som passar in i konceptet. Föreningen har idag drygt 100 medlemmar och intresset verkar öka. Det märks om inte annat på att antalet foldrar tar slut, trots större upplagor årligen.

Hur ser det ut för i år i och med coronapandemin?

– Genom en aktiv Facebooksida och andra nätkontakter har vi fått mycket fin respons. Många av besöksmålen – vi väljer att kalla dem för ”smultronställen” – har coronaanpassat sitt mottagande. Som exempel kan nämnas flera näringsställen där man håller avstånd och har anpassat sig efter situationen.

Retrovägen är väl medveten om villkoren och gör allt vad den kan för att uppfylla kraven från myndigheterna. En speciell målgrupp är det äldre gardet.

– Vi hoppas på att det blir snart fritt för 70-plusare att resa med bil i Sverige. Dessa är en viktig målgrupp, som vi har. Dessa känner också igen sig och upplever sin ungdom på nytt

Södra delen av Retrovägen

Svensk roadtrip längs nostalgiska Retrovägen

Norra delen av Retrovägen

Svensk roadtrip längs nostalgiska Retrovägen

10 unika äventyr i Sommarsverige

Quiz: Har du koll på Stockholm?

Vagabondpodden i coronatider –tid för Svemester


Text: Helle Kikerpuu • 2020-05-22
RestipsSverigeRoadtrip

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen