Annons
Annons

Det vimlar av sköna sommarpärlor i Sverige. Vagabond har grävt fram guldkornen värda ett besök! Foto: Pierre Ekman/Karin Wimark

Restips

Svenska sommarfavoriter – digitala redaktören tipsar

Sommar i Sverige – men vart ska man åka? Till Skånes bubblande huvudstad, på roadtrip längs Retrovägen och till Dalarnas största gravfält från vikingatiden – om Vagabonds digitala redaktör Helle Kikerpuu får bestämma.

Text: Helle Kikerpuu • 2024-05-30 Uppdaterad 2024-06-18

Bästa ön i Sverige

Sollerön, Dalarna

Siljans största ö bjuder på lokala jordgubbar, Dalarnas största gravfält från vikingatiden och badsemester vid den lilla campingen. Det är ett perfekt läge för vidare upptäckter kring Siljan. Vid när­liggande Gesundaberget kan man, om man vill, vandra upp till toppen för slående utsikt över landskapet. Strax intill ligger Tomteland – ett fanta­si­eggande sagoland mitt i naturen för hela familjen, med scenkonstnärer och plats för lek och klättring!

Missa inte heller Zornmuseet i Mora och fäbodlivet på bland annat Fryksås eller Kättboåsens fäbodar.

Läs också: Sveriges bästa öar – redaktionen korar sina 20 favoriter

Familjevänliga Sollerön. Foto: Visit Dalarna
Från Gesundaberget har man slående utsikt över Siljan. Foto: Visit Dalarna

Bästa stranden i Sverige

Hattarevik, Torsö

Möjligheten att lapa sol på en sommarvarm klippa och sedan sakta äntra vattnet via en sandstrand är det ultimata badet. Hattarevik på Torsö utanför Mariestad erbjuder just detta. Dessutom är kommersen liten och vandringsmöjligheter finns. Ät och slå läger på öns fina hamnkrog, Laxhall. Notera att husbilar och större fordon måste parkera vid bommen, tre kilometer från stranden.

Bästa sommarstaden i Sverige

Malmö

Den kulturintresserade bör hålla koll på Sommarscen Malmö som arrangerar runt 60 programpunkter med start den 26 juni på Pildammsteatern. I augusti drar Malmöfestivalen igång. Och missa inte att ta del av Malmös bubblande matscen på stadens uteserveringar och sköna krypin när regndropparna hotar. Närheten till Köpenhamn och resten av Europa är inte precis fy skam det heller!

Läs också: Att göra i Malmö – 21 aktiviteter och sevärdheter

Full fart på Malmökalaset. Foto: Pierre Ekman

Bästa naturupplevelsen i Sverige

Mårdseleforsens naturreservat, Västerbotten

Mårdseleforsen är en del av Vindelälven, en av de fyra återstående oreglerade Norrlandsälvarna. Lyssna på forsens dundrande skådespel från hängbroarna, längs spängerna och stigarna. Vandringen går genom ett klipplandskap med jättegrytor fyllda med vatten – om solen ligger på förvandlas dessa till små varma, inbjudande pooler. Det finns eldstäder och vindskydd längs med vandringslederna.

Vandra bland klippor och jättegrytor i Mårdseleforsen. Foto: Helle Kikerpuu

Bästa aktiviteten i Sverige

Roadtrip längs Retrovägen

För den som älskar att botanisera i saker från 50-, 60- och 70-talet är en tur längs Retrovägen den bästa av roadtrips! Börja eller sluta i Göteborg och kör mellan orter som Lerum, Alingsås, Nossebro, Lidköping och Töreboda och ta del av kaféer, bensinmackar, affärer, restauranger och museer som på olika vis blåst liv i kulturarvet från årtiondena som gått.

Retrovägen – en tidsresa till 1950-talet. Foto: Jonas Ingman
”För den som älskar att botanisera i saker från förr är en tur längs Retrovägen den bästa av roadtrips!” Foto: Jonas Ingman

Bästa fik/mat i Sverige

Ölands Söderbönor, Öland

Det bästa fiket är det med själ och hjärta. Ölands Söderbönor Café & Butik har just det; maten, lokalborna som hejar på varandra och musiken. Live, såklart! Den bästa sortens kafémusik. Beställ in en av deras varma mackor, gå från kaffe till vin på kvällen och njut av tonerna som bjuds.

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Helle Kikerpuu • 2024-05-30
RestipsSverigeRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen