Annons
Annons
Kallbadhuset i Skanör Falsterbo ligger vackert med utsikt över havet. Foto: MELI Art & Pics / Jonas Ström.

Kallbadhuset i Skanör Falsterbo ligger vackert med utsikt över havet. Foto: MELI Art & Pics / Jonas Ström.

Nyhet

Spana in Sveriges nyaste kallbadhus

I juli 2020 stod Skanör Falsterbo Kallbadhus i Skåne färdigt. Det senaste och sydligaste kallbadhuset i Sverige där du badar i kristallklart havsvatten omhuldad av naturreservat. Vi bad initiativtagaren Nicholas Hörlin om tips till den som funderar på att kallbada för första gången.

Text: Sofia Zetterqvist • 2021-02-04 Uppdaterad 2021-06-23

Även om kallbadhuset i Skanör Falsterbo är Sveriges nyaste kallbadhus så rymmer platsen badhistoria som är betydligt äldre. Hit kom man redan i början på 1900-talet för att njuta av naturen, frisk luft och härliga bad.

– Vi är helt omslutna av havet här nere på Sveriges sydvästspets och havet har varit vår främsta resurs historiskt på många sätt. Alltid närvarande. Vår kultur kring bad och kallbad är stark så ett kallbadhus var på många sätt självklart, berättar Nicholas Hörlin som tillsammans med sin barndomskompis Daniel Krook är den som tagit initiativet till bygget.

Spana in Sveriges nyaste kallbadhus
Bad i Falsterbo på 1920-talet. Foto: Kulturföreningen Caluna.
Spana in Sveriges nyaste kallbadhus
Förutom kallbad erbjuder Skanör Falsterbo bastu och yoga. Foto: MELI Art & Pics / Jonas Ström.

Under de senaste tio åren har mycket hänt på Skanör Falsterbo och platsen har sakta utvecklats till ett populärt besöksmål. Kallbadhuset är en viktig pusselbit i försöket att skapa en plats dit människor vill komma året runt – och intresset har varit enormt.

– Många har hört av sig och berättat om hur kallbadhuset förändrat deras liv, med nya och mer hälsosamma rutiner – hur kallbadet blivit deras rofyllda stund på dagen. Jag har jobbat i fastighetsbranschen länge men har aldrig varit med om den här typen av respons, det är väldigt häftigt och det berör verkligen. Det här är hållbar samhällsbyggnad i sin bästa form, säger Nicholas.

Skanör Falsterbo Kallbadhus har två olika bastu och ett utrymme med soffor att slå sig ned i efter
badet. Under sommaren är restaurangen igång och erbjuder mat på terrassen precis intill havet. På sommaren går det även att delta i yoga och träningspass på trädäcken i anslutning till kallbadhuset. Planer finns redan på att bygga ut med bland annat ytterligare en bastu och relaxavdelning.

Spana in Sveriges nyaste kallbadhus
På sommaren har kallbadhusets restaurang Bryggan öppet med underbar utsikt över Öresund. Foto: Nicholas Hörlin.
Spana in Sveriges nyaste kallbadhus
Intresset för det nya kallbadhuset har varit enormt. Foto: Nicholas Hörlin.

5 frågor om kallbad

Vad är det som är så härligt med att kallbada?

– En underbar kick! Du är ett med naturen och det ger en härlig energi. Det finns flera positiva saker i upplevelsen med att kallbada. Som de rent fysiologiska aspekterna där vi kickas av adrenalin och oxytocin, som kallbadare känner du dig pigg och frisk. Sen är den sociala delen trevlig, Kallbadhuset som mötesplats. Att träffa kompisgänget men också att möta nya människor i alla generationer. 

Varför har det blivit extra populärt™�med kallbad just i år? 

– Kallbadandet har ju successivt blivit oerhört populärt och fick kanske sitt genombrott på riktigt i år pga Covid-19. Många jobbar hemma och fler tänker mer medvetet på sin hälsa. Fler hälsofrämjande aktiviteter prioriteras, vilket ju är fantastiskt.

Det sägs att det är hälsosamt att kallbada – vilka är hälsofördelarna? 

– Du upplever att du blir piggare, friskare och många kallbadare nämner också att det ger en härligt avstressande effekt och skapar ett lugn i kropp och knopp. Det finns mycket ny forskning kring de positiva hälsoeffekterna av kalla bad. Adrenalin och oxytocin, kroppens eget lyckopiller frisätts vilket innebär positiva hälsoeffekter, kroppens eget lyckopiller. Även den sociala delen är för många viktig och bidrar till livskvalitet. Kallbadare är ofta gladare och friskare.

Spana in Sveriges nyaste kallbadhus
Här hittar du kallbadhusets herravdelning. Foto: Nicholas Hörlin.

Vad har man på sig när man kallbadar? 

– Från oktober till april badar man här naken. Vi har även många besökare under sommarmånaderna och då är det valfritt. Eftersom vi ligger på land finns det viss insyn. De flesta gillar frihetskänslan och dessutom är det ju mycket skönare utan kalla badkläder. 

Finns det något man bör tänka på när man kallbadar första gången? 

– Bra att alltid vara två, bada när det är ljust och att ta det lugnt. Att kallbada är ju en vanesak och det kan upplevas som en chock första gången. Allt sitter i huvudet så jag rekommenderar att man förbereder sig mentalt och doppar sig försiktigt och försök att stanna kvar i vattnet och räkna till 10 första gången. Viktigt att hitta andningen och andas lugnt och doppa inte huvudet första gånge,n sen kan du utmana dig själv och vara i längre. 

Spana in Sveriges nyaste kallbadhus
Kallbadhuset är obemannat och istället checkar badgästerna in digitalt. Foto: MELI Art & Pics / Jonas Ström.

Skanör Falsterbo Kallbadhus är stängt men beräknar öppna igen så fort situationen med Covid-19 ser bättre ut och FHM lättar på restriktionerna, förhoppningsvis efter sportloven.

Sveriges 10 bästa kallbadhus

Finsk bastu och ett öde Tjernobyl – heta potatisar för Unesco

5 nordiska kallbad, källor och heta bastubad


Text: Sofia Zetterqvist • 2021-02-04
NyhetSverigeSol och bad

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen