Annons
Annons

Vi ger dig våra bästa tips till Varberg! Foto: Karin Wimark.

Restips

Weekend i Varberg – 9 saker att göra

Havsbad, historia och Havanna – den lilla kurorten Varberg erbjuder på en mix av äventyr och återhämtning. Sov som en bov, bada som Lenin och surfa som en gud, åtminstone i fantasin. Här är 9 tips på saker att göra en weekend i Varberg!

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-08-02 Uppdaterad 2023-06-16

1. Apelviken

Sanddyner & strandbarer

Den populära Apelviken har agerat badvik länge, och sedan 1980-talet har även vindsurfarna hittat hit. Strandremsan är bred med härliga sanddyner och ett långgrunt bad som blivit populärt bland barnfamiljer. Längs med vägen ligger en rad mysiga strandbarer som bjuder på skönt häng och solnedgång över viken – prova till exempel Brittas Strandveranda. Till Apelviken tar du dig till fots från Varbergs centrum längs med strandpromenaden – eller med det eldrivna strandtåget.

Se solen gå ned från Brittas Strandveranda i Apelviken. Foto: Karin Wimark.

2. Johnssons gård

Utflyktsmål

Sju kilometer utanför Varbergs centrum ligger Johnssons gård som samlat hantverkare och matnördar från trakten. Här kan du bland annat fika hos Sikta Stenugnsbageri, handla blommor hos NackhelleHem, köpa keramik hos Verkstan, eller boka in en ölprovning med Subbe Bryggeri. Missa för allt i världen inte en lunch eller middag på Spiseriet inuti det gamla tjurstallet!

3. Varbergs fästning

Historia & Bockstensmannen

Som kronan på verket ligger Varbergs historiska fästning på en kulle med utsikt över både staden och Kattegatt. Fästningen som byggdes redan på 1200-talet agerar idag Hallands kulturhistoriska museum. Här kan du bland annat hälsa på den berömda Bockstensmannen, du vet, den där väl bevarade mannen från 1300-talet som hittades år 1936 med skelett, hår och hjärna intakt. Innanför fästningens murar finns även restauranger och ett vandrarhem (se tips 6).

4. Varbergs kallbadhus

Anrikt utomhusbad

Kallbad må ha blivit en storstadstrend de senaste åren, men i Varberg har man kallbadat sedan urminnes tider. Eller åtminstone sedan 1820 då kurortens allra första kallbadsbassäng byggdes. Dagens kallbadhus byggdes 1903 i orientalisk stil. Ett bad här sker i friskt havsvatten med en varm bastu med panorama utsikt efteråt. Herrar och damer badar i separat avdelningar. I fiket serveras våfflor och annat smarrigt levererat direkt från Lilla Träslövs Finbageri (se tips 5).

Strosa längs med strandpromenaden som börjar vid kallbadhuset. Foto: Sofia Zetterqvist.

5. Lilla Träslövs Finbageri

Fika fint

Lilla Träslövs Finbageri har bakat bullar och bröd sedan 1939. Det är många år av kunskap vilket förstås innebär lite godare bullar och lite godare bröd än på många andra ställen. Än bakar man på gammaldags vis och varje dag kan du njuta av ett nytt slags surdegsbröd. Här fikar du flott inuti deras kafé eller på den lilla innergården – eller köper med dig för en picknick intill Kattegatts kant.

6. Fästningens rum vid havet

Sov som en bov

Bo innanför fästningens murar i det gamla Kronohäktet! Cellerna är omgjorda till hotellrum, med galler för fönstren och tunga dörrar. Den med cellskräck väljer istället ett av rummen inne i Fästningens andra hus från 1700- och 1800-talet. Ett familjärt boende med fokus på hållbarhet. Här finns även förvaringsplats för cyklar – kanske beger du dig ut på ett cykeläventyr längs med Kattegattleden?

Lästips: På cykel längs med Kattegattleden – genom Skåne och Halland

Nedanför fästningen ligger Varbergs strosvänliga hamn. Foto: Karin Wimark.

7. Hotell Gästis & Leninbadet

Udda & mysigt hotell

Hotell Gästis är ett annorlunda hotell och även stadens äldsta! Det har fram till nyligen drivits av hotelldirektören Lasse Diding vars idéer fortfarande präglar hotellet. ”En taskspark mot makten” lyder ett av många inramade citat från Lasse som hänger på väggen. En man med stor fascination för böcker, kommunism och Vladimir Lenin. I källaren ryms ett koboltblått spabad som är en kopia av Lenins favoritbad i S:t Petersburg. Hotellet har även en somrig takterrass, röksalong, bar som ordnar whiskyprovning och vinylkvällar, en restaurang – och totalt 15.000 böcker. Som hotellgäst blir du automatiskt medlem i Gästis bokklubb och får ta med dig valfri bok hem!

Ett spabad som garanterat inte liknar något du tidigare upplevt. Foto: Sofia Zetterqvist.

8. Hotell Havanna

Res till Kuba

Hotell Havanna ligger bara en tio minuters promenad från Varbergs centrum – men tar dig hela vägen till Kuba! Hotellet är systerhotell med Gästis och inte helt oväntat skapat av samma visionär, Lasse Diding. Förutom en inredning som tar dig med på en resa över Atlanten, så rymmer hotellet ett Havanna spa, cigarrbar, restaurang med bossanova-husband, Hemingways torn och över 200 olika sorters rom.

9. Surfakademin

Med vind i håret

Biarritz, Costa Rica, Kalifornien – och Varberg! Det som började som en nödlösning i coronas kölvatten har numera blivit en återkommande surfdestination. Vi pratar förstås om Surfakademin och deras populära surf- och yogaläger ”hemmavid” i Varberg. Du bor och yogar i Fästningens b&b och surfar i Apelviken med omnejd. Ståuppgaranti ingår!

Lästips: Surfcamp och yogaretreat – i Sverige

Ett helvilt hav – perfekt för surfing. Foto: Karin Wimark.

Läs även vår intervju med resebloggaren Annika Myhre som delar sina spa-favoriter i Varberg.


Text: Sofia Zetterqvist • 2022-08-02
RestipsSverigeGuideVagabond on Tour SverigeWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen