Annons
Annons
Foto: Per J Andersson

Foto: Per J Andersson

Restips

Per på weekend i Prag

Vagabonds Per J Andersson åkte till Prag och spenderade dagarna med att gå på museum, besöka anrika kaféer och äta gulasch med knödel. Och pröva det gudomliga svarta ölet såklart.

Text: Per J Andersson • 2009-03-30 Uppdaterad 2021-06-23

Namn: Per J Andersson
Ålder: 46
Därför Prag: För kombinationen av stenkolsrök, röda spårvagnar, gotiska kyrkor, kullerstensgator, svart öl och gulasch med knödel.

Dag 1 (torsdag)
14.30. Firar ankomsten till Prag med en burk Pilsner Urquell ur minibaren på hotellrummet (25 kr).

16.00. Promenad på stan. Äter Club Sandwich och dricker mörk Krucovice nedsjunken i röd skinnsoffa på kosmopolitiska Gallerie Bar, som är en filial av Café Louvre på Narodni 22 (63 kr).

18.00. Besöker Muzeum Komunismu på Na Prikope 10 och facineras av entrén som är en pampig marmortrappa med röd matta mellan McDonald’s och ett kasino. Skräms av en jättestaty av Lenin och minns med den tid som varit (entré 75 kr).

20.30. Irrar i mörkret på på smala mystiska kullerstens-gator och hittar till slut klassiska ölhallen U Fleku på Kremencova 11. Dricker två sejdlar av husets mustiga svarta öl och en Becherovkasnaps och äter gulasch med knödel (178 kr). Tittar på långbordet med stimmiga japaner som kyparen trugar på flera Becherovkasnapsar. Försjunker i tjecken Milan Kunderas roman Okunnigheten (2006) om en tjeckisk kvinna som återvänder till Prag efter 20 års exil i Paris.
SPENDERAT: 341 kr.

Per på weekend i Prag

Dag 2 (fredag)
9.00. Frukost på hotellet. En okej men internationellt standardiserad buffé. God espresso.

10.00. Besöker Nationalmuseet (http://www.nm.cz) på Vaclavplatsen och ser två utställningar. En om den teckiska paradsporten ishockey och en om den unga tjeckiska republike (entré 61 kr, kamera-biljett 20 kr). Tycker att jag därefter förstår landet mycket bättre.

12.00. Promenerar över Karlsbron till Mala Strana, tittar gapande upp på det maffiga slottet. Besöker det nya Franz Kafka-museet på Cihelna 2 B (entré 50 kr). Vemodig
fiolmusik, kraxande kråkor. Läser utställnings-texterna om Kafkas kvinnor. Om Felice Bauer står det: Det är möjligt att Franz Kafka älskade henne, men aldrig så mycket att han offrade sin sanna kärlek: litteraturen. Så gick det som det gick: dåligt. En annan av hans kvinnor – den sista – hette Dora Diamant. Vilket underbart namn! Känner mig ändå vemodig och dyster efteråt, men det är nog också meningen. Kafka hade det heller inte så kul.

15.00. Äter en panini med det turistfångande namnet Kafka (ost och skinka) med sallad och ett glas gott tjeckiskt rödvin (cabernet-sauvignon) på bokkaféet Globe Bookstore , Pstrossova 6 (82 kr). Härligt modern, paneuropeisk intellektuell atmosfär.

20.00. Ser Mozarts Don Giovanni som dockteater på Narodni divadlo marionet (Nationella marionetteatern) (hårda antika trästolar, usch!) på Zateka 1 (entré 288 kr). Lite kul, men kan inte slå mig fri från känslan att dockor som skojar omkring på scenen passar bättre för ålders-gruppen 2–6 år. Hade varit roligare med riktiga människor och liveopera för att återuppleva urupp-förandet av Don Giovanni
som faktiskt hölls här i Prag – året var 1787 och secenen Stavovskéteatern.

22.30. Middag på underbara tidlösa Café Louvre på Narodni 22. En stor avlång lokal med högt i tak, gammelrosa väggar, stuckaturer och höga speglar. En gång i tiden stamhak för Franz Kafka, Karel Capek och Albert Einstein. Äter tjeckisk biff med potatis-knödel, därtill surkål med äpple, och dricker ett glas tjeckiskt rödvin och en dubbel espresso (137 kr). Livet känns underbart.

SPENDERAT: 638 kr.

Dag 3 (lördag)
9.30. Frukost på hotellet.

11.00. Besöker det lilla museet tillägnat den världsberömda tjeckiska kompositören Antonín Dvorák (entré 20 kr), ett museum som man måste vara en riktig fan för att uppskatta. I hans rekonstruerade arbetsrum står en byst av Mozart, ett Bösendorferpiano – och på väggen hänger en målning av Dvorák själv när han dirigerar på världsutställningen i Chicago 1893. Köper dubbel-cd med Best of Dvorak (130 kr). Promenerar runt i gamla stan och fryser om händerna.

13.30. Macciato latte och 4 cl calvados på anrika Café Slavia på Smetanovo Nabrezi 2 (49 kr), kaféet där de litterära dissidenterna träffades under kommunistiden.

15.00. En halvliter Gambrinus (ljuvligt tjeckiskt öl) i piptobaksdimmorna under takvalven på mysiga Café Montmartre på Retezova 7 i gamla stan (10 kr). Läser mer i Okunnigheten som kretsar kring erotiken, minnesförlusten och exilen.

17.00. Köper tvångsmässigt en marionettdocka på turistmarknaden på Havelska i gamla stan (170 kr).

19.00. Promenerar kors och tvärs genom Josefa, de gamla judiska kvarteren och tänker på förintelsen. 250 000 tjeckoslovakiska judar dog i koncentrations-lägren … Gaskar upp mig och skakar av mig Europas grymma 1900-talshistoria med att tänka på mat. Jag är vrålhungrig eftersom jag ersatt lunchen med kaffe, sprit och öl. Äter kycklingfilé med örtsmör och klyftpotatis, dricker ett glas tjeckiskt rödvin och avslutar med espresso och chokladglass på turistrestaurangen Svejk på Siroka 20 i gamla stan (180 kr). Snyggt inrett i gammal tjeckisk stil, men medioker mat. Enda kafé- och restaurangbesöket under helgen som jag inte är helt nöjd med. Lockades av det klassiska namnet. Så kan det gå.

SPENDERAT: 559 kronor.

Per på weekend i Prag

Pers snabba guide till Prag

RESA DITJag flög med Ryanair direkt från Stockholm Skavsta till Prag för totalt 556 kr tur och retur (checkade in på internet, hade bara handbagage). Czeck Airlines flyger direkt från Stockholm Arlanda och Köpenhamn. Många arrangörer har paketresor till Prag.

TRANSFERJag tog bilen från Stockholm till Skavsta flygplats (bensin 220 kr, parkering 360 kr) På Prags flygplats tog jag bussbolaget Cedaz vita minibuss till Celnici vid Namesti Republiky (50 kr). Resan tog en halvtimme. Man kan komma billigare undan genom att ta lokalbussen (119, 108, 179 eller 100) och åka till en tunnelbanestation och fortsätta med metro in till stan. Eller lyxa till det med taxi för cirka 200 kr.

TA SIG RUNT
Eftersom avstånden är behändiga i centrala Prag och jag älskar att promenera skaffade jag inget kollektivtrafikkort. Ett tredagarskort som gäller på tunnelbanan och spårvagnarna kostar annars 130 kr.

BOENDE
Jag bodde tre nätter på trestjärniga Saint George på Tyrsova 2, bokat genom Hotels.com. 1800-talshus med små prydliga rum med minibar och tv. Bar med internetdator, gym. Läget acceptabelt, men inte perfekt, 30 minuters promenad från Gamla stan. 424 kr per natt inklusive frukostbuffé = 1#272 kr.

SIGHTSEEING
Historiska spårvagnslinjen (91:an) kör från Vystaviste, genom Mala Strana, förbi Nationalteatern, förbi Vaclavplatsen och Namesti Republiky och tillbaka till Vystaviste. Denna 40-minuterstur körs varje timme 12–17.30 lördagar, söndagar och helgdagar från påsk till mitten av november. Vuxna 10 kr, barn 4 kr.

VAD KOSTAR…
En öl (50 cl): 10–25 kr.
En kaffe latte: 20–30 kr.
Ett busskort för tre dagar: 82 kr.
En sightseeingtur runt stan: 10 kr.
En 4:a Becherovka: 15–20 kr.

Totalt pris för weekend i Prag Inklusive flyg, transfer, hotell och samtliga utlägg: 3 996 :-

MISSA INTE!Fönsterbordet på Café Slavia med utsikt över Moldau och slottet. Drick något starkt, läs nobelpristagaren Jaroslav Seifferts dikt Café Slavia och Vaclav Havels essäsamling En dåre i Prag – och tänk på alla oppositionella författare som samlades här under diktaturen 1948–1989.

MISSA GÄRNA!
Karlsbron en ljummen kväll juni–september. För mycket folk, för mycket kommers. Men resten av året känns bron tvärtom lagom befolkad av turister och försäljare.


Text: Per J Andersson • 2009-03-30
RestipsTjeckienPrag

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top