Annons
Annons
Potsdam

Vandra mellan tinnar och torn i Potsdam, en perfekt dagsutflykt från Berlin. Foto: GettyImages

Tyskland

Dagsutflykt från Berlin – slottsparken i Potsdam

Strax utanför Berlins stadskärna ligger Potsdam. Kom hit på en dagsutflykt från Berlin och vandra mellan slott, universitet och den pittoreska stadskärnan.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-10-03 Uppdaterad 2022-10-04

Potsdam är en egen stad i delstaten Brandenburg sydöst om Berlin, men räknas även in i storstadsregionen Berlin/Brandenburg. Staden är nära sammansvetsad med Berlin via S-Bahn och många studenter från den tyska huvudstaden studerar vid universitetet i Potsdam. Vill man blanda in ståtliga slott och vackra trädgårdar i sin vistelse i Berlin är detta en perfekt dagsutflykt.

Slottsparkens grönska gömmer lusthus och universitet. Foto: Helle Kikerpuu
Det romerska badet får vem som helst att vilja bli ren. Foto: Helle Kikerpuu
Byggt mellan 1829 och 1840. Det romerska badet är omgivet av vacker natur, dammar med svanar, änder och fiskar. Foto: Helle Kikerpuu

Det var under glansåren på 1600- och 1700-talet som Potsdam växte och slottsparken började ta ordentlig form. Under Fredrik Vilhelm I och Fredrik II, även kallade Fredrik den store, blev staden en pärla i kungadömet Preussen och parken översållades med lusthus, dammar, paviljonger och slott. Slottet Neues Palais (”Nya palatset”) byggdes på uppdrag av Fredrik II och användes fram till 1918 som residensslott för kejsarfamiljen. Schloss Sanssouci är parkens stolthet. Slottet uppfördes 1745 –1747 av Fredrik den store som sommarresidens. I trädgården finns fontäner, skulpturer för att inte tala om vinrankorna och fikonträden längst med trappan upp till till slottet.

Under andra världskriget undgick slottsparken några större skador, men staden Potsdam drabbades hårt av de allierades bombningar. Efter kriget hamnade staden i Sovjets sektor där DDR-regimen försökte radera ut minnet av Preussens storhetstid genom att riva bombade byggnader. Idag har Potsdam en gemytlig känsla över sig kring de gamla stadsdelarna, men det är slottsparken som är allra bäst.

Den kinesiska paviljongen är blandar de två stilarna rokoko och kinesisk arkitektur. Foto: Helle Kikerpuu

Potsdam – tips!

Cykel

Kan hyras vid tågstationen och även om man har hela dagen på sig så är en cykel som sänt från ovan. Parken ligger en bit bort från tågstationen och ja det finns bussar, men med cykel är det enkelt att rulla över parkens enorma yta. Vill man i lugn och ro se alla slott och gömmor, men samtidigt hinna äta eller njuta är det nästan nödvändigt med hjul. Pris: Omkring 10 euro.

Mat och vatten

Ta med eget då det är rätt dyr mat som serveras på restaurangerna vid parkens utkanter och samtidigt vill du inte gå miste om allt som parken har att erbjuda.

Upptäck Potsdams stadskärna

Missa inte staden Potsdam som har en enormt pittoresk gammal del med restauranger, små affärer och krypin.

Ta sig till Potsdam Hauptbahnhof från Berlin, Friedrichstr. Bhf:
Med regionaltåget (RE1) tar resan cirka 30 minuter och kostar 3.80 euro. Med S-Bahn (S7) behövs en ABC-biljett för att resa över alla zoner. Tar ca 45 minuter och kostar 3.80 euro.


Text: Helle Kikerpuu • 2022-10-03
TysklandBerlinRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen