Annons
Annons
Ett torg med fontän och träd och uteservering i Bremen

Upptäck Bremen med tåg från Sverige. Foto: Sofia Zetterqvist

Tyskland

Tysk tågweekend till Bremen

Tyskland har verkligen en drös av mysiga och charmiga småstäder och byar. Missa inte Bremen – en favorit för Vagabonds reporter Sofia Zetterqvist.

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-01-23 Uppdaterad 2022-01-23

Klockan 08.21 hoppar jag på tåget på Stockholms cen­tralstation. Tretton timmar senare rullar det in på Bremen Hauptbahnhof. Med drygt en halv miljon invånare är Bremen Tysklands tionde största stad, men trots det går alla stads­delar att nå till fots. Stadens nav är Marktplatz med dess vackra domkyrka och gotiska rådhus är det en del av ett Unesco­världsarv. En smal gata från torget leder in till Böttcherstrasse, ett tegelkvarter från 1920-­talet. Byggt som bostad för tunnbindare, idag ett kvarter med konst­ och hantverksbutiker. Missa inte klockornas kon­sert varje heltimme!

Schnoor är tyska för ”skosnöre” och namnet på Bremens äldsta kvarter. De smala gränderna slingrar sig fram som sko­ snören kantade av medeltida korsvirkeshus med små butiker och kaféer. En apfelstrudel på Café Tölke är ett måste.

Den som vill uppleva det unga Bremen går vidare till Viertel. Här varvas gatukonst med hippa barer och second­ hand­butiker. Konsthallen på vägen dit överraskar!

Vid floden Weser ligger Schlachte, en promenadväg kantad av restauranger och lummiga uteserveringar. Här släcker jag törsten och spanar på flodbåtarna innan det är dags för middagen som intas i Bremen Ratskeller som ligger under rådhuset. Vinlistan rymmer över 650 tyska viner, det äldsta från 1653.

Efter ett par dagar konstaterar jag att Bremen är så myck­et mer än en historisk Hansastad. Ett perfekt resmål för en mysig långweekend på tågavstånd.

  • Ta sig hit: Tåg till Bremen från exempelvis Stockholm tar ca 12-13 timmar inkl. två byten. Pris från 1500 kr tur och retur. bokas via bahn.se. Flyg med KLM via Amsterdam, totalt cirka fyra timmar. Pris från 1500 kr tur och retur.

Text: Sofia Zetterqvist • 2022-01-23
TysklandRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen