Annons
Annons
Hur man hittar "hem" när man hyr lägenhet på resan. Foto: Karin Wimark/GettImages

Hur man hittar "hem" när man hyr lägenhet på resan. Foto: Karin Wimark/GettImages

Krönika

Krönika: ”Äkta omtanke om grannarna eller olaglig uthyrning?”

Vad får man egentligen ut av en tråkigt och avskalad uthyrningslägenhet? Helle Kikerpuu skriver om att resa "backstage" och hyra den där bostaden som ger en inblick i vardagen på en ny plats.

Text: Helle Kikerpuu • 2019-11-30 Uppdaterad 2021-09-15

Inför resan till Frankrike skrollade jag sönder pekfingret i jakten på den perfekta Airbnb-lägenheten, men väl framme märker jag att den är långt ifrån det jag vill ha.

Jag hämtar nyckeln i ett skåp med låskom­bination. Går igenom punktlistan för check-in och träffar … ingen. Allt är som snabbkassan på mataffären – effektivt och opersonligt.  Det ekar i lägenheten när jag stänger ytterdörren. Bokhyllan i vardagsrummet är innehållslös och tavlan ser ut att ha kommit med ramen. Jag öppnar en kökslucka och hittar två vinglas, tallrikar, plastbestick och en bucklig stekpanna. På bordet ligger en broschyr om Paris och foldern med lägenhetsfakta:

1. Stör inte grannarna.

2. Om grannar frågar vem du är, säg att du är en vän till mig som hälsar på.

3. Undvik att spendera tid i korridorerna.

Äkta omtanke om grannar eller olaglig uthyrning? Hur som helst blir jag paranoid. Vid minsta skrammel lyssnar jag oroligt efter ljudet av polissirener. Jag försöker steka ägg i stekpannan men det rinner ut på sidorna. I kryddhyllan hittar jag en näve saltpåsar från McDonald’s. Det är uppenbart att lägenheten är obebodd och bara används för uthyrning.

Efter en tid glömmer jag nästan bort vilket land jag befinner mig i; Paris, Japan, Sverige eller Ikea-land? Om jag velat bo så här själlöst och kommersiellt hade jag lika gärna kunnat ta in på en hotellkedja och ätit cornflakes i frukostbuffén.

Lägenhets- och rumsuthyrning är i grund och botten fantastiskt. Det är ett gyllene tillfälle för lokalbor att tjäna en hacka på turismen samtidigt som resenärer får en unik inblick i vardagslivet och kommer in backstage. Som när jag bodde en vecka i den japanska kuststaden Chigasaki.

Varje morgon vaknade jag av plinget från vindspelet på altanen och porlandet från fontänen i den minimala trädgården. Frukost tillagades i ett litet men välutrustat kök. Att klura ut hur den högteknologiska brödrosten fungerade var ett äventyr i sig. Varenda detalj var intressant. Valet av tatamimatta, konst och böcker i bokhyllan. Vykorten från familj och vänner som hängde i små klämmor i köket. Här fanns ett liv och jag fick gästspela. När jag gick ut stod lyckoamuletter i hallen och välsignade dagen. När jag kom hem välkomnades jag av två mini-lejonhundar (komainu) som annars brukar vakta entrén till japanska shintotempel.

Men det bästa var när hyresvärden tog med mig till den lokala izakayan, översatte menyn och lånade mig sin cykel så att jag kunde trampa iväg till ett närliggande tempel.

När man haft det så bra som jag hade det i Chigasaki blir det svårt att se fördelarna med en opersonlig och kommersiell uthyrningslägenhet som den i Paris. Men hur navigerar man globala sajter som Airbnb och hittar de där genuina hyreslägenheterna och hyresvärdarna?

Att hyra ett rum istället för en egen lägenhet är ett sätt. Men för den som vill bo själv kan ett noggrannare urval vara lösningen. Förutom att fråga hyresvärden om lägenheten kan en grundlig genomgång av bilderna på sajten hjälpa. Jag letar alltid efter tre saker: växter, köksredskap och en bokhylla fylld med böcker och onödiga föremål. 

Då vet jag att jag hittat hem.

 

– Helle Kikerpuu, digital redaktör Vagabond 

Krönika: "Ensam och fri – vi plockar russinen ur soloresan"

Nu kan du gästa världsrekordhållare från Guinness Rekordbok

Tågresedagen 6 december: Bli inspirerad inför nästa tågsemester


Text: Helle Kikerpuu • 2019-11-30
Krönika

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen