Annons
Annons
Tokyo har många coola barer. Wine Bar Mayu är en. Foto: GettyImages

Tokyo har många coola barer. Wine Bar Mayu är en. Foto: GettyImages

Japan

Tokyos coola vinbar där du har en egen kokong

Det är allmänt känt att Tokyo har en hel del coola till spritt språngande galna barer. Underjordiska vinbaren Wine Bar Mayu sticker ändå ut med sin lyxiga mat, gedigna vinlista och udda kokong-bar.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-09-19 Uppdaterad 2021-06-23


En promenad förbi Shibuyas
berömda korsning, bortom de stora butikernas neonljus, ligger Wine Bar Mayu. Vi tar trappan ner i till källaren, in genom dörren till den trånga korridoren med upplyst träpanel på golvet. Väggarna av lera leder till ännu en dörr längre in. Det är nästan omöjligt att veta vad som väntar bakom den, men när dörren svänger upp möts vi av en gigantisk bardisk med en beundransvärd vinsamling uppradat bakom.

Två gäster sitter vid bardisken och äter, men längre in tar vi plats i en egen kokong. Bredvid vår finns flera andra och man får känslan av att vara i en bikupa. Väggarna ser ut att vara av papier-maché. Golvet inne i kokongen är täckt av en traditionell tatami-matta och i mitten står ett lågt bord med två sittplatser och en ringklocka.

– Vad är den till för undrar jag?

– För att ringa på mig om ni vill beställa, säger bartendern.

Vi servers varsitt glas champagne och får menyn, beställer in ett par rätter och vin. På bordet, bredvid ringklockan ligger ett askfat. Jag kikar ut genom den lilla öppningen i vår kokong. Grannarna ovanför skrattar och röker, men jag känner ingen röklukt. Bara i Japan tänker jag – bara i Japan är luftkonditionering stark, men ändå så pass tyst att den softa jazzmusiken kan spelas på pratvänlig nivå.

Tokyos coola vinbar där du har en egen kokong
Ett glas rött i din egna underjordiska kokong! Foto: Helle Kikerpuu
Tokyos coola vinbar där du har en egen kokong
Väl mellan flera olika krypin. Foto: Helle Kikerpuu

Kocken, som ockå är ägaren, skapar rätter med de färdigheter han lärde sig i Frankrike med en japansk twist. Maten serveras, vinet flödar och vår kokong känns hemtrevlig. Efter en stund slår det mig – att jag sitter på en tatami-matta, dricker franska Côtes-du-Rhône i en källare, i en kokong. Bara i Japan, tänker jag igen.

En tanke som slår en ofta i Japan!

Kolla in de nya – genomskinliga – toaletterna i Tokyo

Stor guide: 10 trendiga stadsdelar i Tokyo

10 vinresor i Europa – vandring, vyer och vinrankor

Podd:10 resmål i Japan bortom Tokyo och Kyoto


Text: Helle Kikerpuu • 2020-09-19
JapanRestipsMat och dryckRedaktionens favoriterTokyo

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen