Annons
Annons
Färgglada hus på Barbados

Barbados har det bästa av Karibien; god mat, stränder, vacker natur och härlig atmosfär. Foto: GettyImages/zstockphotos

Barbados

5 måsten i Barbados – världens nyaste republik

Barbados kan ibland misstas för ett enda stor "all inclusive"-resmål, men här finns vilda stränder, fantastisk mat och atmosfär om man masar sig ur solstolen.

Text: Helle Kikerpuu • 2021-12-02 Uppdaterad 2021-12-13

Stränder i världsklass

Barbados stränder är världsberömda, men kan ibland de se ut som charterkatalogomslag; fullproppade med parasoller och all inclusive. Styr undan från dessa om du vill ha en mer genuin upplevelse av Barbados. På stranden Bottom Bay på öns sydöstkust är det naturens lagar som styr. Havet är vildare, vindarna starkare och kitesurfarna ivrigare. Bottom Bay är ingen strand för den som söker kommers och service, utan för den som vill lyssna till havets brus och palmernas frasande.

Harrismith beach. En strand i solnedgången med palmer.
En annan strandpärla. Harrismith beach på Barbados. Foto: GettyImages/Matteo Colombo

Alla vägar leder till rom

När en tänker på Karibien kommer man osökt att tänka på rom (och kanske också pirater). Spritdrycken kan man absolut njuta av vid stranden och är man på till exempel Weston Beach kan man hänga på den traditionella strandbaren John Moore Bar. Sedan är ett besök på ett destilleri ett måste för den som älskar rom och vill grotta ner sig i lite historia. Anrika Mount Gay Rum of Barbados och St. Nicholas Abbey erbjuder guidade turer.

Festen på fiskmarknaden

Cou cou med flygfisk, cutters och fishcake är rätter som kommer med din Barbadosupplevelse. På ön finns matställen i alla prisklasser; från lyxig fine dining till enkla gatumatsställen och fisk finns alltid på menyn. Är du här en fredag kan du svänga förbi fiskmarknaden i Oistins. Musiken pulserar, fisken grillas, det luktar kolgrill och man kan lugnt luta sig tillbaka och ta in människorna, atmosfären och maten.

Vad ska vi äta till middag? Grillad fisk på Barbados! Foto: GettyImages/Visionkick

Musiken och rytmerna

Soca, Calypso, jazz, spouge, reggae, pop och dancehall. Alla är musikstilar som florerar på ön och är ens härliga soundtrack på resan. Och det är inte bara på klubbar eller på spelningar som musiken är huvudrollsinnehavaren. Är det tal om marknader eller festivaler kan du räkna med att musiken kommer ha en central plats även där. Festivalernas festival på ön är Crop Over som firas från våren och avslutas i augusti med karnevalen Grand Kadooment. Dessutom finns många andra festivaler året om – allt från jazz till electro.

Vrak och livet under ytan

Under ytan finns skeppsvrak, vackra koraller och mängder av fantastiska och unika fiskarter. På med cyklopen och dykutrustningen och fastna inte i ett horisontellt läge i solstolen. Vid Carlisle Bay Marine Park finns vraket The Berwyn. Här, på bara några meters djup, kan man upptäcka vrakets nya inneboende – koraller, fiskar och skaldjur. Runt omkring finns fin och mjuk sandbotten där man kan snorkla och möta plattfiskar och små havsålar.

Vrak vid Carlisle Bay på Barbados. Foto: GettyImages/Abstract Aerial Art


Text: Helle Kikerpuu • 2021-12-02
BarbadosKaribienSol och bad

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen