Annons
Annons
Foto: Sara Arnald. Illustration: Thomas Molén.

Foto: Sara Arnald. Illustration: Thomas Molén.

Dominikanska republiken

Guide: Santo Domingo

Vagabonds guide till hotell, restauranger och sevärdheter i Santo Domingo.

Text: Karin Wallén • 2015-12-20 Uppdaterad 2021-06-23

Resa dit

Resan från Sverige kräver minst ett byte, men ofta två, och kostar från drygt 7 000 kr. Till Fort Lauderdale och Miami i Florida flyger flera olika bolag, bland andra United Airlines, Delta Airlines. Därifrån -går flera dagliga avgångar till Santo Domingo med till exempel Spirit eller JetBlue, för under en tusenlapp, enkel resa. Du kan också flyga med Air France via Paris. Ett alternativ är British Airways från London till Punta Cana på östkusten. 

Ta sig runt

Taxi mellan stan och flygplatsen kostar 30 dollar, alltså ca 200 kr. Inom stan kostar en taxifärd ca 40 kr. Lokalbussarna, guagua, är i stan små minibussar som ofta sett bättre dagar. Billiga att åka med, när du klurat ut vilken som går vart. 

Zona Colonial är ett säkert och trevligt område att vandra runt i till fots. 

Guide: Santo Domingo

Äta och dricka

Du besöker inte Dominikanska republiken utan att äta mofongo – ett typiskt tillbehör -bestående av mosad matbanan, ofta tillagad med rikliga mängder vitlök och lite stekt fläsk. Kyckling, fisk och fläskkött, men också bönor och till -exempel aubergine och squash står ofta på menyerna – och skulle du tröttna på detta duggar pizzeriorna tätt. 

Ölen som serveras överallt heter Presidente och rommen, som är löjligt billig i butikerna, heter Brugal. 

Romdrinkar i massor finner du på barerna på till exempel Calle Hostos eller i västra änden av huvudgatan el Conde. 

Vid det stora torget Plaza España finns ett gäng exklusiva restauranger, med många turister som gäster. 

Billigare och mer genuint är det på Omeroliza D’Comer, på Calle Arzobispo Nouel 301. Restaurangen drivs av en känd dominikansk tv-kock, Genna
M Peña, som själv står i köket. Liten, populär och vardaglig restaurang med typiska dominikanska maträtter som kostar från 20 kr.

Bo

Vårt val: Casa Sánchez, på Calle Sánchez 260. Ett mysigt boutiquehotell med liten pool och trevlig service. Ligger bra till i koloniala zonen. Dubbelrum från 380 kr, casasanchezhotel.com. 

Hostel Casagrande, Calle Sánchez 254, är ett enkelt men välskött budgethotell som även har sovsalar. Dubbelrum från 160 kr, hostel-casagrande.com.

Hostal Nicolas de Ovando, Calle las Damas. Lyxhotell med bland annat gym och spa. Dubbelrum från 1 300 kr, mgallery.com. 

Prisläge

En stor (jumbostorlek) flaska Presidente (öl) kan du få för 20 kr och en Cuba Libre på en liten bar kostar ännu mindre. 

En maträtt på lokalt ställe kostar från 20 kr – och du blir mätt! Men vanligare är priser runt 40–80 kr. På restauranger som vänder sig till turister läggs ibland 10 procent serviceavgift och 18 procent skatt ovanpå priset. 

 

Guide: Santo Domingo
Mofongo.
En dominikansk klassiker.

Missa gÙ�rna!

Malecon. Strandpromenaden i Santo Domingo är inte mycket att skryta med, tyvärr. 

Missa inte!

Besöka en colmado.En fullbelamrad kvarters-butik som även fungerar som bar. Ta en Presidente och se livet pågå.

 

Guide: Santo Domingo

4 strand-utflykter

1. Isla Saona. En naturskön, oexploaterad ö med fina stränder och karibisk känsla, utanför det sydöstra hörnet av Dominikanska republiken. Det går arrangerade turer dit från huvudstaden och flera turistorter. 

2. Boca Chica. Dominikaner får bara söndagen ledig, och då är det en upplevelse att vara på plats i folkmassan. På Bocana Beach Club är det bra service och priser. Du kan ta en guagua (buss) till Boca Chica, eller taxi för 40 dollar enkel resa. 

3. Juan Dolio. Populär strandort med bitvis riktigt fin strand. Skön utflykt för sol, bad och dykning, men varningar utfärdas om att vara ute i Juan Dolio på natten.

4. Parque Nacional Jaragua. Vägen via Barahona är jättefin och bra att köra på men inne i nationalparken är det mer spartanskt vägunderlag. Väl framme är det bara du, kokosnötspalmerna och havet. Till den vykortssköna stranden Bahia de las Aguilas, som ligger i parken, går båtar från Cabo Rojo, som ligger nära parkens entré.

 

Guide: Santo Domingo

Text: Karin Wallén • 2015-12-20
Dominikanska republikenRestipsWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top