Annons
Fotolia.

Fotolia.

USA

10 tips för en lyckad roadtrip i USA

Att åka på en roadtrip i USA är något som står på mångas önske­lista. Vagabonds redaktionschef Fredrik Brändström är vår ­­USA-expert. Här delar han med sig av sina bästa tips!

Text: Fredrik Brändström • 2016-10-20 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

1. Stressa inte!

Det vanligaste felet som många gör är att man vill se ett för stort område på för kort tid. Att till exempel köra kust till kust kan se enkelt ut på kartan men du kommer att ångra dig om du spenderar merparten av roadtrippen instängd i en bil. Max 2 timmars bilkörning i snitt per dag är en bra tumregel. Själv föredrar jag att göra längre körningar vissa dagar och sedan låta bilen stå ett par dagar så att man har chansen att utforska ett ställe på riktigt. 

10 tips för en lyckad roadtrip i USA
Foto: Istock.

2. Förboka med måtta

Tipset att planera lagom (se punkt 4) gäller även hotell. Ett tips är att boka boende de första nätterna, och kanske de sista före hemfärd. Förboka även kring platser där du vet att det kommer att vara dyrt eller bli fullbokat, till exempel i städer som New York och i de stora nationalparkerna. Eller om du har siktat in dig på ett specifikt hotell som du bara måste bo på. Hur mycket man vill förboka är en smaksak, men det blir roligare och mer flexibelt om man inte förbokar allt. Bokar du via sajter som hotels.com finns alltid chansen att avbeställa rummen utan kostnad 24 timmar innan. 

Annons
10 tips för en lyckad roadtrip i USA
Fotolia.

3. Gör en budget

Gör en lista på vad du vill göra och se under din resa och skapa en budget anpassad till din reskassa. Låter vuxet och trist men du kommer kunna njuta mer av din resa om du inte behöver oroa dig för pengarna. Att resa i USA är inte lika billigt som det en gång var. Till och med bensinen som brukade vara snorbillig har gått upp en del i pris. Oväntade utgifter kommer alltid att dyka upp, något som till exempel är värt att tänka på är att en kostnad på 20–25 dollar per natt ofta tillkommer för parkering i de flesta stora städer. Enkla motell finns från runt 500 kr natten men 1 000–1 500 kr för ett dubbelrum är ofta standard. Den riktigt prismedvetna tar med sig tält – det finns gott om fina campingplatser över hela landet – eller väljer en större bil som man kan slagga i vissa nätter. Själv föredrar jag att snåla vissa dagar för att kunna gå “all in” andra dagar, både vad gäller boende, mat och aktiviteter.

10 tips för en lyckad roadtrip i USA

4. Planera lagom

En roadtrip är en chans att ta en paus från den inrutade vardagen. Så detaljplanera inte den exakta rutten innan du åker. Lämna utrymme för spontana stopp, omvägar och utflykter. Å andra sidan är det inte bra att ha för lösa planer och bara köra på måfå, då riskerar du att missa mycket. Läs på i god tid, gör en karta i till exempel Google Maps där du märker ut ställen som du är intresserad av att besöka och använd den som en grovskiss, men var beredd på att rucka på dina planer om något kul dyker upp.

10 tips för en lyckad roadtrip i USA
Istock.

5. Gps vs karta?

Gps är ett fantastiskt verktyg, särskilt om man befinner sig i en större stad och ska till en viss adress. Då vill man­­ ­inte sitta och panikbläddra i en vintageatlas. Dock så rekommenderar jag att du tar med en vanlig pappers­karta. Med bara gps är det lätt att man tappar orienteringen, och missar fina småvägar eller stopp som man hade uppmärksammat på en större översiktskarta. Och om du kör gps­ ­via mobilen är det inte heller säkert att du har uppkoppling eller mottagning hela tiden. 

10 tips för en lyckad roadtrip i USA

6. Välj rätt ressällskap

Att roadtrippa innebär långa dagar i bilen. Dagar då du är helt hänvisad till ditt resesällskap. Orsakerna till bråk kan vara allt från vems tur det är att köra till vilken musik man ska lyssna på. Välj därför resesällskap med omsorg, om du inte vill solka ner ditt livs resa med onödigt gnabb. Gärna någon/några med hyfsat lika vanor och intressen som du själv. Prata igenom innan vad ni vill göra och få ut av resan. Ett krav borde vara att personen du åker med har körkort så att ni kan dela på körningen.

10 tips för en lyckad roadtrip i USA
Istock.

7. Stora vs små vägar?

Väljer man den snabbaste vägen mellan två destinationer på gps:en så hamnar man ofta på de stora interkontinentala motorvägarna. På dessa flerfiliga transportleder går det effektivt att ta sig fram, men det är också lite själadödande i långa loppet och omgivningarna ser ungefär likadana ut oavsett vilken del av landet du befinner dig i. Ofta är det mer givande att leta sig fram på mindre vägar och kunna stanna till i små gulliga hålor. Är det inte just det man drömmer om när man planerar sin roadtrip? Med detta sagt så kan det ibland också vara väldigt tidsödande att bara köra på små vägar, särskilt som inte alla är särskilt scenic.  Återigen – en gyllene medelväg är det bästa. Ibland vill man bara komma fram snabbt, ibland vill man cruisa i lugn takt och njuta av utsikten. 

10 tips för en lyckad roadtrip i USA
Fotolia.

8. Håll koll på farten

Kör du mycket bil genom USA kommer du förr eller senare att bli stoppad av en polis, det hör på något sätt till en riktig roadtrip. Även i de mest avlägsna trakter finns det gott om trafik­poliser som spanar efter dig med bly i högerfoten. En polis som vi träffade i USA sade att det vanligaste felet som turister gör är att titta för mycket på den vackra utsikten och inte på hastighetsmätaren. Ett tips är att använda farthållaren på bilen så undviker du att inte bli alltför fartblind och dra på dig en onödig fortkörningsbot. 

10 tips för en lyckad roadtrip i USA

9. Packa rätt

Beroende på var i USA du ska köra och vilken årstid så är det några saker som är guld värt att ha med i bilen. En kylbag där man kan lägga drickor och mat på kylning är suveränt (kan köpas på plats). Keps, cowboyhatt eller någon annan typ av huvudbonad är ett måste för att skydda sig mot solen. Ett par CD-skivor är inte heller så dumt att ta med, ibland finns ingen möjlighet att streama musik från telefonen genom bilstereon. Och man kan snabbt tröttna på radiokanalerna med kristen countrymusik

10 tips för en lyckad roadtrip i USA
Istock.

10. Boka rätt bil 

Boka alltid hyrbil på nätet hemifrån. Det är billigare och dessutom ingår en försäkring som du måste betala extra för om du bokar på plats i USA. Undvik frestelsen att uppgradera på plats – det blir alltid dyrare än att boka exakt den bil man vill ha på nätet på förhand. De flesta amerikanska bilar är rymliga och komfortabla så väljer du den billigaste bilen i mellanklass kan det inte gå fel (om ni är två som reser). Undvik de absolut minsta kompaktbilarna. Det är inte kul att ligga med en liten Nissan på motorvägen och bli omkörd av 18-hjuliga långtradare från både höger och vÙ�nster. Många drömmer om att hyra en cab i USA och jag kan inte sticka under stol att det är en ganska grym känsla att susa fram längs kusten i Kalifornien eller Florida med en taklös bil. Men efter ett par timmar med suffletten nere känner man sig ganska urblåst, och dessutom kan man inte ha resväskor i bagageutrymmet på många bilmodeller så länge man har taket nerfällt. Coolt, ja, men också en gnutta opraktiskt.

Gilla Vagabond på Facebook för fler sådana här artiklar i ditt flöde.

Roadtrip i USA – med bil från Las Vegas till New Mexico


Text: Fredrik Brändström • 2016-10-20
USAInför resanListorRoadtrip
Annons

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top