Annons
Annons
Waikiki med vulkankratern Diamonds Head i bakgrunden. Om du en gång har varit på Hawaii kommer du alltid att längta tillbaka. Foto: Johanna Jackson.

Waikiki med vulkankratern Diamonds Head i bakgrunden. Om du en gång har varit på Hawaii kommer du alltid att längta tillbaka. Foto: Johanna Jackson.

Restips

9 måsten på drömlika Oahu, Hawaii

Välkommen till Oahu – en polynesisk paradis-ö där verkligheten överträffar fantasin. Har du varit här kommer du för alltid att längta tillbaka.

Text: Johanna Jackson • 2016-05-06 Uppdaterad 2021-06-23

Oahu är Hawaiis tredje största ö men tillräckligt liten för att du ska kunna göra en roadtrip till valfri destination och fortfarande vara tillbaka på strandpromenaden för en Mai Tai lagom till solnedgången. 

Ön är smyckad med branta veckade berg som ringlar fram genom inlandet. Som hopvecklade smaragdgröna gardiner till ett fönster mot paradiset. 

9 måsten på drömlika Oahu, Hawaii
Tropisk idyll. Foto: Johanna Jackson.

Runt kusten vilar mjuka sandstränder och vatten som är så turkost att man skulle kunna tro att det var photoshoppat. En vistelse här bjuder på en unik blandning av amerikansk-polynesisk kultur, magiska vandringsleder och vidunderlig natur. Här listar vi 9 favoriter på ön. 

1. Frukost på Bogarts – acai-skålar och bagels

På Bogarts Cafe, i utkanten av Oahus framficka och främsta stad Honolulu finns allt du kan tänka dig i frukostväg. Maten som erbjuds smakar tropiskt med en amerikansk twist. Inredningen påminner lite om en traditionell amerikansk diner. Du kan vara så nyttig eller så onyttig som du vill. Välj bland fruktsmoothies fullproppade med guava och acaibär, nyttiga musli-skålar strösslade med kokosnötflingor, fattiga riddare med färska jordguppar och sirap, frukostburritos, bagels och mycket mer. 

3045 Monsarrat Ave, Honolulu. (bogartscafe.webs.com.) Väldigt prisvärt men ta med cash. Serverar även lunch. 

9 måsten på drömlika Oahu, Hawaii
Bogarts Café är Honolulus skönaste frukostställe.

2. Waikiki Beach – snorkla med sköldpaddor 

Om Honolulu är Oahus framficka så är Waikiki öns polerade kronjuvel. På strandkanten trängs stora lyxhotell med pråliga restauranger och flashiga barer. I vattnet syns en och annan surfare som rider in på de mjuka vågorna men det som är mest spännande är vad som gömmer sig under ytan. Några hundra meter ut från strandlinjen finns nämligen en rengöringsstation för områdets havssköldpaddor. Här samlas de i tio-tal och låter sig putsas rena av hungriga fiskmunnar. Ett perfekt sätt att få se de vackra varelserna på nära håll är att ta sig ut hit med en kombinerad snorkel- och båttur. Bli inte överraskad om delfiner slår följe med båten.

Ett företag som annordnar turer med katamaran är Sail Holokai (sailholokai.com). Pris från 60 dollar. En annan bra snorklingsplats som du inte behöver ha båt för att ta dig till är Hanuma Bay. 

9 måsten på drömlika Oahu, Hawaii
I de varma vattnen utanför Oahu kryllar det nästan av havssköldpaddor. Foto: Istock.

3. Diamonds Head – bästa utsikten över Honolulu

Vid den slocknade vulkankratern Diamonds Head finns en vandringsled som tar dig högt upp ovanför Waikikis solbadande strandbesökare till en makalös utsiktsplats med panoramavy över staden. Vandringen tar cirka 2 timmar att göra och in i, och längs med kratern. Ett måste. 

9 måsten på drömlika Oahu, Hawaii
In genom berget för att komma ut till…Foto: Istock.
9 måsten på drömlika Oahu, Hawaii
Den här utsikten! Foto: Johanna Jackson.

4. Lanikai – paddla kajak till en av världens vackraste stränder 

På Oahus östra sida nära Kailua ligger kanske en av världens vackraste stränder. Om du vill ha len och vit sand och böljande palmer har du i alla fall hittat rätt. Lanikai, som betyder “himmelskt hav” är en dold oas som enklast nås med kajak, en tur som tar cirka 40 minuter enkel väg.

Vi använde oss av Kailua Beach Adventures (kailuasailboards.com) Hyra för en kajak en dag kostar från 59 dollar. Bra att känna till är att det varken finns livräddare eller toaletter på stranden. 

9 måsten på drömlika Oahu, Hawaii
Det sägs att Lanikai är en av världens vackraste stränder. Foto: Istock.

5. Upplev de gröna veckande bergen

Ta buss eller taxi, det spelar ingen roll hur du tar dig dit men Oahus inland måste upplevas. Ett av det bästa sättet att upptäcka ön är så klart att hyra bil (förslagsvist en cabriolet) och då kan ni samtidigt pricka av några av de andra punkterna på listan och se de dimhöljda gröna bergen på vägen. En väg som går mellan Honolulu och Kailua är Pali Highway (Route 61) som även tar dig förbi dånande vattenfall och den populära utsiktsplatsen Pali Lookout. 

9 måsten på drömlika Oahu, Hawaii
Oahus vackra bergskedjor måste upplevas. Foto: Istock.

6. Makapu’u Trail – bada i tidvattenspoler    

Det finns en välbevarad hemlighet nedanför stupen som kantar vandringsleden Makapu’u trail. Här finns några naturliga tidvattenpooler som Stilla havet våldsamt slår in sina vågor över och skapar höga och tillfälliga ridåer av saltvatten. Poolerna är populära bland lokalbefolkningen och de som är tillräckligt äventyrliga för att ta sig ned för den branta grusstigen.

Ta dig hit: Ta väg nummer 72 mot Makapu’u Beach. Det finns inte riktigt någon parkering men folk parkerar längs vägkanten. Stigen som leder hit är väldigt brant och vattnet i poolerna är tidvist strömt, besök sker på egen risk. Leta efter skylten som syns på bilden. 

9 måsten på drömlika Oahu, Hawaii
Naturens egna simbassänger. Foto: Johanna Jackson.
9 måsten på drömlika Oahu, Hawaii
Vandring sker på egen risk. Skylten vid stigen som leder ner till tidvattenpoolerna. Foto: Johanna Jackson.

7. Pearl Harbor – en lektion i krig

Står man vid kanten av minnesmonumentet som vilar över USS Arizona kan man fortfarande se bubblor av olja sippra upp från det sänkta stridskeppet. När det bombades av Japanska flygplan 1941 tog det med sig
1 177 män i djupet vars namn nu är förevigade på en av monumentets vita väggar. För många amerikaner vore det nästan ohederligt att besöka Oahu utan att besöka militärbasen. För svenskar är det en intressant inblick i amerikansk historia. 

Mer information och biljetter p�pearlharborhistoricsites.org

9 måsten på drömlika Oahu, Hawaii
Minnesmonumentet USS Arizona vilar över det sjunkna skeppet. Foto: Istock.

8. Byodo-in – buddistiskt tempel på Hawaii

Inbäddad i en grön dal och vilandes framför den vackra bergskedjan Koolau Range ligger det buddistiska templet Byodo-In – en minnesplats för att hedra de fÙ�rsta japanska immigranterna till Hawaii. Inuti templet finns en Buddha i guld och utanför, i den vackra japanska trädgården strövar påfåglar fritt kring dammar fyllda av feta karpfiskar. En utflykt hit rekommenderas. 

Mer info: byodo-in.com

9 måsten på drömlika Oahu, Hawaii
Foto: Puneet Abbott via Flickr/Creative Commons.

9. Middag på Duke’s 

Direkt på Waikiki Beach på Oahus version av Las Vegas flashiga huvudgata “The Strip” hittar du Duke’s – en restaurang tillägnad surflegenden Duke Kahanamoku a.k.a “The big Kahuna” som kom att populärisera sporten på början av 1900-talet. 

Atmosfären är en aning tillgjord och mycket av inredningen består av nyproducerade nostalgiprylar på temat Hawaii som gör att det känns lite som att befinna sig i en nöjespark. Men med det sagt så gör de goda drinkarna, den levande musiken och restaurangens fördelaktiga läge mitt i smeten att den ändå är värt ett besök. 

2335 Kalakaua Ave, Honolulu. Glöm inte att boka bord i förväg. 

9 måsten på drömlika Oahu, Hawaii
Lite turistigt men ändå värt det. Duke’s Waikiki. Foto: Duke’s/Facebook.

Missa inte att gilla Vagabond på Facebook för mer reseinspiration i ditt flöde!

24 timmar i Rio de Janeiro – en perfekt dag i Brasiliens festligaste stad

15 tecken på att du är beroende av resor

Fail! – 31 översättningar som gått käpprätt åt skogen

Paradis! Är det här världens bästa stränder?


Text: Johanna Jackson • 2016-05-06
RestipsUSAHawaiiListorSol och bad

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top