Annons
Annons
En riktig drömresa – öluff i Hawaii. Foto: Gettyimages.

En riktig drömresa – öluff i Hawaii. Foto: Gettyimages.

Restips

Öluff i Hawaii – från Oahu till Kauai

Hawaii – en riktig drömresa! Och när du väl tagit dig så långt vore det väl dumt att bara se en av öarna i ögruppen Hawaii. Här finns så mycket att upptäcka – från spännande kultur till vulkaner och paradisstränder.

Text: Fredrik Brändström • 2021-04-18 Uppdaterad 2021-09-15

Oahu

Porten till paradiset

Gnugga ögonen och blicka ut över turkost vatten, surfare, palmer och kritvit sand. Välkommen till paradiset! Waikiki Beach utanför Honolulu är för de flesta inkörsporten till Hawaii och är trots alla stora hotell en behaglig plats att vara på. Varva ner här i ett par dagar, njut av poké bowls och Mai tai-drinkar och kanske hoppa på en surfkurs innan du ger dig ut för att upptäcka resten av ön. Följ vägen längs kusten och stanna för att bada eller snorkla.

På öns östra sida ligger Kailua som är ett skönt ställe att stanna ett par dagar. Betydligt lugnare än Waikiki och med några av Oahus mest spektakulära playor i närheten, till exempel Lanikai som ofta hamnar högt upp på rankinglistor över världens vackraste stränder. Fortsätt upp längs Windward Coast och du är snart uppe i surfarnas mecka North Shore. Vintertid är strömmarna så starka att man bör tänka sig för innan man hoppar i, men det är ett spektakel bara att njuta av surfarnas konster och de mäktiga vågorna.

Missa inte heller att upptäcka Oahus inre på vägen tillbaka. Pali Highway (Route 61) mellan Honolulu och Kailua tar dig förbi dånande vattenfall och grönskande klippor – som hämtat ur filmen Jurassic Park.

Tips på boende – Oahu:

Ke Iki Bungalows. Bo i en egen bungalow med kök vid stranden på Oahus North Shore. Lugnt, rent och familjevänligt.

Resa till Oahu:

Honolulu är ca 6 timmar med flyg från Los Angeles.

Öluff i Hawaii – från Oahu till Kauai
Lanikai Beach – strandfavorit på Oahu. Foto: Gettyimages.
Öluff i Hawaii – från Oahu till Kauai
Foto: Gettyimages.

Big Island

Hawaiis hjärta

När du dimper ner i Kailua-Kona på Big Island så möts du av ett betydligt lugnare tempo än på Oahu. Big Island, eller Hawaii som den heter egentligen, är en plats där hawaiiansk kultur och traditioner fortfarande har en stark ställning. Det är också en naturskön plats där miljöerna och klimatet kan skifta snabbt mellan kargt och ogästvänligt till lummigt och tropiskt. Och glöm inte bort att ta med snorkel och cyklop – livet under ytan är en stor del av behållningen på Big Island. I Kona kan du hoppa på en båttur för att dyka eller snorkla med djävulsrockor. Och i Kealakekua Bay lite längre söderut kommer du garanterat att få se delfiner. Sköldpaddor och fiskar i alla världens färger ser man nästan var man än hoppar i.

Gör en biltur tvärs genom ön och stanna vid 4 207 meter höga Mauna Kea, där du kan vandra upp till toppen och njuta av solnedgången och natthimlen där stjärnorna lyser klarare än någon annanstans på jorden. Ett måste Ù?r också ett besök på Volcanoes National Park längst nere i söder, där naturen ständigt är under förändring och den stora vulkanen fräser ut kaskader av lava. Även här finns fina vandringsleder genom utomjordisk natur.

Bila sedan upp längs östkusten och gör ett stopp i Waipio Valley, en naturskön plats med en svart lavastrand som är inramad av höga klippor och tropisk grönska. Detta är en av de mest isolerade platserna i Hawaii, och har du tid så rekommenderas att utforska den grönskande dalen där många fina vattenfall gömmer sig.

Tips på boende – Big Island:

Hawaiian Oasis Bed & Breakfast. Skippa jätteresorterna längs västkusten och ta in på detta mysiga bed & breakfast nära Kona.

Resa till Big Island:

Flyg Honolulu–Kona tar 45 min.

Öluff i Hawaii – från Oahu till Kauai
Snorkel och cyklop är ett måste på resan! Foto: Gettyimages.
Öluff i Hawaii – från Oahu till Kauai
Säregna lavalandskap på Big Island. Foto: Gettyimages.

Maui

Smekmånadsön

Hawaiis näst största ö kallas i folkmun för The Island of Valleys och var från början två öar, som växt samman. Idag är Maui älskad för sin rika variation med allt från stränder och avkopplande resorter till stupande vulkaner, frodig regnskog och migrerande valar. På soliga västkusten ägnar du dig med fördel åt lata dagar på stränder som Makena Beach State Park (Big Beach) eller Hamoa Beach.

Men Mauis höjdpunkt är öns nordöst­ra­ kust. Här slingrar sig den vackra kustvägen Hana Highway från Kahului i norr genom frodig regnskog förbi vattenfall, över ett 50-tal broar och längs svarta lavastränder till nationalparken Haleakala i söder. Lär dig om öns mytologi och legender i byarna du passerar, njut av dofter som eukalyptus och lavendel och stanna till i den hippa vindsurfingbyn Paia och stranden Hookipa Beach för surf i högsta klass.

Tips på boende – Maui:

Aloha Surf Hostel ligger i Paia på öns norra kust.

Resa till Maui:

Flyg från Kailua-Kona på Big Island till Maui tar 45 min.

Öluff i Hawaii – från Oahu till Kauai
Maluaka Beach på södra Maui är ett populärt ställe att uppleva olika arter av sköldpaddor. Foto: Gettyimages.
Öluff i Hawaii – från Oahu till Kauai
Three Bears, ett av många fina stopp längs Hana Highway på Maui. Foto: Gettyimages.
Öluff i Hawaii – från Oahu till Kauai
Surf’s up! Att testa att surfa är nästan obligatoriskt i Hawaii. Foto: Gettyimages.

Kauai

Tropiskt underverk

Den som faller för storslagen natur, majestätiska dalar och raviner kommer att älska den gröns­kande ön Kauai. Det var här som filmen Jurassic Park spelades in, och somliga platser på ön är endast åtkomliga med båt eller flyg. Hyr en bil och bege dig norrut till den hippa surfbyn Hanalei. Den dramatiska nordkusten är som en kuliss av stupande berg, vita sandstränder, tropiska blommor och avslappnade byar. Här ligger också den spektakulära kuststräckan Na Pali Coast, som förtjänar sin tid.

Ge dig ut på ett flerdagars äventyr längs kustleden Kalalau Trail, hyr kajak eller följ med på en dagstur med katamaran för att utforska kursen vattenvägen. Lika dramatiska naturupplevelser väntar på västra Kauai i Waimea Canyon som kallats för Stilla havets svar på Grand Canyon. De rödskimrande klippväggarna i den jättelika kanjonen står i bjärt kontrast till de grönskande bergen.

Bästa vy får du från utsiktsplatserna Waimea Canyon Lookout eller Puu Hinahina Lookout. I solsäkra södern väntar ett par dagars strandhäng och en tidsresa i den historiska och pittoreska staden Old Koloa Town som satte grunden för Hawaiis kommersiella sockerproduktion.

Tips på boende – Kauai:

Hanalei Surf Board House är en grönskan­de, familjär getaway i byn Hanalei.

Resa till Kauai:

Flyg från Maui till Kauai tar 50 min.

Öluff i Hawaii – från Oahu till Kauai
Na Pali Coast på Kauai är häftig att uppleva från ovan, men att vandra i det veckade landskapet är också ett minne för livet! Foto: Gettyimages.
Öluff i Hawaii – från Oahu till Kauai
Vattenfall och grönska finns det gott om på alla öarna. Foto: Gettyimages.

Så reser du runt

Det är inte längre möjligt att resa med färja i Hawaii förutom mellan Maui och de närliggande öarna Molokai och Lanai. Men flygförbindelserna är normalt sett mycket bra, boka via Hawaiian Airlines som kör mellan alla öarna.

Öluff i Hawaii – från Oahu till Kauai
Illustration: Kim Appelbom.

Öluffa i Kap Verde – från Santo Antão till Sal

Öluffa i Grekland – ta båten mellan sju grekiska öar

Hawaii – drömresa till Oahu & Big Island

Guide: Oahu & Big Island, Hawaii


Text: Fredrik Brändström • 2021-04-18
RestipsUSABåtresorHawaii

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top