De röda karaktäristiska spårvagnarna i New Orleans French Quarter fick sig nyligen ett ansiktslyft efter förödelsen av orkanen Katrina i 2005. Foto: Istock.

De röda karaktäristiska spårvagnarna i New Orleans French Quarter fick sig nyligen ett ansiktslyft efter förödelsen av orkanen Katrina i 2005. Foto: Istock.

Restips

Guide: Louisiana, USA

Tips på aktiviteter, boende och restauranger i New Orleans och delstaten Louisiana.

Text: Fredrik Brändström • 2016-04-08

Snabbfakta: Louisiana

Bäst tid att åka: nov–juni. Sommarmånaderna är väldigt heta och fuktiga och hösten kan bjuda på orkaner.
Valuta: 1 dollar = ca 9 kr.
Landsnummer: + 1.
Tidsskillnad: – 7 timmar.
Antal invånare: 4,5 miljoner.
Huvudstad: Baton Rouge.
Största stad: New Orleans.
Visum: nej, men glöm inte att fylla i din ESTA på nätet innan avfärd.

Resa dit

Flyg till New Orleans kostar från ca 5 500 kr. Inget flygbolag flyger direkt från Europa till Louisiana. Minst en mellanlandning, vanligtvis i USA. Louis Armstrong Airport ligger ca 2 mil utanför New Orleans. Det finns flygbussar som kör in till New Orleans, 2 dollar för den långsammaste (jeffersontransit.org), 24 dollar för en lite snabbare (airportshuttleneworleans.com). Att ta taxi är snabbt och överkomligt om ni är ett mindre sällskap, ca 35–40 dollar till downtown.

Resa runt

Hyra bil kostar från 2 000 kr/vecka. Billigast är att hyra och lämna tillbaka på flygplatsen, dock så är det inget måste att ha bil inne i New Orleans. I French Quarter där de flesta turister hänger går det utmärkt att ta sig fram till fots. Taxi funkar bra för längre sträckor inom staden.

Bo

Att bo i New Orleans är rätt dyrt. Ofta värt att hyra via airbnb eller liknande sajter. 

Hyfsat prisvärda Frenchmen Hotel ligger i mysiga Marigny, mitt på stadens främsta musikgata Frenchmen Street. Från 100 dollar. 417 Frenchmen St, frenchmenhotel.com.

Cajun Cabin Guest Cottage. Hemtrevligt bed & breakfast ute i Cajun Country. Mark och Peggy är trevliga värdar som kan mycket om omgivningen. Ligger i ett villaområde i lilla Arnaudville. Finns även på Airbnb. 85–100 dollar. 113 E Railroad St, cajuncabinguestcottage.com

Blue Moon Saloon Guesthouse. Enkelt hotell i centrala Lafayette på krypavstånd till Blue Moon Saloon, en
av stadens mest populära musikklubbar. Från billiga sängar i sovsal till 70 dollar för dubbel-rum. 215 E Convent St, bluemoonpresents.com.

Oak Alley. Drömmer du om att tillbringa en natt på en sydstatsplantage från 1800-talet? Oak Alley har synts i många filmer, t ex Django Unchained. En stuga kostar från 175 dollar med frukost. Laura Plantation som nämns i reportaget ligger i närheten. oakalleyplantation.com.

Guide: Louisiana, USA
French Press, Lafayette. Foto: Johan Marklund.

Äta

Louisiana är kÙ?nt för sin matkultur. Här finns lands-bygdens rustika cajunkök och den för-finade kreolmaten i New Orleans. Bland de lokala specialiteterna finns grytor som gumbo och jambalaya, po-boy (fylld baguette) och boudin (cajunkorv). Cajunkräftorna får inte heller missas!

Cochon. I New Orleans finns en uppsjö av restauranger- av hög klass, men cajunmat hittar man främst en bit utanför staden. Cochon är ett undantag. Har även en enklare deli på samma adress, Cochon Butcher-. 930 Tchoupi-toulas St, cochonrestaurant.com.

Vårt val: French Press i Lafayette, populärt för frukost och lunch. Rika smaker med influenser från cajunköket. 214 E Vermilion St, thefrenchpress
lafayette.com.

Hawks Crawfish. Skaldjursrestaurang mitt ute i ingenstans. Öppnar lagom till kräftsäsongen. 416 Hawks Rd, Rayne, hawkscrawfish.com.

Inspiration

Treme, tv-serie som skildrar vardag och fest i New Orleans i spåren av Katrinakatastrofen.™?

True Detective, tv-serie vars första säsong är inspelad på Louisianas landsbygd. 

Beast of a Southern Wild. Sagoaktig film från 2012 som utspelar sig i Louisianas träsk. 

James Lee Burkes deckar-romaner om snuten Dave Robicheaux- utspelar sig i New Orleans och New Iberia.

Bayou Farewell av Mike Tidwell. Reportagebok om kampen för att rädda våt-markerna utanför Louisianas kust. Finns endast på engelska.

Guide: Louisiana, USA
Pampig entré till plantagegården Oak Alley. Foto: Johan Marklund.

Missa inte!

Zydecofrukost. I Cajun Country har många ställen- livemusik på helgerna-, en av de mest populära tillställningarna är zydecofrukostarna på Café des Amis i Breaux Bridge. Öppnar redan klockan 8 på morgonen. Ät, drick, dansa! 
140 East Bridge St, cafedesamis.com

Missa gärna! 

Avery Island. Ett populärt utflyktsmål, bland annat för att fabriken som tillverkar tabasco ligger här. Inte mycket intressantare än ett studie-besök på Abb i Västerås om du frågar mig.

4 fantastiska festivaler i Louisiana

Vill du uppleva Louisiana i sitt esse så tajma besöket med någon av dessa vårfestiviteter. 

1. Mardi Gras, New Orleans.
Fettisdagen firas på många ställen i världen men ingenstans som i New Orleans. Under dessa dagar stannar det normala livet upp och folk går man ur huse för att spöka ut sig och festa som om det inte fanns någon morgondag. Hålls i februari.

2. New Orleans Jazz Festival.
En av USA:s främsta musikfestivaler. Fullspäckad vecka med blues, cajun, jazz, zydeco och mycket annat. Hålls vanligtvis i slutet av april och fortsätter tills början av maj.

3. French Quarter Festival.
Fokuserar främst på jazz, i kvarteren där musikstilen föddes. Hålls i april. 

4. Festival International.
Franskspråkig musikfestival i Lafayette, med artister från hela världen. Gratis inträde. Hålls i slutet av april.

 Gilla Vagabond på Facebook för gratis guider, inspiration och fler artiklar om resor!

Guide: Louisiana, USA

Text: Fredrik Brändström • 2016-04-08
RestipsUSANew OrleansWeekendresa

Scroll to Top