Annons
Annons

Vad får man inte missa i Yosemite? Vi guidar till upplevelserna värda att kolla in. Foto: Unsplash

Usa

Guide till Yosemite – se och göra i nationalparken

Den amerikanska nationalparken Yosemite är en dröm för alla naturälskare. Här är vår guide till saker att göra i parken i Kalifornien.

Text: Marie Kjellnäs • 2024-04-05 Uppdaterad 2024-04-07

Fakta om nationalparken

Yosemite nationalpark, som instiftades 1890, är 3 081 kvadratkilometer stor och sträcker sig över Sierra Nevada-bergens västra sluttningar i Kalifornien. Yosemite är känt för sina ståtliga granitklippor (El Capitan, Half Dome …), många vattenfall och redwoodträden Giant Sequoias. Parken lockar vandrare, klättrare och naturnjutare från hela världen.

Inträde

20 dollar för en person, 35 för en fylld personbil. Entréerna är öppna 24 timmar om dygnet och du behöver inte förboka ditt besök. Mer info: nps.gov/yose (missa inte gratis-appen), yosemite.com.

Läs också tillhörande reportage: Äventyr i Kaliforniens vandringsmecka Yosemite

Yosemite är vackert flera årstider om året. Foto: Unsplash

Resa hit

Bussar går från Kaliforniens större städer och närliggande stater till Yosemite Valley, och under högsäsong andra delar av parken. På plats finns gratis shuttle-bussar. Bil är smidigt under lågsäsong, annars svårt med parkering.

Boende

I Yosemite Valley finns bland annat anrika hotellet The Ahwahnee samt några campingplatser och stugor – boka i god tid! Har du tänkt röra dig till andra delar av parken kan det vara smidigare, lugnare och billigare att bo utanför dalen. Vi bodde på The Yosemite Bug Resort i Midpines, ungefär fyra mil från den västra entrén.

Anrika hotellet The Ahwahnee. Foto: Sofie Lantto

3 toppar att bestiga

Yosemite kryllar av maffiga berg. Här är tre som inte kräver klätterkunskaper:

Half Dome, 2 696 meter

En ikonisk topp, en rejäl utmaning. Turen startar vid Happy Isles i Yosemite Valley och är totalt 22,7 kilometer lång. Den är tuff, brant – och sista 130 meterna klättrar du fritt på en vajerstege. Tillstånd krävs och lottas ut, de flesta i mars men även dagligen. Ansök på recreation.gov/permits/234652.

Mt. Hoffmann, 3 305 meter

En rejäl topp, var beredd på lite höjdsjuka. Men turen är inte så fasligt lång, bara 9,6 kilometer totalt och 600 höjdmeter – kan fixas på en halvdag. Vackra vyer över May Lake, Half Dome och Tenaya Lake. Start vid May Lake Trailhead, strax efter Olmstead Point längs Tioga Road.

Eagle Peak, 2 362 meter

På den här toppen hittar du Yosemites allra vackraste vyer. En tuff tur på 18,5 kilometer inklusive hela 1 309 höjdmeter. Vanligt är att starta vid Camp 4 i Yosemite Valley och följa Yosemite Falls Trail (och själva fallet får du på köpet)

Den som gillar att vandra kommer att kunna underhålla sig länge i Yosemite. Foto: Getty Images

4 vattenfall att utforska

Våren och försommaren är vattenfallens högtid, men några av dem är värda en tur även under lågsäsong:

Nevada Falls, 181 meter

Två vattenfall i en smäll får du genom att gå Mist Trail från Happy Isles i Yosemite Valley, upp till först Vernal Falls och därefter Nevada Falls. Turen är en dryg mil lång, lite beroende på vägval, och innefattar 600 höjdmeter. Under våren och försommaren kommer du att bli blöt! Bra fart även senare på året.

Upper Yosemite Falls, 740 meter

Leden som går till Nordamerikas högsta vattenfall anlades redan 1873–1877 och hör till nationalparkens äldsta. 11,6 kilometer tur och retur är det som gäller, inklusive en svettig stigning i serpentiner på totalt 992 höjdmeter. Du hittar leden från Camp 4 i Yosemite Valley. Inte så mycket drag efter snösmältningen.

Yosemite Falls delas in i övre och nedre delen – bara att välja vilken etapp du känner dig sugen på. Foto: Unsplash

Lower Yosemite Falls, 97 meter

Sugen på en liten men naggande god tur till ett trevligt vattenfall? Från busshållsplats nr 6 i Yosemite Valley kan du slå in på leden till Lower Yosemite Falls, som är en platt och lättvandrad loop på 1,6 kilometer. Det här fallet är en del av Upper Yosemite Falls, själva slutklämmen.

Chilnualna Falls, 210 meter

I Wawona, söder om Yosemite Valley längs väg 41, kan du få en utanför-dalen-upplevelse som inkluderar ett vackert vattenfall. För att nå fallet följer du en 13 kilometer lång led, som bitvis är ganska tuff med en stigning på totalt 730 höjdmeter. Du startar vid Chilnualna Falls parkeringsplats längs Chilnualna Falls Road, och följer till en början den livliga bäcken Chilnualna Creek.

Läs också:

Äventyr i Kaliforniens vandringsmecka Yosemite

Årets bästa resor 2024 – bästa vandringen

Världens bästa vandringar – 15 enastående leder att vandra


Text: Marie Kjellnäs • 2024-04-05
RestipsUSAAktiv semesterGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen