Annons
Annons

Vart ska man resa för bästa aktiva resorna 2024? Vagabond har tagit fram spåkulan och listar 5 heta destinationer. Foto: Getty Images

Nyhet

Årets bästa resor 2024 – bästa vandringen

Aktiva resor är en trend som fortsätter att öka. Här är fem destinationer som passar särskilt bra för dig som gärna rör dig på semestern!

Text: Fredrik Brändström • 2024-01-25 Uppdaterad 2024-01-25

1. Wales

Mellan medeltida borgar

I systrarna Brontës 1800-talsromaner skildras utflykter med tåg till kusten för vandringar i den friska havsluften. Ett restips som står sig! Cambrian Coastline-tåget tar dig från engelska Shrewsbury till Cardigan Bay för real ale på puben, krabbfiske på kajen och uppfriskande promenader längs stränderna. Fina sträckor är Porthmadog–Criccieth (10 km), Aberdyfi–Tywyn (7 km) och Barmouth–Harlech (17 km). En populär vandringsled utgår från Barmouth via den ikoniska järnvägsbron upp till Dolgellau. En annan naturskön vandring är Ardudwy Way, en fyra mil lång led en bit in i landet mellan Barmouth och Llandecwyn. Avsluta vandringsveckan med att ta Snowdon Mountain Railway upp på Wales högsta topp och vandra ner. 

Läs reportaget om att tågluffa i Wales – ett naturskönt äventyr


Tåg: thecambrianline.co.uk, kustvandringar: walescoastpath.gov.uk samt inlandsleden: taithardudwyway.com

Fyren Twr Mar hittar man på natursköna Llanddwyn Island i Wales. Foto: Getty Images

2. Patagonien

Äventyrens land

Att vandra i södra Argentina kan vara en idyllisk upplevelse. Härliga sommartemperaturer, storslagna vyer och inte en mygga så långt ögat kan nå. I skuggan av 3 405 meter höga Mt Fitz Roy, bland sjöar, glaciärer och gammelskog, slingrar sig otaliga stigar och vandringsleder som man kan utforska på egen hand från El Chaltén, Argentinas officiella vandringshuvudstad. Några timmars bilresa söderut ligger El Calafate, som också huserar den närmsta flygplatsen. Här hittar man Perito Moreno-glaciären, och utöver vandringsleder finns möjligheter till kajakpaddling och cykling.

Perito Moreno-glaciären är en av de största sevärdheterna i Patagonien. Foto: Getty Images
Mycket att upptäcka både ovan och under ytan! Foto: Getty Images

Räcker inte det kan man fortsätta resan söderut till Ushuaia i Eldslandet, där landskapet är om möjligt ännu vildare och vackrare. Med utsikt över Beaglekanalen kan man vandra, cykla, rida eller köra från höjdpunkt till höjdpunkt med vetskapen att söderut finns bara obebodda öar och öppet hav innan man slutligen når Antarktis. 


visitpatagonia.com.ar/en finns gott om information om resmål, aktiviteter och researrangörer i regionen

3. Riva del Garda, Italien

Lekpark för vuxna

Gardasjöns rykte som en sömnig pensionärsdestination är på god väg att försvinna. Åtminstone i det norra hörnet av sjön som är en veritabel lekstuga för vuxna med outsinliga möjligheter till fysiska aktiviteter såväl på vattnet som uppe i bergen. Riva del Garda är en bra bas för att utforska detta område, en charmig italiensk småstad med strand mitt i byn. Ska man bara göra en vandring under resan så rekommenderas Ponale som startar från Riva de Gardas centrum, mer en långpromenad i uppförsbacke än en krävande hajk (rutten är också populär bland cyklister). Avsluta med en öl på Ponale Alto Belvedere med makalös utsikt över sjön. Ett bra bas under boendet är designhotellet Alea Suites som ligger mellan Riva del Garda och Arco, aleahotel.com


Tar du tåget så är närmaste station Rovereto, ca 15 km från Riva del Garda. Närmaste flygplats är Bergamo dit Ryanair flyger från Sverige. 

Riva del Garda är en bra bas för den som vill upptäcka norra Gardasjön. Foto: Getty Images

4. Bhutan

Himalaya utan turister

Bland Himalayas snötäckta bergstoppar ligger det lilla kungadömet Bhutan, en av världens främsta vandringsdestinationer. Nyligen invigdes Trans-Bhutan Trail, en vandringsled som sträcker sig tvärs över landet från väst till öst. Totalt handlar det om över trettio olika dagsetapper, men man kan välja och kombinera som man vill. Kanske ett högt bergspass med utsikt över Paro-dalen en dag, en heldagsvandring genom uråldrig cederskog nästa och några timmars tuff stigning till ett tempel på en bergstopp den tredje? Bagaget följer efter med bil, boendet varierar från glamping till trestjärniga hotell och homestays och maten passar såväl för veganer som köttälskare – framförallt om man gillar chili. Det bästa med Bhutan är avsaknaden av turisthorderna man ofta stöter på när man vandrar i Nepal och Indien. Här kan man mycket väl få njuta av utsikten alldeles ensam.


Trans-Bhutan Trail kan organisera allt från dagsetapper till en 30-dagars vandring. Mer information finns på transbhutantrail.com

Bhutan är känt för sin säregna kultur och sevärdheter som munkklostret Tigernästet. Med den nya vandringsleden Trans-Bhutan Trail öppnar man även upp för mer vandringsturism. Foto: Getty Images

5. Norra Tjeckien 

Strövtåg i böhmiska schweiz (prisvärt resmål)

Visste du att Tjeckien är en utmärkt vandringsdestination? Landskapet i gränslandet mellan Tjeckien och Tyskland, som kallas Böhmiska Schweiz,  är fullt av fantasifullt utformade kalkstensraukar. På tyska sidan kan du vandra till klippformationen Bastei med sin ikoniska sandstensbro. På tjeckiska sidan är den charmiga småstaden Děčín en bra bas. Härifrån kan du ta tåget till Hrensko (endast 18 min), och vandra till Pravčická Brána, Europas största naturliga stenbro. Efter avslutad dagstur uppsöker du någon av Děčíns otaliga ölstugor för att sippa på en mörk tjeckisk lager. 

Missa inte Vagabonds läsarresa till Tjeckien – läs mer här!


SJ och Snälltåget har nattåg Stockholm–Berlin. Här byter du till Deutsche Bahns direkttåg till Dresden och tar sedan lokaltåg till Děčín.

Vandra i Tjeckiens vackra miljöer i Böhmiska Schweiz. Foto: Getty Images

Läs också:

Årets bästa resor 2024 – hetaste städerna

Årets bästa resor 2024 – episka resor

Årets bästa resor 2024 – sol och bad


Text: Fredrik Brändström • 2024-01-25
NyhetRestipsListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen