701142.jpg

USA

Hockey och semester

Redan halv fem på eftermiddagen känner jag pirret i magen. Det är match i kväll. Sitter på baren “Flight 151” och har precis beställt in min andra öl för kvällen. Servitrisen Becky är som vanligt på gott humör. Kan kanske bero på att jag och mina kompisar gav henne en rätt ansenlig bunt dollar i

Text: Jan Pettersson • 2004-11-30

Redan halv fem på eftermiddagen känner jag pirret i magen. Det är match i kväll.
Sitter på baren “Flight 151” och har precis beställt in min andra öl för kvällen. Servitrisen Becky är som vanligt på gott humör. Kan kanske bero på att jag och mina kompisar gav henne en rätt ansenlig bunt dollar i dricks kvällen innan när vi försökte tömma barens ölförråd. Servitriser i New York kommer alltid ihåg barbesökare som ger duktigt med dricks. Så snåla inte med småpengarna om du funderar på att komma tillbaka.

Snett till höger om mig visar en av barens sju TV-apparater en snutt basket från kvällen innan. På de övriga sex TV-monitorerna kan man också se olika sporthändelser av aktuellt datum. Öldrickande i kombination med en ordentlig dos sportkonsumtion är en djupt rotad tradition här borta i Nordamerika

Framför bardisken sitter en rad mer eller mindre välgödda herrar och diskuterar sport i allmänhet och New York Rangers i synnerhet.
Rangers är stadens stolta hockeylag som spelar sina matcher i Madison Square Garden, en gammal klassisk arena beläget mellan 31 och 33 gatan och sjunde avenyn.
De senaste åren har laget inte direkt imponerat och missat slutspelet, något som de bortskämda New York-fansen har mycket svårt att tåla. Spelar man hockey i världens bästa stad är det bara vinst som räknas.

I år har det börjat nästan lika illa. Rangers riskerar att missa slutspelet för en fjärde gång på lika många år.
Med detta i minnet förstår man den intensiva debatt som pågår vid baren på “Flight 151”.
Utanför fönstret på nionde avenyn rusar bilarna förbi. Som vanligt är det mer eller mindre trafikkaos. Till och med de luttrade taxichaufförerna börjar få nog. Röster höjs för att bara tillåta nyttotrafik på Manhattan. Kan vara en bra idé.
Själv har jag ingen tanke på att ge mig i kast med denna ständiga källa av irritation. Tunnelbanan är både billig och snabb. Säker är den också om du låter bli att nyttja den efter klockan tio på kvällen.

Jag slänger i mig den sista slurken öl och ger mig av. Väl ute på gatan slår en isande vind emot mig. New York i december kan vara fruktansvärt kallt. Vattnet från Hudsonfloden gör att det är en fuktig kyla, som snabbt kryper innanför kläderna.
Jag styr stegen mot tunnelbanestationen vid 23:e gatan. Efter att inköpt två poletter av de alltid lika muntra spärrvakterna tar jag tunnelbanan i riktning Uptown mot Penn Station.
–Let´s go Rangers!!!

Detta glada tillrop möter mig när jag tar klivit in i tunnelbanevagnen. Kanske inte så konstigt med tanke på mina kläder. Förutom ett par rejäla kängor och jeans har jag på mig en spelartröja (självklart Rangers).
När jag vänder mig om ser jag två killar med liknande utstyrsel. Phil och Adam är likt mig på väg till kvällens match mellan New York Rangers och Colorado Avalanche. Snabbt är jag involverad i en het debatt inför kvällens nedsläpp. När de hör att jag kommer från Sverige stiger deras intresse ytterligare. De utlovar rejält med gratisöl till den hockeytokige svensken.

Och det är just det här som får mig att komma tillbaka till denna stad gång på gång. Trots att jag inte tillhör lokalbefolkningen finner jag en gemenskap här, som grundar sig på mitt brinnande intresse för hockeyn. Vi är helt enkelt tre hockeytokiga snubbar som ser fram mot en hård match senare på kvällen.
Efter någon minut når vi Penn Station. Hade jag valt en taxi skulle jag nog suttit fast i någon bilkö åtta kvarter bort. Och då hade jag ju inte heller fått chansen att träffa mina nyvunna vänner Phil och Adam.
För att ladda inför matchen slinker vi in på Charley O´s. Vi beställer den alltid lika självklara drycken. Den här gången serveras ölet tillsammans med ett ordentligt lass friterade kycklingvingar och pommes frites. Vi är ju hockeyfans för guds skull. I dessa kretsar kommer man inte långt med att räkna gröna nyckelhål.

Det här är stambaren för oss Rangersfans, ett lokalt vattenhål- knökfullt så här ett par timmar före nedsläpp.
Stämningen är på topp och jag undrar i mitt stilla sinne; Finns det en bättre plats på jorden?
Vid halv sju är det dags för mig att bryta läger. Eftersom jag inte är här varje vecka vill jag inte missa ens det minsta lilla.
Jag skyndar mig förbi alla hemvändande New York-bor i tunnelbanekatakomberna under Madison Square Garden. Tar rulltrappen upp och befinner mig utanför arenan.
Måste vara slutsålt tänker jag när svartbörshajarna ber att få köpa biljetter av mig.
Dessa egenföretagare är värt ett eget kapitel. Alltid redo att slänga sig över blåögda turister och lura av dem ordentligt med dollar för en biljett. Är du inte riktigt säker på vad du är ute efter, bör du inte ge dig i kast med dessa herrar. Förutom att du får betala minst det dubbla är chansen stor att de lurar på dig en falsk biljett.

Jag når “the Garden” femtio minuter före nedsläpp.
Här råder full kommers. Uppslagna souvenirstånd erbjuder diverse varor till försäljning. För ca 100 dollar kan du bli stolt ägare till en Rangerströja.
Prick klockan sju slås dörrarna upp och jag går mot tredje etage. Visst har jag råd att sitta närmare isen om jag så önskar, men det här uppe som jag finner mina vänner.
Killar som bara timmarna innan match jobbat på ett bygge eller kört truck på något lager nere i slaktkvarteren.
Här uppe på tredje etage, eller “nosebleedsection” som det också kallas, sitter lagets fränaste fans som allmänt går under namnet “Blueshirts”. Bortalagets fans gör sig inget besvär på dessa platser.
Men trots New York-fansen något illvilliga inställning till andra lags supporters, är det mycket sällan det blir bråk. Slåss gör man på isen. På läktarna dricker man öl och skäller på domaren.

Efter en färgglad lasershow är det så dags för den obligatoriska nationalsången. Trots mitt vikingablod kan jag inte låta bli att sjunga med när Stars and Stripes hissas mot taket. Under ett par timmar är jag ju en av grabbarna. Tusan vore det väl om jag inte sjöng med då.
Matchen är snart igång. Tyvärr verkar det som om min landsman Peter “Foppa” Forsberg vaknat på rätt sida. Han styr och ställer lite som han vill där nere på isen. Och trots att jag normalt inte har något emot den lite buttre norrlänningen önskar jag honom all olycka i världen, när han skickar pucken i mål bakom Rangers målvakt.
Mina olycksbröder svär och tycker att domaren är ovanligt dålig för kvällen. Men så efter ett par minuter svänger matchen. Hemmalaget gör två snabba mål och taket lyfter. När 18 200 fanatiska fans jublar, så är det knappt att den gamla arenan står pall.
För ett par ögonblick glömmer vi att Rangers ligger risigt till i tabellen. Nu är vi kungar här på tredje etage. Spelarna på isen är åter gudar som förtjänar all vår dyrkan. Till och med domaren är snygg.

Tyvärr vänder gästerna åter på matchen och när slutsignalen ljuder kan Rangers notera ytterligare en tung förlust. Den där domaren alltså…
Nåväl. Ingen tid att förlora. Nu kommer kvällens andra höjdpunkt. Matchen måste ju analyseras. Och var gör man det bäst, om inte på en sportbar? Efter ytterligare några öl och lite kvalificerat hockeysnack går jag hem mot mitt hotell.
Så Rangers förlorade ytterligare en match. Vad gör det? Jag ska vara här en hel vecka. Redan imorgon är det en ny match mot lokalkonkurrenten New Jersey Devils.
Årets NHL-resa har bara börjat.

New York-hockey – så gör du!

Var köper jag biljetter? Hur långt i förväg måste jag vara ute? Hur länge pågår säsongen? Var hittar jag en bra sportbar? Här får du svar på dina frågor om hur man tittar på ishockey i New York.

Om hockey i New York
Att bevittna NHL-hockey i New York-området är tämligen enkelt. New York Rangers hemmamatcher spelas mitt på Manhattan och kan nås såväl med taxi, tunnelbana eller till fots.

New Jersey Devils spelar sina hem- mamatcher i Continental Airlines Arena, en knapp halvtimme med bil utanför Manhattan. Dit kan man även ta buss matchdagen från Port Authorithy Bus Terminal uppe vid 42:a gatan och 8:e avenyn. Två timmar före matchstart börjar bussar gå ut till arenan. Dessa går tillbaka till Manhattan under en timme efter matchen. Missar du sista bussen får du räkna med en taxiresa på cirka 50 dollar till Manhattan. Bussen kostar 6,5 dollar fram och tillbaka.

New York Islanders matcher spelas en bra bit ut på Long Island i Nassau Veterans Memorial Coliseum och kan nås genom tåg och buss. Men var helt säker på hur ni ska ta er till hotellet efter matchen vid 22.30. Att bli kvar en natt på Long Island rekommenderas inte.

Om pengarna
Den gröna dollarsedeln är det som gäller. Kom bara ihåg att många bussar bara tar mynt som betalas i en maskin hos föraren. Där går det inte att växla. I tunnelbanan använder man speciella tunnelbanetokens.

Om vädret
NHL-säsongen drar igång första veckan i oktober. Och då kan det fortfarande vara riktigt trevligt i New York. En tröja och en tunn jacka duger bra. Men därefter sjunker temperaturen snabbt. December till mars kan kvicksilvret snabbt sjunka ner till 20 minusgrader eller lägre. Risken för kraftiga snöstormar är också påtaglig vid denna tidpunkt. Grundserien avslutas i mitten av april och då brukar New York visa sig från sin bästa sida. Solsken och 20 plusgrader är ingen omöjlighet.Men vädret kan slå om snabbt, så packa med en tjockare tröja.

Om sportbarerna
Efter tycke och plånbok. Vill du upp- leva genuin hockeykultur är det bara att besöka någon av de många sportbarer som ligger utströdda över Manhattan. En riktig turistfälla är ESPN-Zone som ligger vid Times Square. Här är det alltid trångt på kvällarna. Men är du ute i tid kan du bli en av de lyckliga ägarna som får en egen länsfåtölj framför väggen av TV-monitorer. Maten serveras självklart till stolen. Men kom ihåg en sak: spelar basketlaget New York Knicks samtidigt som New York Rangers visar de garanterat basketen på de stora skärmarna. Säkrare är då sportbarerna där du kan be bartendern att ställa in kanalen MSG eller ESPN vid matchstart. Glöm dock inte att beställa in en öl emellanåt för att hålla barpersonalen på gott humör.

Om biljetterna
New York Rangers hemmamatcher i Madison Square Garden är alltid slutsålda och har så varit de senaste tio åren.Men det går att köpa biljetter i biljettluckan någon dag innan match,om det inte rör sig om ett derby. Då är det svarta börsen som gäller. Men se upp! Ger du dig i lag med hajarna riskerar du att bli lurad. Ska du köpa en biljett kolla då att biljetten gäller till den aktuella matchen. Många gånger försöker de sälja biljetter till matcher som redan spelats. Dessutom cirkulerar många falska biljetter. Den äkta varan har alltid ett hologram eller något liknande som bevisar äktheten. Vifta inte heller med för mycket pengar. Många suspekta typer stryker omkring dessa kvarter. Biljetter till de två andra New York-lagen går nästan alltid att komma över på matchdagen. Framför allt till New York Islanders. Biljettpriserna ligger mellan 25 och 150 dollar beroende på vart du vill sitta.

Biljetter kan beställas via http://www.ticketmaster.com där du betalar med ditt kreditkort. En annan sajt som också är bra att besöka är http://www.nhl.com. Där finner du samtliga NHL-lags hemsidor. Även där kan du förbeställa matchbiljetter.

Om sportsidorna i tidningen
New York Post är den bästa New York-tidningen när det gäller sport i området. Där står allt du vill veta före ett nedsläpp.

Om att se hockey i Kanada istället
NHL-hockey spelas självklart också i Kanada. Grundreglerna för biljetter och boende gäller till stor del även där. Dock är den kanadensiska dollarna betydligt billigare för oss nordbor. Hockeykulturen är också större i Kanada där sporten räknas till de allra främsta. Toronto Maple Leafs och Montreal Canadians är det som gäller. Men biljetter kan vara mycket svåra att komma över.Se till att de är bokade innan ni sticker iväg.


Text: Jan Pettersson • 2004-11-30
USAAktiv semesterNew York

Scroll to Top