Annons
Annons
Foto: Pernilla Sjöholm

Foto: Pernilla Sjöholm

Restips

New England – den perfekta semesterdrömmen

Blå ränder och rÙ�da stjärnor. Saltbitna villor och hortensior. Helylle­amerikaner med fladdrande kaki­byxor på promenad längs en vit strandremsa. På Cape Cod i New England finns grundreceptet till The American Dream.

Text: Pernilla Sjöholm • 2012-05-09 Uppdaterad 2021-06-23

Vid första anblicken tycks det mesta på Cape Cod vara stöpt i samma form. Som om den forne presidenten John F Kennedy och hans familj skapade ett vinnande koncept när de semestrade här på 1960-talet och ingen vågat bryta trenden sedan dess. Överdimensionerade lyxvillor iklädda saltbitna grånade spånplattor, perfekta gräsmattor och blå hortensior där bara brevlådorna fått utrymme till lite personlighet. Allt detta mot en kuliss av böljande vita sanddyner, svajande strandgräs och ett dovblått hav som sträcker sig ända bort till regionens namne England. En vardag direkt hämtad ur en reklam för inredningsföretagen Lexington eller Newport.

– Antikviteter har blivit väldigt populärt i New England. Man lever på nostalgin men nu börjar det bli svårt att hitta de riktigt fina grejerna. Mycket skeppas utomlands, till Kina där man gör reproduktioner, säger Charles Duksta som äger Richmond Antique Center & Country Store utanför riktiga Newport som ligger längs vägen från New York, strax innan Cape Cod.

New England – den perfekta semesterdrömmen
På Chathams garageuppfarter finns gott om välpolerade bilar. Nya som gamla.

I hans butik, som är inkvarterad i en röd lada med två våningar, kan man förlora sig själv i timmar. Lukta på och läsa gamla vykort. Ett med Chicagos siluett på framsidan och en kärlekshälsning på baksidan eller ett annat som berättar om en semester overseas. Rota bland gamla bilplåtar från Rhode Island och Massachusetts. Namn som känns märkligt bekanta. Fram till nu en fet rosaaktig dressing respektive en plats i en av gruppen Bee Gees lugna låtar. En turkos glasskopa à la femtiotal, en jukebox med nötta knappar, några flipperspel med Elvisbakgrund och Coca-Cola-skyltar med präktiga flickor. Den amerikanska hel-yllemodellen, så som vi har sett den på film.

– Jag har rest mycket i världen och i staterna men jag kommer alltid fram till att det är i New England som jag trivs bäst. Här finns bergen och havet och det är så fantastiskt vackert på hösten. Jag har en stuga i New Hampshire som jag brukar åka till. Där finns björnarna och lugnet, säger Randall Smith som också besöker antikhandeln.

– Jag är en countryboy som trivs bäst utanför städerna. För att hitta de vackraste gårdarna måste man ta sig från kusten och inåt landet.

New England – den perfekta semesterdrömmen
Familjen Henrard har som tradition att köra från Kanada till Cape Cod i sin gula folkabuss varje år.

Det är början på juli och det inofficiella startskottet på sommarsäsongen, självständighetsfestligheterna den 4 juli, har passerat men än så länge syns inga bilköer längs vägarna. Det brukar vara ett tydligt tecken sägs det.

Kör norrut längs Cape Cods nymåneformade kropp. Halkar av på en oemotståndlig avstickare. Lämnar vin­gården Truro Vineyards of Cape Cod med några flaskor rött i bagageluckan. Kör om bilar med kanoter på biltaken. Utforskar en drivein-bankomat. Passerar väderkvarnar och vägskyltar mot några av halvöns många fyrar. Båda något av ett signum för den drygt 11 mil långa halvön utanför Boston i delstaten Massachusetts.

New England – den perfekta semesterdrömmen
Truro ligger längs Cape Cods huvudväg. Ägarna visar gÙ?rna upp sin vackra vingård.

New England – den perfekta semesterdrömmen
Dave på Truro Vineyards pysslar om sina druvor.
Landar i Provincetown eller P-town som den ledigt kallas. Staden är en frisk fläkt för den som drabbats av perfektionsångest. Här finns ett andhål för dem som söker sig utanför ramarna. P-town har kommit att bli hem åt författare och konstnärer och en fristad åt homosexuella amerikaner. Här vajar den amerikanska blå-vit-röda flaggan jämte den regnbågsfärgade. De flesta är här på semester. Hand i hand, för en kväll eller för evigt.

– Folk är väldigt öppna. Ingen dömer någon annan och hetero och homo lever sida vid sida. Att de är homosexuella bryr jag mig inte om. De är lika trevliga som vem som helst, säger Thomas W Lawson.

Han är sedan några år tillbaka pensionerad från det amerikanska flygvapnet men har semestrat på Cape Cod varje sommar i femtio år. I år har han med sig sin fru, barn och barnbarn till favorithotellet Provincetown Inn. Solen steker från en klarblå himmel och Thomas är precis på väg ut ur det fullpackade poolområdet.

– Vi har prövat lite olika ställen på Cape men de senaste åren har vi återvänt hit till P-town. Det har blivit vår favorit.

New England – den perfekta semesterdrömmen
Nauset Light är den mest fotograferade av Cape Cods många fyrar.

Brianna Andrews och Destiny Devine är två av stans ikoner. I en hyllad dragshow uppträder de som Beyoncé, Madonna och Britney Spears och det dröjer inte länge förrän de blir igenkända av flanörerna ute på shoppinggatan Commercial Street. Lovorden haglar över artisterna, som är transvestiter både på och vid sidan av scenen. En snaggad kille med pösiga byxor och rutig skjorta, utropar i extas:

– Har du inte sett dem på scenen? Du måååååste gå. Gå ikväääääll!

New England – den perfekta semesterdrömmen
Dragshowartisterna Brianna och Destiny är kändisar i frisinnade Provincetown.

New England – den perfekta semesterdrömmen
Hand i hand på Provincetowns gator. Här är alla kärlekar välkomna.
Längre fram på gatan har cykeltaxichauffören Melissa tagit en paus utanför mamma Nancy Yeaws musikaffär Muir Music.

– Mamma öppnade butiken för 15 år sedan och har gjort allt själv, till och med logotypen. Fråga henne om vilken musik som helst och hon kommer att leta fram den, skryter Melissa.

Nancy ser lite förlägen ut men visar stolt sitt livsverk. På en vägg hänger vykort från världens alla hörn. Människor som blev så nöjda med servicen att de bemödat sig att tacka ordentligt.
Fem minuter senare sitter jag på flaket bakom Melissa och med hennes tränade cykelmuskler når vi Provincetowns högsta punkt på ett kick.

– Är du beredd, hojtar hon men släpper pedalerna innan hon fÙ?tt något svar.

Det går fort, fortare och fortare. Vi passerar Pilgrims­monumentet, en hyllning till pilgrimerna som utforskade kusten på 1600-talet, snäckbutiken och Ben & Jerry-glasskiosken på vägen ner mot huvudgatan. Fartvinden får våra hår att fladdra och Melissa tjuter av lycka. Hon har verkligen hittat rätt i livet, tänker jag.

New England – den perfekta semesterdrömmen
Hortensia finns i nästan varje trädgård.

Provincetown har även en lång och intensiv val­fångsthistoria som på slutet av 1700-talet nästan ledde till att valarna i vattnet utanför utrotades. En ny generation sjöfarare föddes när harpun och pistol byttes mot kamera och kikare och idag kan man åter skåda valarnas lek utanför Cape Cod. Varje dag slussas hundratals turister ut med båtar för att se skådespelet. En liten kompensation till den forna storhamnen för det inkomstbortfall som uppstod när råolja ersatte valolja som bränsle i slutet av 1800-talet.

Kapten Steven Milliken styr Dolphin Fleet ut mot öppet hav. Fartyget, som redan 1975 gjorde sin första valskådarresa, har två däck och rör sig smidigt genom vågorna. Vi letar efter ett stort plask, en stjärt eller en ryggfena. Snart får vår guide, naturforskaren Nancy Peck, syn på en grupp knölvalar genom sin kikare. Alla tränger sig mot fören och söker med koncentrerade ögon mot målet. Plötsligt reser sig vågorna alldeles till höger om oss. En svart rygg med en liten fena blottas ovan ytan.

– Oj, vart kom hon ifrån, viskar Nancy till kapten Milliken genom fönstret in till styrhytten.

Vi avvaktar på stället och snart har resten av flocken hunnit fram till oss. Fler svarta fenor, som rör upp vita bubbelpooler på sina ställen, och så hoppar de. Lyfter sig graciöst upp ur vattnet, snurrar ett halvt varv och kastar sig med en duns ner mot ytan. Det är en upplevelse som ger fjärilar i magen och en nyvunnen kärlek till havets giganter.

New England – den perfekta semesterdrömmen
En morgonpigg fiskare på väg hem när solens första strålar når Nauset Light Beach.

– Vi har ett tjugotal individer omkring oss just nu, både vuxna och kalvar. Varför de hoppar vet vi inte riktigt men de gör det ofta och gärna, berättar Nancy.

– Man förstår inte hur stora de är förrän man ser dem på stranden. Vi står på en stor båt på ett stort hav så det är svårt att jämföra, säger hon.

Innan Nancy Peck började jobba för Whale Watchs båtar var hon delfinskötare på Seaworld i Orlando och senare ansvarig för vitvalarna på Mystic Aquarium, som ligger halvvägs mellan New York och Cape Cod.

– Det är klart att jag saknar närkontakten med djuren men att ha dem instängda gav alltid blandade känslor. Det är härligt att få följa djuren i deras rätta miljö.

Hon bor med maken Bob, som driver en dykfirma i Eastham där de även har ett bed and breakfast. Deras mysiga hem ligger mitt i ett typiskt villakvarter på gångavstånd till barnvänliga First Encounter Beach och tio minuter på cykel till populära Coast Guard Beach, som i år hamnade som nummer sju på listan över USA:s bästa stränder. En lång och vit strandremsa som i soluppgången lockar fiskare, joggare och när vågorna ligger rätt också surfare.

– Cape Cod lever upp på sommaren men det är då vi öbor jobbar som mest så att vi ska klara oss över vintern. När snön lägger sig över ön så blir här väldigt tyst. Lite för tyst, säger hon.

New England – den perfekta semesterdrömmen
Hunden Oakie trivs på mattes pastellfärgade veranda.

Kontrasten är stor mellan nord och syd. Av­ståndet mellan frisinnade Provincetown och konservativa Chatham, längst ner i sydöstra hörnet av Cape, känns längre än bara två timmars körsträcka. Villorna är mer som herrgårdar, trädgårdarna mer avancerade och i huvudgatans butiksfönster ser allt ut som Gant och Tommy Hilfiger. Intill stranden ligger ett polerat vitt hus med felfritt staket, Chatham Beach Tennis Club.

I stans lilla fiskehamn är dagens fångst på ingång. Ett tydligt tecken är några förväntansfulla ögon som guppar i vatten­ytan. Fyra sälar har bosatt sig här för att dagligen ha middagen nära tillhands. En efter en anländer fiskebåtarna till hamnen. Lastar av inför en publik av turister, som står på en terrass byggd för att de inte ska störa de dagliga rutinerna.

En doft av gummi, blöta nät och fiskrens lägger sig över hamnen och måsarnas tjatter är stundtals öronbedövande. Men så i ett nafs är spektaklet över. Sälarna dåsar och måsarna sitter tysta på sina stolpar. I butiken intill kan man köpa havets läckerheter, både som delikatesser att ta hem eller som lyxig take away.

New England – den perfekta semesterdrömmen
I lyxiga Chatham är till och med solstolarna av mer välsvarvad modell.

Genom en lucka i väggen serveras Lobster Roll. Cape Cods specialitet, hummer i ett stort korvbröd med coleslaw och pommes.

– Lobster Roll är vår storsäljare men många köper även med sig en stor hummer så att det räcker till hela familjen. De kostar 9 dollar per pound (ett pund = ungefär ett halvt kilo) och väger runt 9 pound, säger försäljaren bakom glasdisken.

Han håller upp ett praktexemplar som försöker gÙ?ra motstånd med sina hoptejpade klor. Det känns lite makabert men det blir trots allt en Lobster Roll.

New England – den perfekta semesterdrömmen
Lobster Roll serveras på de flesta snabbmatshaken. Hummer i korvbröd, helt enkelt.

Båten mot ön Martha’s Vineyard avgår punktligt från Hyannis Port med en ljudlig tuta. Övre däck är trots den stekande hettan fullsatt av förväntansfulla sommargäster. Klädda i traditionellt skurna bomullsklänningar och ljusa byxor spanar de ut över vattnet där några måsar slagit följe.

Martha’s Vineyard är en komprimerad version av Cape Cod, med spännande arkitektur, ett varierande landskap och några riktigt fina stränder. Namnet till trots så finns inga vingårdar, däremot finns förnäma Edgartown, kommersiella Vineyard Haven och pittoreska Oak Bluffs att utforska. Det sägs att folk åker hit för lugnet, vilket kan vara svårt att förstå när man tittar på mängden turister, men sommarfolket lyckas verkligen sprida ut sig på den drygt tre mil långa ön.

I Oak Bluffs marina ligger lyxbåtarna tätt intill varandra. En av bryggorna är enbart avsedd för gummijollarna som hör till dem som ligger förtöjda i en boj utanför. I motorbåtarna sitter finfolket och smuttar på vitt vin ur dyra glas. Nickar åt förbipasserande och sneglar på grannarna. Deras knähundar i blå-röd-vita scarfs blickar ut mot hamnens utgång, som om de är de enda som faktiskt längtar ut till havs.

New England – den perfekta semesterdrömmen
Morgonens första surfsession på Coast Guard Beach.

Bortanför hamnens restauranger och folkliv ligger söta pastelliga pepparkakshus, som tycks ha vänt uttrycket “less is more” till “more is more”. Snirkliga träsniderier, vildvuxna rosenträdgårdar och Amerikastolar, några i ny tappning där trä är bytt mot plast. På en av verandorna sitter Aina och vickar sin rosa gungstol, fram och tillbaka. Hennes hund Oaki, född i och döpt efter hamnen, tittar nyfiket ut mellan det rosa-turkosa verandaräcket.

– Huset har funnits i släkten länge, annars hade jag inte haft någon möjlighet att ha ett hus här. Det kan kännas lite trångt ibland. Avgiften för marken är väldigt dyr och många har genom åren valt att stycka av. Men gemenskapen på ön är ju ändå det som är grejen.

Skymningen lägger ett rosa skimmer över hamnen och omfamnar färjan när vi lägger ut och tuffar tillbaka mot Cape Cod. Det hinner bli alltför mörkt för att urskilja Kennedyfamiljens forna sommarresidens vid Hyannis Port. Men efter några dagar på Cape Cod kan jag skapa mina egna bilder av hur det var. Där vid de vita herrgårdshusen intill havet.

New England – den perfekta semesterdrömmen

Guide: Cape Cod

[h3Resa dit[/h3] Flyg. Till Boston med Iceland Air, från cirka 4 500 kr. Till New York med SAS, Continental eller KLM, från 5 000 kr. Sista sträckan från New York går smidigast med hyrbil och tar cirka 6 tim­mar på motorväg. Boltbus (boltbus.com) kör New York–Boston för cirka 20 dollar enkel väg.
Båt och buss. Sträckan Boston ­– Cape Cod trafikeras av buss eller snabbfärjan Provincetown Fast Ferry för cirka 50 dollar.
Till Martha’s Vineyard går båtar dagligen från bland annat Woods Hole (45 minuter) och Hyannis (knappt 2 timmar). Du får ta med dig bilen på färjan, men det är dyrt. Tänk på att vara ute i god tid om du vill lämna bilen på fastlandet.

Resa runt

Bil Ù?r det bästa sättet. Bussar är sällsynta och går bara mellan de stora städerna. Att cykla är annars en av de populäraste aktiviteterna på halvön. Cape Cod Rail Trail, en gammal järnväg omgjord till cykelled, går från staden Dennis i söder till Wellfleet i norr. I Provincetown finns även cykeltaxi för den som inte vill/orkar trampa själv. P-town Pedicab, tel +1-508-487-06 60.

Bo

Det är överlag dyrt att bo på Cape. Att komma under 120 dollar/natt (ungefär 900 kr) kräver research men du får ofta mycket lyx för pengarna.
Dunes Edge Camping (dunes-edge.com). Vackert placerad i skogen och nära till både bad och P-town. 40 dollar/tältplats, högsäsong.
Vårt val: Outer Cape Escape B&B (outercapeescape.googlepages.com). Mysigt med bara två rum i Eastham hemma hos valforskaren Nancy Peck. Gångavstånd till stranden och kort cykelväg till Nauset Light och Coast Guard. Cirka 140 dollar.
Provincetown Inn (provincetowninn.com). Motelliknande längor med rum på markplan intill havet. Inhägnat poolområde och bara fem minuter till P-towns citykärna. 69–169 dollar för standardrum beroende på säsong.
A Bed and Breakfast Afloat (abedandbreakfastafloat.com). Bo på båt mitt i Oak Bluffs marina på Martha’s Vineyard. Det lyxiga seglarlivet utan att lämna kajen. 295–325 dollar beroende på säsong.

Mat

Fisk, skaldjur och specialiteten Lobster Roll, hummer i bröd med coleslaw och pommes. Den bästa säljs på Chatham Pier Fish Market. Men smakar det så kostar det. En portion i snabbmatlåda kostar 22 dollar.
Ett annat bra stopp är Pearl (wellfleetpearl.com). Populär fisk- och skaldjursrestaurang i hamnstaden Wellfleet känd både för maten och utsikten över solnedgången.
Arnold’s Lobster & Clam Bar(arnoldsrestaurant.com) är ett prisvärt och snabbt stopp på vägen upp till P-town.
Ben & Jerry’s till efterrätt. Du behöver inte leta länge efter den farligt goda äta-med-sked-ur-paketet-glassen. Det hela startade i Vermont, och säljs flitigt i hela New England.

Stränderna

Cape Cod har över 150 stränder som skiftar i karaktär. Herring Cove är stenig medan Race Point är finkornig, båda ligger nära P-town och är populära för picknickmiddagar. First Encounter, Nauset Light och Coast Guard ligger runt Capes midja. First Encounter är långgrund och populär bland barnfamiljer, Nauset Light har den mest fotograferade fyren och Coast Guard utnämndes 2010 till sjua när USA:s tio vackraste stränder listades. Lighthouse Beach i Chatham är lång, ljus och välbesökt av både turister och sälar. Under hög­säsong kan det vara svårt att få parkeringsplats vid de allmänna stränderna och dagtid kostar det cirka 15 dollar/dag.

Böcker och film

The Rough Guide to New England är en bra hjälp på vägen.
Lasse Hallströms Ciderhus­reglerna filmades i Maine, norr om Cape. Emily Dickinson och Robert Frost är två kända New England-poeter och Henry David Thoreau hÙ�ll till på Cape Cod.

New England – den perfekta semesterdrömmen

Missa inte!

En dagstur till hamnen Oak Bluffs på Martha’s Vineyard. Pittoreska pepparkakshus och trängsel bland lyxbåtarna.

Missa gärna!

Att röka på stränderna. Rökförbud gäller sedan 2010 och kustborna är pigga på att uppfostra sina gäster.

4 underbara Cape Cod-upplevelser

1. Smutta vin. Coastal Wine Trail (coastalwinetrail.com) har nio vingårdar längs kuststräckan mellan New York och Cape. Perfekta avstickare och väl framme kan du pricka av den sista, Truro Vineyards of Cape Cod, som har öppet dagligen med gratis rundturer maj–okt.
2. Valsafari. Valsafaribåtarna utgår från P-town med flera avgångar om dagen. Utanför kusten kastar sig knöl­valarna mot ytan så att det stänker omkring dem. Ett oförglömligt skådespel. Det ekovänliga Whale Watch (whalewatch.com) har valgaranti.
3. Sälar i Chatham. Planera ditt besök till fyra på eftermiddagen när båtarna anländer till fiskehamnen. Då får du garanterat se sälar som vädjande inspekterar dagens fångst. För att se större kolonier och samtidigt passa på att bada på öde stränder kan du hyra taxibåt.
4. Soluppgång på stranden. Vackrast vid Coast Guard Beach. Dela upplevelsen med fiskare, surfare och joggare. Stranden är både lång och bred och känns aldrig trång. Parkeringen är dessutom gratis före 08.00.

New England – den perfekta semesterdrömmen
Knölvalarnas graciösa hopp ger pirr i magen.


Text: Pernilla Sjöholm • 2012-05-09
RestipsUSA

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top