Annons
Annons
Foto: Lotta Zachrisson

Foto: Lotta Zachrisson

Restips

New Yorks 10 bästa vintagebutiker

I New York finns gårdagens märkeskläder till en bråkdel av originalpriset och unika plagg som får mormor att fälla glädjetårar. Vagabond guidar dig till de tio bästa butikerna.

Text: Lotta Zachrisson • 2008-04-01 Uppdaterad 2021-06-23

1. What Comes Around Goes Around

Något från alla epoker

Hit går alla New Yorkare som har koll. Bland annat räknas ett gäng celebriteter, till exempel Brad Pitt och paret Beckham, till kundkretsen. Ledordet är vintage, vilket innebär att plaggen är från den epok de ser ut att vara.

Fokus ligger på klassiskt amerikanskt som gamla Levisjeans och cowboyboots, men här finns också klänningar från den viktorianska eran och till och med en del plagg från 1800-talet. Behöver vi tillägga att man inte går hit för att begagnat är billigare?

What Comes around Goes Around. SoHo. 351 W. Broadway, mellan Broome och Grand St. T-bana: Canal St. Tel: 212-343 93 03. http://www.nyvintage.com/

New Yorks 10 bästa vintagebutiker

2. Buffalo Exchange

Ung trend

Som att gå in på ett intressantare H&M. Lika ungt och trendmedvetet och samma prisnivå, men här hittar du förstås plagg som inte alla andra har på sig. Och det går att göra märkeskap.

Buffalo Exchange. Williamsburg. 504 Driggs Ave, mellan N. 8 och N. 9 St. T-bana: Bedford Ave. Tel: 718-384 69 01. http://www.buffaloexchange.com/

3. Stella Dallas

Vintagemecka

Lite mer humana priser hittar du i japanskägda vintagemeckat, Stella Dallas. Butiken har damkläder från 1940- till 1960-talet som sin specialitet. Letar du efter en festlig blåsa i skirt tyg, med paljetter eller välgjord brodyr har du kommit rÙ?tt.

Stella Dallas. Greenwhich Village. 218 Thompson St, mellan Bleecker och 3rd St. T-bana: 4th St-Washington Sq. Tel: 212-674 04 47.

New Yorks 10 bästa vintagebutiker

4. 10 ft Single (by Stella Dallas)

Som ett museum

I den nyöppnade butiken i Williamsburg hittar du både modern second hand till bra priser samt vackra vintagekläder i en speciell hörna. Här finns också en del utställningsexemplar som inte är till salu, till exempel en samling rock-t-shirts, så stället fungerar både som museum och butik.

10 ft Single (by Stella Dallas). Williamsburg. 285 N. 6 St, hörnet Metropolitan och Meeker. T-bana: Bedford Ave. Tel: 718-486 94 82.

5. Annex Antique Fair and Flea Market

Klassisk loppmarknad

Det närmsta en klassisk loppmarknad man kan komma i New York. Varje helg säljs kläder och prylar i en stor garagelokal och på en parkering utanför. Här finns smycken som ser att vara hämtade ur farmors gamla skrin, kläder som har åldrats med kvaliteten i behåll samt en massa billigt krafs som sig bör.

Annex Antique Fair and Flea Market. Midtown South. 25 St, nära 6 Ave. T-bana: 23rd St, FV-linjerna. Tel: 212-243 53 43. http://nymag.com/listings/stores/annex_antique_fair_and_flea_marketes/

New Yorks 10 bästa vintagebutiker

6. Eva’s Vintage

Bra ställe för smycken

Ett litet ställe en halv trappa ner som är lätt att missa. Det som gör Eva’s speciellt är smyckesmontern som saknas i många andra second hand-butiker. Både accessoarerna och kläderna håller en klassiskt damig stil.

Eva’s Vintage. East Village. 97 ½ E. 7 St, mellan 1 och 2 Ave. T-bana: Astor Place. Tel: 212-673 29 17.

7. Ina Men

Bara för honom

Något som faktiskt är ganska ovanligt, men Ina har reserverat en av sina butiker för bara herrkläder. Här kan killarna shoppa loss på märkesvaror i lugn och ro.

Ina Men. SoHo. 262 Mott St, mellan Houston och Prince St. T-bana: Bleecker St. Tel: 212-334 22 10. http://www.inanyc.com/

New Yorks 10 bästa vintagebutiker

8. Ina

Senaste säsongens designerplagg

Till Ina kommer fotomodeller, stylister och shopoholics för att göra sig av med plagg som ofta bara använts en gÙ?ng, kanske på en visning. Butikerna tar bara in bättre och dyrare märken som Ralph Lauren, Prada och Manolo Blahnik.

Det är inte billigt, men ligger ändå långt under vad det skulle ha kostat att köpa nytt. Och till skillnad från många trånga, röriga second hand-butiker känns det lyxigt att shoppa här. Butiksbiträdet berättar att Sarah Jessica Parker, känd som stilikonen Carrie i Sex and the city, kommer in ibland för att sälja plagg ur sin garderob.

Ina. Flera adresser omkring SoHo. 15 Bleecker St, hörnet med Elizabeth St. 21 Prince St, mellan Elizabeth och Mott St. 101 Thompson St, mellan Prince och Spring St. Uptown. 208 E. 73rd St. http://www.inanyc.com/

New Yorks 10 bästa vintagebutiker

9. Beacon’s Closet

Williamsburgs stolthet

I trendiga förorten Williamsburg finns fler second-handbutiker per kvadratmeter än någon annanstans. Bra är de också. Beacon’s Closet är som ett gigantiskt moderskepp placerat i en lagerlokal.

Plaggen är sorterade efter färg med ett speciellt rum för klänningar, en hörna för skärp och väskor och en avdelning för män. Och det är billigt. Här kan du verkligen göra riktiga fynd.

Beacon’s Closet. Williamsburg. 88 N. 11 St, mellan Berry och Wythe Ave. T-bana: L-linjen till Bedford Ave (ligger på N. 7 St). Tel: 718-486 08 16. http://www.beaconscloset.com/

New Yorks 10 bästa vintagebutiker

10. Tokyo 7

Märkesfynda

Tokyo 7 är en liten och trång, men hemtrevlig och välsorterad butik i East Village. Hit kommer många för att märkesfynda. Plaggen är mer använda och från äldre säsonger än hos Ina men priserna blir också därefter.

Bland galgarna hittar du Dolce & Gabbana, Burberry och Diane von Furstenberg. Bakom disken finns också snygga plånböcker och kuvertväskor.

Tokyo 7. East Village. 64 E. 7 St, mellan 1 och 2 Ave. T-bana: Astor Place. Tel: 212-353 84 43.

Lexikon

Second Hand

Second Hand syftar pÙ? alla kläder som säljs begagnade. Oftast är plaggen inte särskilt gamla utan faller under begreppet “modern trend”. Ju mindre använda kläderna är desto bättre. Det är billigare att köpa second hand än nytt.

Vintage

Definitionen av vintage varierar men oftast menas plagg som är från 1980-talet eller tidigare och vars stil har ett speciellt värde. Köper man en klänning från 60-talet ska det synas att den är från den eran. Vintage kan också ha ett samlarvärde, som en rock-t-shirt från en speciell spelning. Det är oftast inte billigare att köpa vintage än nytt.

Samma shoppingintresse – ny stad?
Läs Vagabonds bästa tips på secondhand-shopping i London.


Text: Lotta Zachrisson • 2008-04-01
RestipsUSANew York

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top