Annons
Annons
En person som står på en klippa och blickar ut över ett landskap

Arizona i västa USA har många av landets mest populära naturfenomen och episka landmärken. Foto: GettyImages

USA

Natursköna Arizona – 5 stopp på en episk roadtrip

Det är många som drömmer om en roadtrip genom USA, och Arizona är ett givet stopp. Det är inte bara Route 66 som lockar – här är 5 andra måsten i den amerikanska delstaten.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-03-02 Uppdaterad 2022-03-03

Spahotell mitt i öknen

Ett besök i Castle Hot Springs i Arizona är som att resa tillbaka i tiden där vilda västern möter en amerikansk resort, omgiven av naturliga källor och dramatiska berg. Den historiska ökenoasen och outdoormeckat daterar ända tillbaka till 1896, men öppnade på nytt för ett par år sedan efter såväl bränder som ägarbyten. Idag välkomnas man till ett topprenoverat spahotell med allt från yoga- och meditationsklasser till klättring, vandring och vilda västernskytte.
Kopplar av gör du i de heta källorna liksom under måltider på restaurangen Harvest, på råvaror från egen gård. Men egentligen kommer man långt på att bara strosa i den säregna naturen.

  • Pris från 12 000 kr/natt för två personer, inkl. frukost, lunch och middag, samt aktiviteter.
Person som sitter i badkläder vid en pool med palmer runt
Ett spahotell mitt i öknen. Foto: Small Luxury Hotels/Castle Hot Springs
En person som sitter vid en lägereld med ökenlandskap i bakgrunden
En lyxig lägereld i Arizona. Foto: Small Luxury Hotels/Castle Hot Springs

Turkost vattenfall

Det pågår en ständig kamp om vilket som är Amerikas vackraste eller bästa vattenfall. Havasu Falls i Arizona toppar varken listan över störst, vidast eller mest dundrande fallet i landet. Men med sina kontrastrika färger – turkost vatten som väller ner över de orangea klipporna – är fallet en undangömd favorit. Kanske också för att du tvingas vandra 15 kilometer för att ta dig hit. Ett dopp i det blå är en belöning väl värd mödan och att campa i nationalparken en upplevelse i sig. Missa inte att boka entré i god tid eftersom fallet ligger i ett reservat – Havasupai Indian Reservation.

Läs mer: Kolla in världens 15 häftigaste vattenfall

Vattenfall med klippor och träd runt
Vattenfall värt att vandra till. Se bara till att boka entré till reservatet. Foto: Evan Sanchez/Unsplash

Flyg luftballong

Vad sägs om en ballongflygning inramad av röda klippor och en ökenstad? De morgonpigga kan ta sig till vackra Sedona för att se ökenlandskapet vakna till liv från luften. Morgonen är den absolut bästa tiden att lätta ankar – både för de bästa bilderna och en behaglig temperatur på resan. Klipporna Cathedral Rock är flygturens höjdpunkt och resorna går året runt om. På vintern kan man se öknen pudrad av snö.

Luftballonger i luften ovanför Arizona i USA
Bästa tiden för bästa flygupplevelsen är arla morgon. Foto: GettyImages

Superlativens nationalpark

En av USA:s mest ikoniska sevärdheter är den knappast någon hemlighet – Grand Canyon lockar miljontals besökare varje år. Många åker hit på en dagsutflykt från Las Vegas och det är onekligen vackert, men samtidigt präglas upplevelsen av de uppskruvade förväntningarna från en mängd filmer, serier, musikvideos, resereklam osv. Men visst är det mäktigt när solen sakta reser sig över det karga landskapet och skänker det liv.

Den som vill hänge sig åt friluftsliv kan vandra och tälta (tillstånd krävs) i Grand Canyon. För den som hellre bara strosar lite går det fint att köra till den södra eller norra kanten och ta en titt vid utkikspunkterna. Utmana svindeln på Grand Canyon Skywalk – där du går på en hästskoformad glasbro som sträcker sig ut ovanför avgrunden. Är man inte rädd för att utsätta sig för andra turister på populära platser är Antelope Canyon ett vackert naturfenomen med smala gångar längs med mjuka orangefärgade klippvägar.

Person som sitter på en klippa
Ett av USA:s mest fotade naturfenomen är Antelope Canyon. Foto: GettyImages

Flagstaff och vidare…

Flagstaff är lite av en knutpunkt. I norr finns Grand Canyon, söderut ligger Sedona och österut finns Barringerkratern. Den enorma kratern har en diameter på omkring 1 200 meter, ett djup på 170 meter medan kraterranden är 45 meter hög. Den bildades för omkring 50 000 år sedan och på 1960-talet tränade NASA:s astronauter i kratern inför månlandningen.

Flagstaff ligger dessutom på den legendariska U.S. Route 66. Och för den som älskar öl finns ”The Flagstaff Brewery Trail” – ett kul sätt att upptäcka stadens åtta bryggerier. Skriv ut en ”passet” eller hämta ett på Flagstaff Convention & Visitors Bureau för en karta över hantverksbryggeri längs leden. För varje bryggeri man besöker får man en stämpel i passet (man behöver inte köpa öl för att få stämpeln, utan bara ett besök räcker). När man har fem eller fler stämplar kan man byta ut sitt ifyllda pass mot ett souvenirglas på Flagstaff Convention & Visitors Bureau.

Läs mer: Roadtrip i USA – med bil från Las Vegas till New Mexico

Glas med öl
Gå på ölprovning i Flagstaff, Arizona. Foto: Tatiana Rodriguez/Unsplash

Text: Helle Kikerpuu • 2022-03-02
USADjur & naturRoadtrip

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen