Annons
Annons

Nordamerika vimlar av episka platser att besöka någon gång i livet. Vi har samlat 15 av dem – varsågod att frossa! Foto: Getty Images

Nordamerika

Nordamerikas 16 vackraste platser – här är listan

Från färgstarka kanjoner till nationalparker i superlativ. Här är Nordamerikas mest natursköna platser att uppleva någon gång i livet.

Text: Karin Wimark • 2024-01-05 Uppdaterad 2024-01-04

1. Yellowstone nationalpark, Wyoming

Världens första nationalpark

Bara det faktum att Yellowstone Nationalpark är världens första är unikt och här väntar vackra vyer vart än du vänder dig. Raviner, floder, skogar, varma källor, vilda djur och sprutande gejsrar.

Vackra vyer vart än du vänder dig. Foto: Getty Images
En höjdpunkt i Yellowstone nationalpark. Ikoniska Old Faithful. Foto: Getty Images

2. Grand Canyon, Arizona

En av världens största kanjoner

En av USA:s mest ikoniska sevärdheter och knappast någon hemlighet. Grand Canyon lockar miljontals besökare varje år och är sedan 1979 med i Unescos lista över världsarv.

Gran Canyon är ett ökenlandskap i nordvästra Arizona. Foto: Getty Images
Ikoniska vyer i Arizona. Foto: Getty Images

3. Yosemite National Park, Kalifornien

Vackrast i Kalifornien

Yosemite, i norra Kalifornien, är en av världens vackraste nationalparker omtalad för sina unika granitklippor, vattenfall, sjöar, glaciärer och rika djurliv. Granitklippan Half Dome är kanske parkens mest kända klippa och tornar upp sig likt en piedestal.

Half Dome är Yosemites ikoniska klippa. Foto: Getty Images

4. Lake Tahoe, Kalifornien/Nevada

Jättelik sötvattensjö

USA:s näst djupaste sjö och ett mecka för segling, vandring och äventyr. Vintertid är Lake Tahoe känt för sin skidåkning eftersom sjön ligger i bergskedjan Sierra Nevada.

Lake Tahoe är populärt såväl sommartid som vintertid. Foto: Getty Images
Kristallklart vatten på Lake Tahoe. Foto: Getty Images

5. Kauai, Hawaii

Jurassic Park-värld

Den som faller för storslagen natur, majestätiska dalar och raviner kommer att älska den gröns­kande ön Kauai. Det var här som filmen Jurassic Park spelades in, och somliga platser på ön är endast åtkomliga med båt eller flyg. Här ligger också den spektakulära kuststräckan Na Pali Coast, som förtjänar sin tid.

Som taget ur en Jurrasic Parkfilm – Na Pali Coast. Foto: Getty Images
Utforska Hawaiis mångfald. Foto: Getty Images

6. Banff National Park, Kanada

En bergskuliss

Nationalparken Banff är ett koncentrat av Kanadas storslagna natur. En Klippiga bergen-kuliss med en variation som tilltalar både den som är ute efter friluftslivets meditativa tillstånd i form av långa vandringar i vildmarken, och adrenalinjunkies som våghalsigt kastar sig ut på mountainbike i branta singletracks. Här reser sig bergen som sockertoppar runt smaragdgröna glaciärsjöar och frustande vattenfall.

En dröm för alla friluftsälskare. Foto: Getty Images

7. Sequoia National Park, Kalifornien

Redwoodskogen

Är du nyfiken på att se världens högsta träd på nära håll? Nationalparken Sequoia i Kalifornien ligger i södra delen av bergskedjan Sierra Nevada och är framför allt populär för sina enorma och uråldriga sequoia-träd, i dagligt tal mer kända som redwood. Redwood-trädet är världens högsta träd, det högsta är uppmätt till 115 meter. Nationalparken är även känd för redwood-trädets kusin, mammutträdet – ett träd som i sin tur är världens största och äldsta. Det största mammutträd som uppmätts står i nationalparken idag, heter General Sherman, och har en stam vars volym är uppmätt till 1500 kubikmeter.

Läs också: Vandra 30 meter upp i luften bland redwood-träden

Den som vill känna sig liten kan bege sig till Redwoodskogen. Foto: Getty Images
Enorma mammutträd i nationalparken Sequoia. Foto: Getty Images

9. Denali Nationalpark, Alaska

Vilt på nära håll

Alaskas mest kända nationalpark. Se vildren, björnar och älgar i det vilda, ibland på riktigt nära håll. Observera att du bara kan köra in en liten bit i parken. Resten av nationalparken kan du bara uppleva med turbuss. 

Alaskas drömlika kuliss. Foto: Getty Images
Skåda vilt på nära håll. Foto: Getty Images

10. Big Sur, Kalifornien

Höjdpunkt vid kusten

San Francisco och LA i all ära, för oss är naturen största anledningen att älska Kalifornien. Big sur lockar med vindpinad kust som är en höjdpunkt av hela Kaliforniens kuststräcka, och ett givet stopp om man kör klassiska Highway 1 från SF till LA.

Läs också: Chefredaktören: 5 platser i USA jag gärna reser tillbaka till

VRes mellan San Fransisco och Los Angeles för en naturupplevelse som heter duga. Foto: Getty Images
Missa inte vattenfall som faller rakt ner i havet. Foto: Getty Images

11. White Sands National Park, New Mexico

Månlandskap

Världens största gipsöken har nu blivit USA:s 62:a nationalpark! Omtalade White Sands National Park ligger i New Mexico på nästan 1 300 meters höjd och borde egentligen inte finnas till. Gips smälter nämligen vanligtvis i vatten, men eftersom klimatet här är så torrt, med stekhet sol och dallrande het luft, har dynerna bevarats. 

Vitt, torrt och enormt i nationalparken White Sands. Foto: Getty Images

12. Antelope Canyon, Arizona

Virvlande gång

Är man inte rädd för att utsätta sig för andra turister på populära platser är Antelope Canyon ett vackert naturfenomen med smala gångar längs med mjuka orangefärgade klippvägar.

Läs också: Natursköna Arizona – 5 stopp på en episk roadtrip

Kom tidigt eller under lågsäsong för bästa chans att uppleva Antelope Canyon utan turister. Foto: Getty Images

13. Havasu Falls, Arizona

Undangömd favorit

Med sina kontrastrika färger – turkost vatten som väller ner över de orangea klipporna – är fallet en undangömd favorit. Kanske också för att du tvingas vandra 15 kilometer under Arizonas heta sol för att ta dig hit. Ett dopp i det blå är en belöning väl värd mödan och att campa i nationalparken en upplevelse i sig.

USA:s vackraste vattenfall? Foto: Getty Images

14. Niagarafallen, USA/Kanada

Tre fall i ett

Niagarafallen är ett av världens vackraste vattenfall bestående av tre delar – Amerikanska fallen, Brudslöjedallen och Hästskofallen. De två förstnämnda besöker du från amerikanska sidan och det sista från Kanada. Besök med båt, vandra till observarvationsdäck eller betrakta i helikopter från ovan. Vackert, mäktigt och öronbedövande. Det finns en anledning till varför miljontals människor vallfärdar hit varje år.

Niagarafallen är ett ikoniskt stopp. Foto: Getty Images

15. Horseshoe Bend, Arizona

Hästskoformat landmärke

Bästa utsikt över Coloradofloden och surrealistiskt vackert. Kom hit i solnedgång för vackra färger över hela landskapet.

Känns detta hästskoformade naturfenomen bekant? Foto: Getty Images

16. Mount Rushmore, South Dakota

Få platser beskriver USA:s historia så som Mount Rushmore – en hyllning till landets 150 första år. Granitskulpturerna föreställer fyra amerikanska presidenter – Abraham Lincoln, George Washington, Theodore Roosevelt och Thomas Jefferson.

Inte helt naturligt, men storslaget i bergen. Foto: Getty Images

Läs också:

Asiens 21 vackraste platser – här är listan

Sydamerikas 15 vackraste resmål – här är listan

Afrikas 14 vackraste platser – här är listan

VILL DU LÄSA ÄNNU MER?

Vi tar dig världen runt

Prenumerera på Sveriges största resemagasin! Låt oss inspirera dig med resedrömmar och konkreta guider. Tidningen går att få både i brevlådan och digitalt till läsplattan eller datorn.


Text: Karin Wimark • 2024-01-05
NordamerikaRestipsDjur & naturListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen