Redaktionen

Redaktionen

Frankrike

Världens bästa klättring

För 15 år sedan provade Peter Bosma på klättring för första gången. Det har blivit hans yrke och passion. Just bergstoppar och klippkrön är förstås ofta slutmålen för hans resor.

Text: Redaktionen • 2009-06-09

Världens bästa klättringNamn: Peter Bosma
Ålder: 32 år
Bor: Stockholm.
Familj: flickvän.
Yrke: egenföretagare, personlig tränare, leder norska klättringslandslaget.
Meriter: vunnit SM och NM i repklättring och bouldering. En sjätteplats i världscupen.

1) Fontainebleau, Frankrike

– för variationens skull

Högklassigt boulderingområde.* Ena dagen promenerar du runt på finkornig vit sand med sandstensblock som har mjuka, runda och helt galna former. Andra dagen är du i lövskog med mäktiga klippor där solen får arbeta ordentligt för att tränga sig igenom och värma. Anledningen till att stenen i Fontainebleau har väldigt läckra formationer, är att området en gång i tiden har legat under vatten.
Bästa tid för klättring: april–september.

2) Ceüse, Frankrike

– i hjärtat av Provence

Det enorma klippmassivet ligger på 1 800 meters höjd och är format som en hästsko. Både branta och flacka klippor finns, liksom vertikala väggar och tunga överhäng. Klippan är av kalksten vilket gör att det blir stora hål i berget, perfekta att greppa tag i. Med en oändlig utsikt över bergen, är land-skapet runt om vackert att vila ögonen på när man inte klättrar. Min klara favorit! Sportklättring finns för dem som har lite vana – och för dem som vill ha leder i världsklass.
Bästa tid för klättring: april–september.

3) Hueco Tanks, Texas, USA

– låga klippor, högklassig klättring

Lekpark för inbitna klättrare. Området består av fyra berg och är ett av de bästa i världen när det kommer till bouldering.* Bergarten består av vulkan och kalksten, vilket är
kanonbra för nybörjaren som får stora hål att hålla i. På bergen finns väggmålningar att skåda, målade av indianer. Stenökenlandskap omger området, och två timmars bilfärd bort finns White Sands, med kritvit sand så långt ögat kan nå.
Bästa tid för klätting: november–mars.

4) Yosemite Nationalpark,
El Capitan, Kalifornien, USA

– drömbestigningen

Drömmen är att bestiga denna vägg! En cirka 900 meter hög klippa reser sig ur det tätbeväxta vildmarksområdet. Klättringen är traditionell och väldigt tuff och utmanande, så det här är inget för nybörjaren. Naturen består av djupa dalar, enorma ängsmarker, gamla sequoiaträd och ett mångfaldigt djurliv. Med lite (o)tur kan man bland annat se björnar smyga omkring på jakt efter kvarglömd mat. Klättringen är fantastisk – och respektingivande.
Bästa tid för klättring: maj–september.

* Bouldering: En gren inom klättring som består av få rörelser (moves) och ofta inga hjälpredskap mer än skor och krita. Utförs oftast på klippblock och med en skyddsmatta på marken.


Text: Redaktionen • 2009-06-09
FrankrikeUSAAktiv semesterKalifornienTexas

Scroll to Top