Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Nyhet

Air Berlin landar för gott – så får du tillbaka pengarna för flygbiljetten

Nästan 40 år sedan att Air Berlin grundades kommer det tyska lågprisbolaget att flyga för sista gången. Efter den 28 oktober i år kommer inga Air Berlin-flygplan att avgå. Det rapporterar nyhetsbyråerna TT och Reuters.

Text: Johanna Jackson • 2017-10-09 Uppdaterad 2017-10-09

I augusti ansökte det tyska lågprisbolaget Air Berlin om konkurs. Tack vare ett lån från den tyska staten har bolaget dock fortsatt sin trafik. Men under dagen meddelade flygbolaget, som är det näst största i Tyskland, att man kommer att landa för gott senast den 28 oktober.

Air Berlin grundades 1978 i Miami under namnet Air Berlin USA. 1979 gick det första flyget från Berlin till Palma de Mallorca. 

Enligt Reuters förhandlar Air Berlin för närvarande med Lufthansa och Easyjet som kan komma att överta delar av bolagets tillgångar. 

Då det blev klart att Air Berlin ansökte om konkurs har många oroliga resenärer hört av sig till Konsumentverket med frågor om deras planerade resor med bolaget.

– Det är nästan dagligen som folk hör av sig med frågor om eventuella ersättningskrav eller framtida inplanerade resor med Air Berlin, säger Robin Stensson, juridisk rådgivare på Konsument Europa.

Vad ska man göra om man har bokat med Air Berlin och flyget ställs in eller blir försenat?

– Man ska alltid börja med att ställa ersättningskrav direkt till flygbolaget. Därefter kan man se om man har andra möjligheter att kunna få ersättning. Man kan kolla om man har någon reseförsäkring som täcker det eller om man har skydd från sitt kreditkortsföretag.

– Sedan kan man även vända sig till sin researrangör om man har bokat flyget som en del i en paketresa, säger Robin Stensson.

Air Berlin kan i dagsläget inte betala ut kompensation för inställda eller försenade flyg på grund av tyska konkursregler. Men trots det tycker Robin Stensson att det ändå är viktigt att man reklamerar och framför allt, dokumenterar, eventuella ersättningskrav som man har.  

– Man ska spara alla sina dokument och kan till exempel ta skärmdumpar av sina krav och inskickade formulär, säger han till Vagabond. 

Och om man vill avboka? 

– Då får man kolla om man har ett avbeställningskydd och vad som gäller för det, säger Robin Stensson.


Text: Johanna Jackson • 2017-10-09
Nyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen